Најновије вести

 • ОВЕ НЕДЕЉЕ ПОЈАЧАНА КОНТРОЛА ВОЗАЧА ТЕРЕТНИХ ВОЗИЛА И АУТОБУСА

   Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, током ове недеље вршиће појачану контролу возача теретних возила и аутобуса. Саобраћајна полиција ће, у циљу смањења страдања возача и путника у саобраћају, вршити појачану контролу правилне употребе тахографа и поштовања прописа везаних за време управљања возилом. Појачана контрола спроводи су у оквиру акције међународне организације ТИСПОЛ. Према возачима код којих се открију прекршаји везани за време управљања возилом, непрописно коришћење пауза и одмора, као и прекршаји везани за тахографе, њихову злоупотребу и непоседовање одговарајуће документације, биће предузете мере прописане Законом о радном времену посаде возила у друмском превозу и тахографима и АЕТР споразумом. Саобраћајна полиција током ове акције појачано ће контролисати и прекршаје везане за вожњу под дејством алкохола и психо-активних супстанци, као и непрописног коришћења телефона у току вожње. Акција ће се од данас до 21. октобра спроводити у 32 државе, које сарађују у оквиру међународне организације ТИСПОЛ.

    
  • МРАЧНА ИСТОРИЈА ПАЛАТЕ "КРОНИЋ" У СОМБОРУ

    Палата "Кронић", једна од најлепших грађевина у Сомбору, пре више од века саграђена је за породицу велепоседника доктора Стевана Кронића. Данас је у њој смештен Привредни суд, али је здање у веома лошем стању. Више у причи РТС-а.

    Опширније...  
   • ВЕЖБАЛИШТЕ У РОКОВАЧКОЈ ШУМИЦИ НА МЕТИ ВАНДАЛА

     Прошло је тек нешто више од годину дана како су сомборски комуналци и грађани уредили Роковачку шуму - искрчили терен, посекли подраст и шибље, однели дрвни отпад, израдили и поставили клупе, након тога и теретану, вежбалиште на отвореном, изградили трим стазу - а већ у неколико наврата су забележена оштећења справа… Како смо тада објавили - здружена акција ЈКП "Зеленила", "Простора", "Чистоће", и "Водоканала", неколико приватних предузећа и грађана Сомбора, допринели су да се запуштени шумарак надомак града, где су несавесни годинама одлагали отпад, претвори у угодно место за боравак, релаксацију и вежбање. Међутим, иако је највећи број грађана поздравио ову акцију, и на прави начин користи благодети шумице, неки појединци, уместо да справе користе за вежбање и рекреацију, оштећују их, ломе и уништавају. “Зеленило” и остала надлежна јавна предузећа ће поправити штету, али, оно на шта не можемо да утичемо је неразумљив мотив појединаца за рушењем и уништавањем. То је пре ствар домаћег васпитања и личне (не)културе…

      
    • РВАЧКИ КЛУБ "СОКО", НАЈБОЉА ЈУНИОРСКА ЕКИПА У ДРЖАВИ

      Након што су постали овогодишњи екипни прваци државе у конкуренцији млађих сениора и кадета, рвачи "Сокола" су протекле суботе у Суботици освојили и титулу најбоље јуниорске екипе. Већ после првог дела такмичења у јануару било је јасно да само чудо може да се деси па да соколи не освоје титулу. Александар Олујић, Сава Мијоковић и Вељко Петраковић били су најбољи у својим категоријама, Петар Павлуковић, Никола Дедић и Милан Тодоровић стигли су до сребрног одличја, а укупном успеху екипе из Сомбора допринели су и Никола Кардош и Богдан Бељански, четвртопласирани у својим категоријама. Рвачки клуб "Соко" је освојио 159 бодова, док је другопласирани Крагујевац сакупио 95 бодова, а у такмичењу је учествовало 19 клубова.

       
     • ЈП „ВОЈВОДИНАШУМЕ“ АПЕЛУЈЕ НА ГРАЂАНЕ ДА ПРИМЕЊУЈУ ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД ШУМСКИХ ПОЖАРА

       Неуобичајено високе температуре ваздуха за ово доба године у садејству са ветром, често су узрок неконтролисаног ширења ватре која веома брзо може прерасти у пожар. Намерно спаљивање сувих биљних остатака је веома ризично нарочито ако се врши у близини шуме, стога ЈП „Војводинашуме“, апелује на грађане да примене појачане мере заштите од пожара поштујући основна правила превентиве која подразумевају следеће: не спаљујте траву, ниско растиње и смеће на отвореном простору, у урбаним срединама, као и на пољопривредним поседима у близини шуме, не бацајте опушке у природи, не палите роштиљ на отвореном простору који није за ту намену предвиђен и адекватно обезбеђен, након боравка у шуми покупите све што сте са собом понели, укључујући и празну амбалажу и не бацајте смеће у шуми, између осталог и због тога што постоји опасност од самозапаљења. У случају појаве шумског пожара, молимо грађане да обавесте ватрогасну службу на телефон 193. као и најближу шумску управу, стоји у допису "Војводинашума". Уколико не постоји реална опасност по гасиоца, пожељно је да се гашењу пожара одмах приступи, јер је општепозната чињеница да се сваки пожар у почетној фази најбрже и најефикасније гаси.

