Најновије вести

 • ПРЕВЕНЦИЈА НАРКОМАНИЈЕ И БЕЗБЕДНОСТ БИЦИКЛИСТА, ПОСЕБНИ ПРИОРИТЕТИ У РАДУ ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ СОМБОР У 2018. ГОДИНИ

   На седници Савета за безбедност града Сомбора, начелник Полицијске управе (ПУ) Сомбор и заменик председника Савета Саша Дмитрашиновић известили су чланове Савета о резултатима рада ПУ у прошлој години и приоритетима у раду у 2018. години.

   Опширније...  
  • ГРАДСКО ВЕЋЕ – ЗА ОДРЖАВАЊЕ ЈАВНИХ ПОВРШИНА У СЕЛИМА 50 МИЛИОНА ДИНАРА

    Градско веће је на 105. седници усвојило понуду и план рада Јавног комуналног предузећа „Простор“ на пословима уређивања и одржавања јавних површина у сомборским селима. Вредност послова коју ће „Простор“ обавити процењена је на 50.000.000,00 динара, о чему је сачињен и потписан уговор са локалном самоуправом која финансира одржавање јавних површина у селима. ЈКП „Простор“ ће у 2018. години одржавати неактивна гробља у граду и селима и за наведене послове, уговорена вредност послова коју ће Град финансирати износи 7.000.000,00 динара, одлучено је на седници Градског већа. Град ће са 12.000.000,00 динара финансирати и службу зоохигијене коју обавља ЈКП „Чистоћа“, одлучено је  на 105. седници Градског већа, одржаној 19. фебруара 2018. године. Веће је размотрило и прихватило и на даље одлучивање Скупштини града Сомбора упутило предлог Статута Туристичке организације града Сомбора. Веће је донело Правилник о критеријумима и мерилима за учешће корисника и његових сродника у цени услуге помоћи у кући, персоналне асистенције и дневног боравка деце, младих и одраслих лица и на основу критеријума правилник за сваку од наведених социјалних услуга. Градско веће је одлучило и о другим питањима из делокруга свога рада.

     
   • КАКО ПЛАТИТИ ПРОЛЕЋНУ СТЕВУ?

     Како финансирати пролећну сетву, то је питање које мучи ратаре. Лоша прошлогодишња производња, ниске цене пољопривредних производа и мале субвенције, проблеми су са којима се улази у нову кампању. Око 65.000 ораница, толико ће пољопривредници у Сомбору засејати овог пролећа. Сетва ће почети у марту, али пољопривредници већ сада планирају и рачунају како након прошле године исфинансирати овогодишњу сетву. Размишља о томе и Томислав Вуковић. - Дизел гориво је оно што нас највише боли. Са овом ценом тешко нам је ући у производњу, јер гориво је све скупље. Надамо се том регресираном гориву, које нам само обећавају, а ми га чекамо од сезоне до сезоне, од сетве до жетве, каже он. Они пољопривредници који су рачунали да ће продајом прошлогодишњег рода пред сетву зарадити више него да су род продали у жетви биће овог пролећа на губитку. - Када смо вршили кукуруз био је 16, 16,50 динара, а сада је сушени кукуруз 16 динара. Истовремено цена семенског кукуруза је повећана за 30 и више одсто, каже Радислав Каралић. - Највећи проблем је новац, јер за пролећну сетву треба узети и вештак, семе и хемију, а жито је јефтино, кукуруз је јефтин. Значи они који мисле сетву да финансирају продајом кукуруза и жита мораће продати више него да су род продавали у време жетве, објашњава Фрања Парчетић. Њиве ипак неће остати незасејане. Пољопривредници кажу, добар род може се очекивати само ако се уложи у сетву. - Готов новац уложиће ко може да плати, ко нема тај ће на црту, па се на крају онда израчуна и нама остане колико остане. Онда пољопривредници са тим улазе у годину да живе, па чекају нову сетву. Тако ко нема новца да директно финансира сетву, задужује се у паритетима који наравно, што се касније плаћају, неповољнији су, напомиње Вуковић. Мали произвођачи немају велику помоћ из аграрног буџета, јер 4.000 динара по хектару недовољно је за било каква улагања. - Ако неко има 10 хектара, 40.000 динара које ће добити нису му довољне ни за куповину старог акумулатора за трактор, наглашава Каралић. У нову сетву ратари улазе после лоше прошлогодишње производње у којој су углавном књижили губитке. (РТВ)

      
    • ПЛАНИРАНА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ У СОМБОРУ ЗА 23.02.2018.

