Најновије вести

 • ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА 11.12.2017.

   У Србији ће данас током јутра понегде бити слаб мраз и умерено облачно, а током дана претежно сунчано, ветровито и топлије време. Ветар ће бити умерен, повремено јак, јужни, југоисточни. Јутарња температура ће се кретати од минус пет до шест, а највиша дневна од шест до 14 степени Целзијуса. У наредних седам дана углавном ће бити суво и топлије са температуром изнад просечних вредности, само се у среду очекује пролазно наоблачење са кишом и падом темепратуре, на високим планинама са снегом. У петак на северу, а за дане викенда и у осталим крајевима предвиђа се наоблачење са кишом, која ће у недељу и понедељак уз осетнији пад темепературе прећи у снег и у нижим пределима.

    
  • У НЕДЕЉУ СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ КРУЖНОГ ТОКА КОД "БУБИЛЕНДА"

    Радови на изградњи раскрснице са кружним током саобраћаја на укрштању улица Венац војводе Степе Степановића, Венац војводе Живојина Мишића, 21.октобра и Београдске улице приводе се крају. Завршним радовима присуствовали су председник Скупштине Општине, др Зоран Парчетић, члан Градског Већа, Сава Дојић, помоћник директора ЈКП "Водоканал", Зоран Рус, и директор ЈКП "Простор" Горан Нонковић. Према речима директора Простора, приликом асфалтирања постављен је прво асфалт дебљине седам центиметара, а потом је нанет и завршни слој. Упоредо са овим радовима, обављено је и поплочавање тротоара бехатон плочама. Радови на постављању вертикалне сигнализације су такође окончани, а данас се ради на обележавању хоризонталне сигнализације, што ће уједно означити и завршетак свих планираних радова на изградњи овог кружног тока. Градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић ће у недељу, 10. децембра свечано пусти у редован саобраћај ову можда најфреквентнију саобраћајницу у граду, што ће бити и симболичан завршетак сезоне изградње и одржавања путева на територији Града Сомбора. Градоначелница већ сада најављује и два нова кружна тока, чиме ће се фреквенција саобраћаја у центру бити значајно проточнија, а потврда тога је и већи буџет за 2018. годину, који се односи на одржавање и изградњу путева на територији Града Сомбора.

     
   • У СОМБОРУ ЗАСВЕТЛЕЛИ НОВОГОДИШЊИ УКРАСИ

     Радници Одељења јавне расвете ЈКП „Зеленило“ Сомбор, привели су крају новогодишње кићење града, након што су претходно окитили свих 15 насељених места на територији Сомбора. Активност је пре око месец и по дана започета у сеоским месним заједницама, настављена у градским, сада је добар део украса прикључен на струју па је центар Раванграда већ „засветлео“. Прометније улице у Сомбору попут Стапарског пута, Првомајског булевара, ужег градског језгра оивиченог Венцима, већ одишу (пред)празничном атмосфером, а у току је провера исправности преосталих украса, који ће по обећању, комплетно засветлети до 19. децембра, како у граду, тако и на селима.

      
    • НОЋАС У СОМБОРУ ДЕЖУРНА I НАРОДНА, ТОКОМ ВИКЕНДА ЦЕНТРАЛНА АПОТЕКА

      Ноћас (08. децембра) у Сомбору дежура I Народна апотека, у улици Краља Петра I број 36. Телефон je 412 - 079. Централна апотека на Венцу војводе Радомира путника и апотека Булевар, на Првомајском булевару A-19 раде редовно, од 07:30 до 20:00 сати. Сутра (09. децембра) и у недељу (10. децембра) дежураће Централна апотека на Венцу војводе Радомира путника број 27 телефон 416-316.

       
     • ОБЕЗБЕЂЕЊЕ УДАЉИЛО ОДБОРНИЦУ СА СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ ГРАДА СОМБОРА

       Здање Сомборске градске Скупштине је у протекле безмало три деценије нововеког парламентаризма било поприште бурних свађа представника власти и опозиције, често и неми сведок бизарног понашања појединих одборника и одборничких група, али је у среду, 6. децембра први пут један одборник, тачније одборница, удаљена из скупштинске сале уз ограничену примену силе.

       Опширније...  
      • СОМБОР У ОКТОБРУ ИМАО НАЈМЊИ ПРОСЕК ПЛАТЕ У ОКРУГУ

        Према подацима Регионане привредне коморе Сомбор, највећу просечну зараду у октобру месецу 2017. године на територији Западнобачког округа имали су житељи општине Оџаци, 41.109 динара, а нешто мању просечну плату имали су запослени у апатинској општини, 41.083 динара. На трећем месту је општина Кула са просечном октобарском зарадом од 39.453, док је град Сомбор на зачељу са просеком од 38.247 динара. Просечна зарада у Западнобачком округу износи 39.288, док је покрајински просек 45.057 динара, објавила је Регионана привредна комора Сомбор.