        
      • ПОЧЕЛА ИСПЛАТА ПОСЕБНЕ НОВЧАНЕ НАКНАДЕ

        Национална служба за запошљавање је саопштила да је данас, 15.10.2018. године, почела исплата посебне новчане накнаде за септембар 2018. године, уплатом на текуће рачуне корисника код пословних банака.

         
       • ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА 15.10.2018.

         У Србији ће данас бити сунчано и релативно топло, дуваће слаб до умерен југоисточни ветар, у кошавском подручју повремено и јак, а на југу Баната са олујним ударима. Јутро ће бити доста свежије, док ће у току дана уз сунчано време, максималне температуре бити од 19 до 22 степена. У нашој земљи ће и у наредном периоду јутра бити ведра и свежа, у долинама и котлинама са маглом, а током дана сунчано и веома топло за ово доба године. Максимална температура кретаће се од 20 до 25 степени. У Тимочкој Крајини биће мало хладније, а од четвртка и уз нешто више облачности.

          
        • СУТРА У СОМБОРУ ПУТОПИСНО ПРЕДАВАЊЕ И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ

          У сали Дечјег одељења Градске библиотеке "Карло Бијелицки" (Трг цара Лазара 3), сутра, 15. октобра 2018. године од 18 сати ће бити одржано путописно предавање о Северној Кореји и представљање књиге "Северна Кореја – путовање по земљи Ким Џонг Уна", Снежане Радојичић. Ауторка књиге, писац и номад на бициклу, која путује око света од 2011. године, посетила је и Северну Кореју.

           
         • УХАПШЕН СОМБОРАЦ ОСУМЊИЧЕН ЗА ПРОИЗВОДЊУ И ПРОДАЈУ ДРОГЕ

           Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору ухапсили су Н. С. (1985) због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога. Полиција је у његовом дворишту и у два пластеника пронашла биљке индијске конопље, тежине 32,7 килограма, док је у кући и помоћној просторији преуређеној за сушење пронађено и 15,3 килограма марихуане у фази сушења, 850 грама марихуане спремне за употребу, 124 семенке канабиса и мања количина хашиша. По налогу заменика вишег јавног тужиоца у Сомбору, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он је, уз кривичну пријаву, приведен тужилаштву.

            
          • РАСПИСАН ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ У 2019. ГОДИНИ, ПРИЈАВЕ ДО 26. ОКТОБРА

            Јавни позив за финансирање и суфинансирање пројеката, програма и манифестација у области културе отворен је 12. октобра, а удружења и друге организације из области културе предлоге пројеката могу подносити до 26. октобра 2018. године. Предлози пројеката, програма и манифестација могу се подносити за: аматерско културно стваралаштво, књижевност, музичку, ликовну и визуелну уметност и област кинематографије. Право да подносе предлоге пројеката, односно програма имају удружења и други субјекти у области културе, чије је седиште на територији града Сомбора. Апликанти предлоге достављају у затвореној коверти на пријемном шалтеру Услужног центра Градске управе, или као препоручену пошиљку редовном поштом  на адресу: Град Сомбор, Трг цара Уроша 1, 25000 Сомбор, са назнаком: „За Комисију за избор пројеката, програма и манифестација у области културе који се финансирају и суфинансирају из буџета града Сомбора у 2019. години“. Јавни позив и потребни обрасци доступни су овде.

             
           • КРАЂОМ ДЕЛОВА СА ВАГОНА, СОМБОРАЦ ПРИЧИНИО ШТЕТУ ОД 3,2 МИЛИОНА ДИНАРА ПРЕДУЗЕЋУ "СРБИЈА КАРГО"

             Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору расветлили су 12 крађа на штету предузећа "Србија Карго", и по налогу належног тужилаштва, поднели кривичну пријаву у редовном поступку против педесетдвогодишњег Сомборца. Сумња се да је он, у претходних месец дана, скидао болцне, балансере, кочионе спојнице, металне подлошке и друге делове кочионог система вагона и продавао откупљивачима секундарних сировина. Причињена материјална штета процењује се на више од 3,2 милиона динара. Полиција је део украдених предмета пронашла и вратила.