      Због планираних радова, сутра, 23. фебруара 2018. године од 09 до 10,30 сати струје неће имати потрошачи у деловима следећих улица у Сомбору: Бала Иштвана од кућног броја 1 до 29 и од 2 до 36, Милете Протића од броја 2 до 32, Стапарски пут од броја 35 до 41, а у наведеном временском периоду без струје ће бити и зграде Д3, Д4 и Д5 на Стапарском путу.

       
     • ПОЗИВ МЛАДИМА ДА СЕ ДО 27. ФЕБРУАРА ПРИЈАВЕ НА ОБУКУ ЗА ПРИПРЕМУ ПРОЈЕКАТА КОЈИ СЕ ФИНАНСИРАЈУ ИЗ СРЕДСТАВА МЕЂУНАРОДНИХ ФОНДОВА

       Обука младих са територије града Сомбора, старости од 15 до 20 година, за припрему и реализацију пројеката који се финансирају из средстава фондова Европске уније и других међународних фондова биће организована почетком марта. С обзиром да је број учесника обуке ограничен, град Сомбор као реализатор обуке, позива младе да се за учешће на обуци пријаве најкасније до уторка, 27. фебруара 2018. године. Пријаве се врше попуњавањем формулара који је доступан на сајту www.mladisombora.rs Информацију о пријему за учешће у обуци, млади који буду укључени у обуку, добиће до краја дана у среду, 28. фебруара 2018. године, а тада ће им бити прослеђена и агенда обуке. Обука ће бити реализована у Омладинском клубу града Сомбора у два дела, први део обуке биће организован у периоду од 2. до 4. марта, а други од 9. до 11. марта 2018. године. За учеснике обуке обезбеђени су оброци, освежење, промо материјал, материјал за рад, сертификати о похађању обуке и  услуга превоза за учеснике из насељених места на територији града Сомбора. Обука се организује у оквиру пројекта „МЛАД СЕ ПРОМЕНИ, ЗА ПОСАО ПОКРЕНИ 3.0 – унапређење запошљивости и подстицање запошљавања младих у Сомбору“, а партнери локалне самоуправе у пројекту су Сомборски едукативни центар и Сомборски омладинским Боом,  уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије. Додатне информације заинтересовани могу добити електронским путем: е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и путем телефона број: 062/87-50-901.

        
      • ЗИМСКА СЛУЖБА ИНТЕРВЕНИСАЛА ЈУЧЕ И ДАНАС - ЧИШЋЕНЕ И СОЉЕНЕ УЛИЦЕ И ПУТНИ ПРАВЦИ

        Снежне падавине у уторак и среду у Сомбору и околини нису изазвале веће проблеме у одвијању саобраћаја и сваконевном животу грађана, захваљујући правовременој интервенцији градске зимске службе, а томе је делом допринела и чињеница да се снег, на спољној температури изнад 0, релативно брзо топио у додиру са тлом. Јуче је посипана со по обилазницама, кружним саобраћајницама, фреквентнијим деловима путева, а такозвана мала зимска служба је чистила снег и посипала со на Старој Селенчи, (Далматинска улица, Јована Скерлића, Јована Поповића, Розе Луксембург, Липов Лад... ), потом на Новој Селенчи, (Грује Дедића, Спортска, Првомајски булевар), да би затим, уследили и остали делови града. Чишћене су и бициклистичке стазе (Апатински пут, Ненадић, Батинска улица...). Друга интервенција је отпочела синоћ у 21,30 сати и потрајала је до 4 сата  јутрос. Чишћене су и посипане сољу улице, коловози, пешачки прелази, тротоари у кругу Венаца, Стапарски пут, Првомајски булевар, Спортска, Грује Дедића, потом и Улице Раде Кончара, Раде Дракулића, Ернеста Киша, Његошева, Василија Ковачића... Мала зимска служба је чистила и круг, паркинге и прилазне тротоаре Општој болници „Др Радивој Симоновић“, а очишћен је и полигон за обуку возача у Улици Филипа Кљајића. Интервенција такозване велике службе (камиони са ралицама и посипачима), отпочела је у уторак у 23 сата и до 5,30 сати јутрос, очишћене су и посуте сољу градске улице I и II приоритета, као и путни правци I приоритета, по Плану рада зимске службе. Том приликом утрошено је око 15 тона соли.