         
       • РОК ЗА ИЗБОР ОРГАНА УПРАВЉАЊА У СТАМБЕНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА – 12. ДЕЦЕМБАР

         У складу са одредбама Закона о становању и одржавању зграда, стамбене заједнице имају обавезу да до 12. децембра 2017. године изаберу органе управљања и изврше регистрацију. Уколико стамбене заједнице не изаберу органе управљања биће покренут поступак увођења принудне управе који ће водити Градска управа града Сомбора, односно надлежни Одсек за имовинско-правне и стамбене послове. Одсек ће, у складу са Законом о општем управном поступку, именовати професионалног управника са листе Регистра професионалних управника, који ће послове управљања вршити све док стамбена заједница не донесе одлуку о и збору управника или док не закључи уговор о професионалном управљању. Поступак регистрације стамбене заједнице покреће се подношењем пријаве Одсеку за имовинско-правне послове који води Регистар стамбених заједница. Уз пријаву је потребно приложити записник са седнице скупштине на којој је донета одлука о избору управника стамбене заједнице и доказ о уплати административне таксе за регистрацију. Додатне информације се могу добити  путем телефона: 025/468-267, а обавештење Одељења за комуналне делатности, имовинско-правне и стамбене послове  о поступку увођења принудне управе у стамбеним заједницама које не изаберу органе управљања, доступно је овде.

          
        • ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА 08.12.2017.

          У Србији ће данас током јутра бити, понегде и умерен мраз, по котлинама и долинама река магла, а током дана с еочекује претежно сунчано и топлије време. Дуваће слаб до умерен ветар. Јутарња температура биће од минус шест до три степена, а највиша дневна од осам до 14 степени.  Увече и током ноћи на северозападу земље се очекује наоблачење понегде с кишом. сутра Сутра претежно облачно, у већем делу земље хладније, местимично с кишом, на планинама са снегом. После подне на северозападу, а увече и током ноћи и у осталим крајевима киша ће прећи у снег уз стварање мањег снежног покривача. У недељу ће бити хладно уз постепени престанак падавина и делимично разведравање, најпре на северу и западу. У понедељак топлије, ветровито, уз ново наблачење понегде са слабом кишом, а затим од уторка постепено топлије, местимично с кишом, на високом планинама са снегом.

           
         • СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ У СОМБОРУ ЈЕДАНАЕСТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ"

           Књижевна манифестација "Вељкови дани", коју организују Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор и Организациони одбор Вељкових дана, биће одржана у нашем граду 14. и 15. децембра 2017. године, а покровитељи су град Сомбор и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. Свечано отарање манифестације заказано је за четвртак, 14. децембар од 18 сати у Великој сали  "Жупаније", након чега ће бити одржан округли сто на тему "Родољубље Вељка Петровића". О теми ће говорити проф. др Јован Пејчић, др Мићо Цвијетић, проф. др Миливоје Млађеновић, проф. др Жељко Вучковић и проф. др Тихомир Петровић. Другог дана манифестације, 15. децембра, програм ће почети у 12 сати, на Главној улици, испред зграде Библиотеке, где ће бити откривено спомен-обележје Вељку Петровићу, поклон граду Удружења грађана "Мој Сомбор". Програм ће бити настављен од 15,30 сати у сали Дечјег одељења Градске библиотеке, представљањем Књижевног годишњака Гимназије "Вељко Петровић". У наставку ће бити додељена награда Гран при Голубић за 2017. годину, а биће уприличена и пројекција филма из архиве РТС-а "Карловачки доживљаји". У завршном делу програма који ће бити одржан у Великој сали Скупштине града од 18 сати, биће представљен књижевни портрет Давида Албахарија, добитника награде Вељкова голубица за 2016. годину.