              
            • ГЛАВНА УЛИЦА У ГАКОВУ ПУНА СУВОГ ГРАЊА НАКОН ОРЕЗИВАЊА

              Мештани села Гаково незадовољни су изгледом центра села, јер је после орезивања дрвореда остало грање, које квари изглед села и смета људима испред кућа.

              Опширније...  
             • КАБАСТИ ОТПАД СЕ НЕ СМЕ ОДЛАГАТИ НА ЈАВНУ ПОВРШИНУ, ВЕЋ СЕ МОРА ТРАНСПОРТОВАТИ НА ДЕПОНИЈУ „РАНЧЕВО“

               Одељење инспекције и комуналне полиције подсећа грађане и правна лица, да кабасти отпад није дозвољено одлагати на јавну површину. Према одредбама Одлуке о одржавању чистоће на територији града Сомбора, овај отпад корисници су дужни да транспортују на депонију „Ранчево“. Овакав отпад се може одлагати и у посуде које, на захтев и о трошку корисника, обезбеђује Јавно комунално предузеће „Чистоћа“. Под кабастим отпадом сматра се отпад који се због величине не може одложити у посуде за одлагање отпада, односно корпе, контејнере, канте и друге посуде. То значи да стари намештај, кућне апарате, гране и други биоотпад корисници морају транспортовати на депонију „Ранчево“ самостално, или ће у те сврхе ангажовати ЈКП „Чистоћа“. Одељење инспекције и комуналне полиције Градске управе Града Сомбора путем комуналне инспекције и комуналне полиције врши надзор над спровођењем наведене Одлуке. У случају непоштовања одредби ове Одлуке надлежни комунални инспектор и комунални полицајац предузима прописане мере. Обавештење Одељења инспекције и комуналне полиције доступно је овде.

                
              • У СОМБОРУ ПОЧЕЛО СА РАДОМ ПСИХОЛОШКО САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА МЛАДЕ

                У Центу за индивидуални развој и унапређење друштва "Психозон" Сомбор, на адреси Коњовићева улица број 1 у Сомбору, почело је са радом психолошко саветовалиште за младе, у којем млади могу да се посаветују у вези недоумица или проблема са којима се суочавају и са којима се сусрећу у животу (у раду, у школи, у односу са другима итд). Саветовалиште је намењено свим младима и у њему се могу добити услуге психолошког саветовања и психотерапије. Стручна помоћ ће нашим суграђанима бити доступна до децембра 2018. године и потпуно је бесплатна, а заказивање разговора се може обавити путем телефона 064/538-34-38. Саветовалиште воде стручњаци у области менталног здравља, психологије и психотерапије, са дугогодишњим искуством у раду са младима и другим циљним групама. Рад у Саветовалишту за младе гарантује дискрецију, а пројекат је подржао Град Сомбор у оквиру ЛАП-а за младе у 2018. години. Детаљније информације о саветовалишту доступне су ОВДЕ.

                 
               • У ТОКУ ПРИКУПЉАЊЕ ПРЕДЛОГА ГРАЂАНА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „ПАРТИЦИПАТИВНО БУЏЕТИРАЊЕ“

                 Грађани имају могућност да креирају буџет за 2019. годину, предлажући пројекте који ће побољшати квалитет живота у њиховој месној заједници, улици, кварту, селу или салашима. Начин да то остваре јесте да свој предлог доставе у оквиру реализације пројекта „Партиципативно буџетирање 2019“.

                 Опширније...  
                • БЕСПЛАТАН КОНЦЕРТ У ПОЗОРИШТУ

                  Скупштина града Сомбора и УГ „Буњевачко коло“ 17. октобра 2018. године организују поклон концерт грађанима Сомбора под називом „Нек се знаде да Буњевац живи“. Концерт ће бити одржан у Народном позоришту Сомбор од 19 часова, а наступаће Народни оркестар „Споменари“, Тамбурашки састав Емила Антунића и Тамбурашки састав „Културица“. Улаз је слободан.

                   
                 • ОТВОРЕНА ПРОДАВНИЦА ТРГОВИНСКОГ ЛАНЦА „ЛИДЛ“ У СОМБОРУ

                   У Сомбору као и у још 11 градова Србије, данас тачно у осам сати отворено је 16 продавница „Лидла“, највећег трговинског ланца у Европи. Свечану врпцу у Сомбору пресекла је градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић.