         
       • ВОДА И СТРУЈА СТИЖУ У ЛИЧКУ УЛИЦУ У СОМБОРУ

         Житеље десетак кућа у Личкој улици на Чонопљанском путу, на периферији Сомбора, који годинама живе без струје и водовода, обрадовала је вест градске Месне заједнице "Црвенка" да су, после деценије чекања на елементарне животне услове, предузети први кораци како би њихов проблем био решен. Из ове Месне заједнице кажу да је на њихову иницијативу Градска управа Сомбора издвојила средства за финансирање пројекта парцелизације и укњижбе кућа и плацева у Личкој улици. Електродистрибуција Сомбор већ је израдила пројекат нисконапонске мреже, како би својим средствима, чим дозволе временске прилике, екипе овог предузећа кренуле са неопходним радовима, са циљем да се све куће прикључе на електромрежу. Власници кућа признају да су пре више од једне деценије, своје домове подигли "на дивље" и истичу да су поднели захтеве за легализацију. Они тврде да су им надлежни у локалној самоуправи обећали да ће њихов проблем бити решен до децембра прошле године, што није испуњено, па су сада задовољни што су, ипак, ствари кренуле с мртве тачке. Становници Личке улице напомињу да су доста тога учинили што је од њих тражено, како би се прикључили на електроенергетску мрежу. Они наглашавају да су сами купили и поставили дрвене бандере, набавили каблове, али се онда испоставило да су стубови постављени на приватној парцели и да не могу да добију прикључке. Власници тих парцела, њих 17, крајем 2016. године, требало је да дају сагласност за постављање стубова, али је један од њих ту дозволу ускратио,  па је цео поступак пао у воду, јер је Електродистрибуција радове морала да одложи. Сада, после мало више од годину дана, и тај проблем ће бити окончан. Становници Личке улице, у градској МЗ "Црвенка", надају се да ће ускоро добити и водовод. Јер, како истичу, багери сомборског ЈКП "Водоканал" почели су да копају канале за постављање водоводних цеви. Читав посао око изградње водоводне мреже у Личкој улици, у градској МЗ "Црвенка" у Сомбору, како се очекује, требало би да буде завршен до пролећа, после чега житељи неће више морати да купују воду за пиће. (Вечерње новости)

          
        • ДУШАНКА ГОЛУБОВИЋ: ПРЕТХОДНЕ ГОДИНЕ У СОМБОРУ УРАЂЕНО ДОСТА, 2018. ГОДИНА ЈУБИЛЕЈА

          Дан града Сомбора, 17. фебруар, обележен је низом манифестација, а централна манифестација, Свечана академија, била је прилика за подсећање на дешавања у протеклих 269 година од стицања статуса слободног краљевског града, али и прилика да се напомене да је 2018. година – година јубилеја.

          Опширније...  
         • УРУЧЕНЕ ЗАХВАЛНИЦЕ "АМБАСАДОРИМА" СОМБОРА! ПОВЕЉА ГРАДА ПРИМ. ДР МИЛАНУ ЗОБЕНИЦИ

           На Свечаној академији која је одржана поводом Дана града Сомбора, појединцима и организацијама које доприносе промоцији Сомбора уручене су захвалнице, а најистакнутијем Сомборцу у 2017. години уручена је награда и Повеља града Сомбора. Захвалнице за афирмацију и промоцију Сомбора и подизање угледа града у земљи и иностранству су уручене: Соњи Шарић, оперској певачици, глумцима Славену Дошло и Радивоју Буквићу, писцу Душану Савићу, Иштвану Вирагу, уметничком фотографу, проф. др Тихомиру Петровићу, Николи Јокићу, кошаркашу, Филипу Крајиновићу, тенисеру, Средњој техничкој школи, Средњој пољопривредној школи и Првом центру за обуку Војске Србије – Сомбор. Захвалнице за друштвено одговорно пословање и допринос уређењу града су уручене: сомборским компанијама „МАРА“ доо , „УНИВЕРЕКСПОРТ“, „AGRI BUSINESS PARTNER“ доо, „КАНОНТРЕЈД“, предузећу „Храм“ доо, Дому ученика средњих школа, те компанији „РТИ“,  Нови Сад, „COCA COLA HELLENIC BOTTLING COMPANI SRBIJA“, Земун, компанији „БОШКОВИЋ АГРАР“,  Алекса Шантић, компанији „VIP GROUP, компанији „ЏИМИ КОМЕРЦ“, Пригревица, компанији „POSEIDON GROUP“, Београд и Управи за капитална улагања АП Војводине. Награда и Повеља града Сомбора за достигнућа  у 2017. години додељена је, на предлог Управног одбора Црвеног крста Сомбор, прим. др Милану Зобеници, познатом неуропсихијатру и хуманисти. Програм Свечане академије, изведен је према сценарију Миливоја Млађеновића, а кроз „Век грађанског Сомбора“ присутне су „водили“: Биљана Кескеновић, Перо Стојанчевић, Саша Торлаковић и Михајло Несторовић, глумци сомборског Народног позоришта. Тамбурашки оркестар Музичке школе „Петар Коњовић“, под вођством проф. Ђуре Парчетића и ученице етномузиколошког смера, под вођством проф. Иване Маџарац, допринели су пуном доживљају грађанског Сомбора – некад и сада. Свечаној академији присуствовали су и представници Амбасаде Руске Федерације у Србији, општина Западнобачког управног округа, верских заједница, националних заједница, полиције, Војске Србије, судова, тужилаштва, јавних комуналних предузећа, јавних установа, школа…

            
          • ПЛАНИРАНА ИСКЉУЧЕЊА СТРУЈЕ У СОМБОРУ ЗА 22.02.2018.

            Због планираних радова, сутра, 22. фебруара 2018. године од 09 до 12 сати струје неће имати потрошачи у деловима следећих улица у Сомбору: Јоргованска од кућног броја 1 до 37 и од 2 до 34, Илије Бирчанина од броја 2 до 36 и од 1 до 25, Петра Прерадовића од броја 1 до 35 и од 2 до 36, Белог голуба од броја 2 до 10 и Сонћанска од броја 2 до 18.

             
           • "ЧАУШИ" НА СРЕТЕЊЕ ОРГАНИЗОВАЛИ КОНЦЕРТ

             На празник Сретење, у четвртак 15. фебруара, мушка певачка група "Чауши" је у Српској читаоници "Лаза Костић" припремила пригодан концерт. Том приликом присутни су са Чаушима освежили сећање на 100 година од присаједињења Сомбора у заједници са Бачком, Банатом, Сремом и Барањом матици Краљевини Србији, као и сећање на 180 година од успостављања дипломатских односа краљевине Србије и царске Русије, где је и Лаза Костић био, у своје време, постављен на службу секретара српског посланства у Петрограду. Програм је осмислио Влада Ђурковић, а Чауши су низом народних изворних песама из Македоније, Источне Србије, Војводине, Црне Горе, Западне Србије, Далмације и других крајева опет орасположили своју верну публику и свима у наслеђе оставили сећање на богату културу и историју свог града и народа.