                   Опширније...  
                  • ОГЛАСИ ЗА ПОСАО НА ДРВЕЋУ, ИЗЛОЗИМА И ТАБЛАМА, А РАДНИКА СВЕ МАЊЕ

                    Последњих година млади нису заинтересовани за занате, већ уписују факултете уместо да се определе за занимање или занат који је тражен и доноси профит, а неретко се одлучују за повремене послове у иностранству. И поред широке палете послова и огласа који се каче по стаблима дрвећа, излозима или огласним таблама у Сомбору, квалификованих радника је све мање.

                    Опширније...  
                   • ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О СУФИНАНСИРАЊУ ДЕЛАТНОСТИ ИСТОРИЈСКОГ АРХИВА СОМБОР

                     Заменик градоначелнице града Сомбора Антонио Ратковић, потписао је у име града Сомбора,  Споразум о суфинансирању делатности Историјског архива Сомбор. Предмет Споразума јесте давање финансијске подршке Суфинансијера, односно општина Апатин, Кула, Оџаци и Бач за остваривање делатности Историјског архива, учествујући у финансирању делатности у складу са количином, односно дужним метрима архивске грађе.

                     Опширније...  
                    • У ПОНЕДЕЉАК ПОЧИЊЕ СИСТЕМАТСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА

                      Акција систематског сузбијања глодара вршиће се од 15. октобра, у свим градским и сеоским месним заједницама на територији града Сомбора. Систематску дератизацију, односно постављање мамаца, вршиће радници предузећа „Орис“ доо, Сомбор. Акцијом ће бити обухваћена домаћинства, депоније, гробља, зелене површине и одређени јавни објекти. Како би акција била што успешније спроведена, потребно је да грађани сарађују током спровођења дератизације и да се придржавају упутстава. Систематску дератизацију „Орис“ спроводи у сарадњи са „Циклонизацијом“ АД, Нови Сад, а финансира локална самоуправа. Обавештење предузећа „Орис“ доступно је овде.

                       
                     • СУТРА СЕ ОТВАРА ПРОДАВНИЦА "ЛИДЛ" У СОМБОРУ! ПОГЛЕДАЈТЕ ЦЕНЕ И АКЦИЈЕ КОЈЕ ВАС ОЧЕКУЈУ

                       Сутра почиње са радом Лидл продавница у Сомбору која се налази у склопу Капитол парка. У наставку текста погледајте акцијски летак са ценама производа. Отварање Лидла у нашем граду поклопило се са првим рођенданом сомборског Капитол парка па ће бити организован и велики концерт.

                       Опширније...  
                      • ОДРЖАНА СЕДНИЦА ПРИВРЕДНОГ САВЕТА У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ

                        На 14. седници Привредног савета града Сомбора која је одржана 8. октобра, представљени су новоизабрани чланови овог саветодавног тела Градског већа. Новоизабране чланове поздравили су градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и председник Привредног савета Димитар Павлевски, директор „Сомболеда“ д.о.о. у Сомбору. Градоначелница је истакла да је састав Привредног савета проширен новим члановима, како би биле заступљене све привредне области и како би у директном контакту са привредницима брже и квалитетније наступали према органима надлежним за решавање питања од интереса за целокупни привредни амбијент. - Без привреде и новог запошљавања нема развоја и већег стандарда. Много тога заједно можемо урадити боље и квалитетније, а желимо да чујемо ваше  мишљење и када нас посећују страни инвеститори, казала је Голубовић. Новоизабрани чланови, Слободан Ловрић, власник  „Синагоге“, Славиша Дробиловић, сувласник „Метеор комерца“ и Драган Маглић, председник Општег удружења предузетника у Сомбору, навели су шта очекују од укључивања у рад, као и колико и сами могу да допринесу раду Привредног савета и поспешивању привредног амбијента на територији локалне самоуправе. Седници, због пословних обавеза, нису присуствовали новоизабрани чланови Никола Паскаш, директор експозитуре ОТП банке у Сомбору, Дејан Тепавац, власник  д.о.о. „Тепкос“ и Зоран Огризовић, власник  д.о.о. „Орис“.

                         

                         АРХИВ ВЕСТИ

                       У ПЕТАК ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА СОЦИЈАЛНИХ ДАВАЊА

                       У петак, 18. маја 2018. године на шалтерима свих пошта у Србији почиње исплата новчане социјалне помоћи, посебне новчане накнаде (право по Закону о социјалној заштити) и дечијег и родитељског додатка за април текуће године. Истог дана ће бити исплаћен и додатак за негу и помоћ другог лица, новчана накнада за рад хранитеља и накнада за издржавање корисника на породичном смештају за април 2018. године.

                        Гугл претрага

                        Пријава

                        Пријавите се да бисте могли остављати и читати коментаре и слати чланке

                        Рекламе

                         

                        Ко је на мрежи: 91 гостију и нема пријављених чланова

                        Курсна листа (средњи курс)