              
            • СОМБОРСКА БОЛНИЦА ДОБИЛА НОВИ РЕСПИРАТОР

              Средствима опредељеним за куповину новог апарата од стране Покрајинског секретаријата за здравство АП Војводине, по Јавном конкурсу за финансирање, односно суфинансирање изградње, одржавања и опремања здравствених установа у 2017. години, Општа болница "Др Радивој Симоновић" је добила нов апарат за механичку вентилацију – Респиратор „Evita V300, 8420400“ произвођача „Drager“. Респиратор је Одељењу за анестезију са реаниматологијом и интензивну терапију Опште болнице "Др Радивој Симоновић" Сомбор испоручен у уторак, 13. фебруара 2018. године, па набавком новог апарата Одељење са 15 болничких постеља сада располаже са укупно 4 респиратора, чиме је омогућен несметан рад и бољи услови како за пацијенте, тако и за запослене. На Одељењу за анестезију са реаниматологијом и интензивну терапију годишње се хоспитализује око 600 пацијената који су најтежи болесници и који су животно угрожени. Овим пацијентима је неопходно константно праћење виталних функција и у већини случајева механичка вентилација код отежаног дисања, а овај респиратор се користи у случају када пацијент не може самостално да дише.

               
             • МАЛИ ПАОРИ ИЗ СОМБОРСКИХ СЕЛА, УДРУЖЕНИ ТРАЖЕ ДРЖАВНУ ЗЕМЉУ

               Власници малих пољопривредних газдинстава у Гакову, основали су Удружење пољопривредника како би лакше дошли до прилике да лицитирају државно пољопривредно земљиште. Они траже да се површине закупа ограниче како би земља била доступна свима. Ако се настави са оваквом политиком давања у закуп државног земљишта мала газдинства ће се угасити, тврде пољопривредници из Гакова, Растине, Риђице и других места и због тога су основали удружење како би пред овогодишњу лицитацију скренули пажњу на проблем. Пре две године су чували државну земљу од узурпатора, а сада кажу морају опет да се боре за хектаре у свом атару, јер велики узимају по хиљаде хектара у закуп и плаћају нереалне износе како би уништили мала газдинства. Једини излаз је како кажу да се површине закупа државног земљишпта ограниче до 30 хектара по газдинству. - Та граница је пре три године била на неких 50 хектара, и онда је то укинуто. Не видим зашто је укинуто, а ми би смо да то још смањимо, Мислимо да би неких 30 хектара по подоричном газдинству било сасвим довољно да се прехрани породица на селу, каже Бошко Пајић, пољопривредник из Риђице. Агротајкуни желе сву земљу за себе, тврде пољопривредници из Гакова, и са том праксом се мора престати, јер за мале неће остати ништа. - То су људи који траже људе у сваком селу. У сваком селу и општини лицитују. У једном селу по почетним ценама, у другом по сто хиљада, у трећем по 50 и кад направе средњу рачуницу, њима је исплативо радити. Кад дођу у наше село узму по хиљаду хектара по тој цени, и ми једноставно не можемо да се носимо с том ценом, каже Данило Кричка, пољопривредник из Гакова. Званичан захтев да се закуп ограничи ових дана ће бити упућен локалној самоуправи у Сомбору и Министарству пољпривреде. Претходних година у неким општинама је овакав модел заживео, па се пољопривредници из Гакова надају да ће њихов захтев бити услишен јер то је једни начин за опстанак тридесетак газдинстава која су чланови овог удртужења. (РТВ)

                
              • У СОМБОРУ ОТВОРЕНО ПРЕДСТАВНИШТВО КОМПАНИЈЕ „RTI“ – ДИСТРИБУТЕРА ПОЉОПРИВРЕДНИХ МАШИНА

                У индустријској зони Сомбора, новосадска компанија „RTI“ д.о.о. отворила је продајни центар. Ова компанија је дистрибутер пољопривредних машина: „штајер“, „крамер“, „потинџер“ и других, а дистрибутер је и моторних уља и мазива марке „пакело“ и „мотоил“ за Србију. Отварању представништва у Сомбору присуствовала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић са сарадницима, која је поводом отварања продајног центра „RTI“ д.о.о. изјавила да је реч о инвестицији која је важна за град. - Сомбор, првенствено као пољопривредни крај  имао је и потребу да омогући становништву да пољопривредну механизацију набави у свом граду. Надам се да ће то пољопривредни произвођачи препознати и да ће долазити овамо, не само ради куповине, већ и ради едукације и ради информација о иновацијама које постоје. Надам се и да ћемо сви заједно имати бољи резултат, да ћемо користити средства ИПАРД фондова и државна средства и да ће пољопривреда у овом крају заиста бити на завидном нивоу, казала је градоначелница и позвала све који желе да инвестирају у Сомбору, да то и учине. - Простора за нове инвестиције има, имамо и добре понуде и надам се да ће ово бити прва инвестиција у 2018. години, истакла је Голубовић. Сузана Миковић, директорка предузећа из Новог Сада, захвалила се на сарадњи локалној самоуправи при отварању представништва и истакла да је "продајни центар место где се може затражити стручна помоћ". Горан Мицковић, директор продаје је рекао да „RTI“, осим сомборског има још пет продајних центара у којима је радно време од 8.00 до 16.00 часова. - У понуди имамо тракторе за мала газдинства која обрађују до 10 ха, али и машине потребне за власнике великих имања која обрађују више хиљада хектара, казао је Мицковић и позвао пољопривредне произвођаче да дођу сомборски центар јер се код њих информација не наплаћује. Продајни центар је отворен 16. фебруара 2018. године, у оквиру програма обележавања Дана града Сомбора.

                 
               • ЈАВНИ ПОЗИВИ И КОНКУРСИ ЗА АКТИВНЕ МЕРЕ ЗАПОШЉАВАЊА

                 Национална служба за запошљавање 14. фебруара 2018. године је расписала јавне позиве/конкурсе, у циљу реализације програма и мера активне политике запошљавања предвиђених Програмом рада за 2018. годину. Акционим планом запошљавања за 2018. годину, који је усвојила Влада Србије, предвиђено је да за активне мере запошљавања ове године буде издвојено 3,65 милијарди динара из средстава Националне службе, као и додатних 550 милиона динара за особе са инвалидитетом. Сви јавни позиви/конкурси су отворени до 30. новембра 2018. године, осим Јавног конкурса за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица и Јавног конкурса за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослене особе са инвалидитетом, који су отворени до 02.04.2018. године, као и Јавног позива незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање и Јавног позива незапосленима ромске националности за доделу субвенције за самозапошљавање, који су отворени до 16.04.2018. године. Јавни позиви и конкурси Националне службе за запошљавање биће објављени у сутрашњем броју публикације „Послови“, број 764/765 и на сајту Националне службе за запошљавање: www.nsz.gov.rs Информације о јавним позивима и конкурсима сва заинтересована лица могу добити и у свакој организационој јединици НСЗ или путем Позивног центра НСЗ, позивом на број: 0800/300-301 (бесплатан позив из фиксне телефоније).

                  
                • РВАЊЕ: СТАСАВАЈУ НОВИ „СОКОЛОВИ“

                  Рвачки клуб „Соко“ Сомбор је у суботу показао да има одличне млађе пионире и да је и у том узрасту у самом врху српског рвања. Наиме, у Београду је одржан први куп Србије за овај узраст и млађани „соколови“ су освојили 6 медаља: једну златну, две сребрне и три бронзане. Најуспешнији је био Лазар Дедић  који је до 33 кг освојио златну медаљу. Иако млађи од својих противника рвао је врло зрело и убедљиво је био први.  Сребрне медаље су освојили Јован Стајин у истој категорији а који је поражен само од клупског друга Дедића, и Марко Фратрић до 36 кг, а бронзане Симо Јовишић до 39 кг, Срећко Малбаша до 30 кг и одлични „новајлија“ у екипи Страхиња Икић до 70 кг. Без пласмана су остали Стефан Грба, Никола Обрадовић и Вукашин Јерковић јер су елиминисани у првом колу. У екипном пласману „Соко“ дели другу позицију са зрењанинским Пролетером иза екипе Сенте од укупно 22 екипе колико их је наступило на такмичењу. (Д.К.)

                   
                 • ПЛЕСАЧИЦЕ СОМБОРСКОГ КЛУБА "JUMP" ОДЛИЧНЕ У БЕЧУ

                   У суботу, 17. фебруара 2018. године Беч је био домаћин Интернационалног такмичења, на којем је плесну школу "Jump" из Сомбора представљало пет плесача. Своје прво такмичење имала је Милица Тркуља у категорији - Соло - кидс - хип хоп и освојила је чеврто место. Група коју си чиниле Милица Даниловић, Мина Харангозо, Марина Савић и Лара Конц - у категорији хип хоп - јуниори освојили су прво место. Плесна школа "Jump" је овом победом и пехаром одбранила своју прошлогодишњу титулу. Поред самог такмичења, плесачи су имали прилику да уживају у чарима Беча и обиђу све знаменитости овог града. Тренер и кореограф Жељка Вучинић је задовољна пласманима, и нглашава да следе припреме за друга такмичења.

                    
                  • СИТУАЦИЈА НА ПЛАЗОВИЋУ НЕПРОМЕЊЕНА! ПРОБЛЕМ ЗАГАЂЕЊА ЋЕ СЕ РЕШАВАТИ НА НИВОУ РЕПУБЛИКА СРБИЈЕ И МАЂАРСКЕ

                    Владислав Милошев, директор и Кристина Браун Луковић, испред ВДП „Западна Бачка“ на седници Штаба за ванредне ситуације града Сомбора говорили су о загађењу на Бачбокодском краку Плазовић. Речено је да је загађење уочено 12. јануара 2018. године, те да су обавештене надлежне инспекције, Агенција за заштиту животне средине и друге надлежне институције у Србији које су алармирале надлежне институције у Мађарској, са захтевом да се одговори о каквом је загађењу реч и шта се предузима да се отклони. Након тога, надлежне институције Србије и Мађарске одржале су 25.јануара ванредни састанак и обишле локацију на којој је загађење уочено. Констатовано је да се загађивач налази на подручју Бачбокода, да је загађење органског порекла, те да мађарске инспекцијске службе редовно санкционишу загађивача, али је ситуација на Бачбокодском краку Плазовића непромењена. С обзиром на наведено, Штаб за ванредне ситуације града Сомбора ће се, закључено је на седници, обратити Министарству пољопривреде – Републичкој дирекцији за воде, са захтевом да се са републичког нивоа од надлежних мађарских институција затражи одговор на питање зашто већ месец дана Плазовићем тече загађена вода и шта се предузима да се загађење отклони. Речено је и да је вода на Бачбокодском Плазовићу последњи пут узрокована 7. фебруара и да резултати анализе још нису познати.

                     
                   • ЗА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРНИКЕ ДАНАС ПОЧЕО ВАСКРШЊИ ПОСТ

                      

                     За православне вернике данас почиње вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава на празник Васкрсења Исуса Христа - Васкрс, који се ове године прославља 08. априла. Велики пост, према православном учењу, учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства. Они који одлуче да испоштују правила поста, дужни су да једу посну храну, без меса и белог мрса, и да те дане проведу у молитви, праштању и покајању како би се припремили за причешће које је круна самог поста. Пост у хришћанству не представља само уздржавање од масне или мрсне хране, већ првенствено има духовну димензију - уздржавање од рђавих мисли, речи и дела, појачаној молитви, показивању милосрђа и чињењу добрих дела.

                      
                    • ОДРЖАНА ДЕСЕТА СЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЕТА ГРАДА СОМБОРА

                      Члановима Привредног савета града Сомбора, на 10. седници, презентовани су резултати истраживања јавног мњења о задовољству грађана радом локалне самоуправе и јавних комуналних предузећа, а било је речи и о мерама активне политике запошљавања кроз доделу субвенција послодавцима  и другим мерама поспешивања активности привредних субјеката. Маркетиншка агенција Invictus mediа, за потребе Града обавила је истраживање о такозваном задовољству грађана у области пољопривреде, инфраструктуре, локалне самоуправе и области културе и туризма. Генерално, у односу на раније истраживање, може се констатовати веће задовољство грађана у истраженим областима, речено је на седници Привредног савета. Али, констатовано је, структура анкетираних испитаника није адекватна јер од 1200 анкетираних испитаника 30 одсто припада старосној доби од 55 до 64 године, а само осам одсто доби од 25 до 34 године живота. Осим тога, више од 50 одсто испитаника има статус пензионера, те су чланови Привредног савета закључили да је потребно извршити додатно истраживање како би се добила веродостојнија оцена грађана о наведеним областима. Чланови Савета су похвалили мере активне политике запошљавања које предузима локална самоуправа, а посебно доделу субвенција послодавцима за запошљавање незапослених лица из категорије теже запошљивих. На 10. седници Привредног савета, одржаној 13. фебруара 2018. године, било је речи и о поспешивању привредних активности кроз краткорочно кредитирање привредних субјеката. Саветом је председавао Димитар Павлевски, а седници су присуствовали: Љубица Прокин, Зоран Булатовић, Панто Петровић, Сава Дојић, Мирослав Ковачић, Иван Камерер и мр Михаел Плац, сви чланови Привредног савета, те Тања Штрангарић, саветник у Одсеку за локални економски развој.

                       
                     • ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: У СОМБОРУ НЕМА РЕГИСТРОВАНИХ СЛУЧАЈЕВА МОРБИЛА, ГРИП У ГРАНИЦАМА ИСПОД СРЕДЊЕГ НИВОА

                       Штаб за ванредне ситуације града Сомбора размотрио је и усвојио извештај о раду у 2017. години, а потом и План рада за 2018. годину. Планом рада у 2018. години, у првом кварталу, предвиђено је доношење Програма мера и радова на смањењу ризика од поплава, разматрање епидемиолошке ситуације на територији града Сомбора, те анализа рада зимских служби у зимском  периоду 2017/2018. године. У другом кварталу 2018. године, Штаб ће израдити процену угрожености и План заштите и спасавања, те са штабовима за ванредне ситуације општина које припадају Бачким водотоцима разменити искуства о заједничким проблемима, ризицима и опасностима по становништво, материјална, културна добра и животну средину. Осим осталог, у трећем кварталу са општинама које припадају Бачким водотоцима биће размењена искуства и успостављена сарадња у области система раног упозоравања и јавног узбуњивања У четвртом кварталу 2018. године анализираће се ниво организованости, опремљености и обучености јединица цивилне заштите за извршавање задатака заштите и спасавања. У последњем кварталу анализираће се и стање дивљих депонија на територији града Сомбора. На седници Штаба о епидемиолошкој ситуацији на територији града Сомбора, присутне је  известио  директор Завода за јавно здравље у Сомбору, Срђан Мереи. Према његовим речима епидемиолошка ситуација на територији града је позитивна, није забележен ниједан случај морбила, а и грип је у границама испод средњег нивоа.

                        
                      • "ЗЕЛЕНИЛО" ЗАВРШИЛО РАДОВЕ ДУЖ ПУТА СОМБОР-ГАКОВО-РАСТИНА

                        Радници ЈКП „Зеленило“ Сомбор окончали су у понедељак, 12. фебруара посао уклањања 49 стабала тополе дуж пута Гаково-Растина. Како смо већ известили, реч је о делу послова у оквиру пројекта проширења пута Сомбор-Гаково-Растина и стим у вези, његове прекатегоризације из локалног у државни пут и отварања новог граничног прелаза ка Републици Мађарској. Према најавама надлежних, гранични прелаз Растина-Бачсентђерђ биће отворен на пролеће и преко њега ће бити најкраћи пут од Сомбора до Будимпеште. Сомборцима ће тако, Баја у суседној држави, бити ближа за десетак километара, док ће вожња до тог братског града трајати свега пола сата. Општински пут Сомбор-Гаково-Растина биће прекатегорисан у државни пут другог А реда, када буде окончана друга фаза радова на том путном правцу.

                         

                         АРХИВ ВЕСТИ

                       У СРЕДУ ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ И ТУЂЕ НЕГЕ

                       На шалтерима свих пошта у Србији, у среду, 19. јула 2017. године почиње исплата новчане социјалне помоћи, посебне новчане накнаде (право по Закону о социјалној заштити) за јун 2017. године, а истог дана ће се вршити и исплата новчане накнаде за рад хранитеља и накнаде за издржавање корисника на породичном смештају као и исплата додатка за негу и помоћ другог лица за јун 2017. године

                        Гугл претрага

                        Пријава

                        Пријавите се да бисте могли остављати и читати коментаре и слати чланке

                        Рекламе

                         

                        Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова

                        Курсна листа (средњи курс)