            
          • СКУПШТИНА УСВОЈИЛА ДЕВЕТОМЕСЕЧНИ ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДА У 2017. ГОДИНИ

            Извештај о извршењу Одлуке о буџету града Сомбора у периоду јануар-септембар 2017. године, одборницима је поднео Сава Дојић, члан Градског већа за област финансија и привреде. Дојић је навео да су приходи у првих девет месеци остварени у износу од 1.744.720.050,00 динара, те да су у структури текућих прихода најзаступљенији приходи од пореза који чине 67,76 одсто остварених текућих прихода, трансфери чине 20,34 одсто, а други приходи 11,9 одсто прихода. Дојић је навео да је Управа за капитална улагања АПВ, током 2017. године, одобрила значајна средства. За пројекат „Изградња резервоара и црпне станице у насељеном месту Светозар Милетић" одобрено је 41.305.955,62 динара, пројекат „Изградња дела магистралног водовода Стапар-Дорослово“, деоница 3 износ од 50.000.000,00 динара и за „Иинфраструктурно опремање индустријске зоне у Сомбору“ 81.595.176,54 динара. Дојић је навео и да наведена средства до израде извештаја нису реализована, те да прилив средстава Управе за капитална улагања великим делом зависи од деловања републичкких органа и да локална самоуправа не може ажурније реаговати и утицати на њихову наплату. У истом периоду расходи буџета су извршени у износу од  1.635.669.193,00 динара и у односу на годишњи план остварени са 54,96 одсто. Према глобалној расподели извршених расхода, највише средстава реализовано је у комуналној области и то 504,6 милиона, следе области друштвених делатности и образовања са по 20,3 одсто реализације планираних средстава, у укупним расходима Градска управа, Градско веће, Скупштина града и Градски правобранилац учествују са 16,4 одсто, те расходи опште намене 7,5 одсто. Одборници су, без расправе, прихватили Извештај о извршењу Одлуке буџета града Сомбора за период јануаар-септембар 2017. Године. Након образложења Мирослава Ковачића, члана Градског већа за област комуналне делатности и инвестиција, одборници су донели Одлуку о првим изменама и допунама одлуке о припреми и дистрибуцији воде за пиће, одвођењу и пречишћавању употребљених вода и одвођењу атмосферских вода на подручју града Сомбора. Одборници су донели и Стратешки план комуналне полиције града Сомбора за период 2018-2023. године и за вршиоца дужности директора СЦ „Соко“ именовали Душка Секулића.

             
           • СОМБОР ИМАО ПРЕДСТАВНИКА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ О ЖИВОТУ ОСОБА ИЗРАЗИТО НИСКОГ РАСТА У МАДРИДУ

             Од 1. до 3. децембра у Мадриду одржана је Међународна конференција о животу особа изразито ниског раста са коштаним дисплазијама на којој су учествовале националне организације које се баве проблематиком свакодневног живота особа изразито ниског раста из Сједињених америчких држава, Мексика, Бразила, Португала, Француске, Италије, Србије и домаћина Шпаније. Организацију Покрета малих људи Србије на овом еминентном скупу представљали су Нина Продановић, чланица УО Покрета малих људи Србије задужена за међународне односе и Милан Граховац, председник Покрета малих људи Србије. Покрет малих људи Србије је поред презентације свог рада имао успешну презентацију пројекта "Светски дан особа изразито ниског раста - Сомбор 2017." који је добио изузетне похвале од стране домаћина и осталих организација учесница. На конференцији су говорили и најпознатији шпански доктори који се баве унапређењем квалитета живота особа изразито ниског раста кроз оперативне захвате продужења екстремитета, а такође на конференцији је одржана и презентација лека Биомарин, лек будућности, који ће наћи широку примену у лечењу бројних коштаних дисплазија. Захваљујући фондацији "Crecer" из Мурсије делегација Покрета малих људи Србије боравила је на овој изузетно значајној конференцији у Мадриду.

              
            • НАЦИОНАЛНИ САВЕТ БУЊЕВАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ ИЗ СОМБОРА ОРГАНИЗОВАО КОНЦЕРТ У СУСРЕТ БОЖИЋУ

              Тамбурашким гала концертом поводом предстојећих божићних и новогодишњих празника, Национални савет буњевачке националне мањине, канцеларија у Сомбору, под покровитељсвом Скупштине града Сомбора, приредили су својим суграђанима незаборавно претпразничко музичко вече.

              Опширније...  
             • И ДРУГИ КРУЖНИ ТОК ПРИ КРАЈУ, НАРЕДНЕ ГОДИНЕ СЕ ГРАДИ ЈОШ ЈЕДАН

               Саобраћајне гужве у појединим деловима града, у Сомбору решавају кружним раскрсницама. До сада су изгређене две, а у плану је још једна. За неколико месеци Сомборци су добили два кружна тока. Први код болнице отворен је у септембру, а други код Београдске улице биће завршен за неколико дана. Нови кружни код Београдске улице олакшаће и улазак у центар града возачима који долазе из правца Новог Сада. - Имали смо један саобраћајни пех, јер сви они који су долазили из правца Новог Сада, ако су промашили раскрсницу код Филипа Кљајића нису могли на овој раскрсници да се укључе лево, према центру. Сада ће то бити исправљено, каже Мирослав Ковачић, члан Градског већа задужен за комуналну област. Најављена је измена регулације саобраћаја на старом кружном току, где су до сада важила правила супротна онима која важе за кружне раскрснице. - Тај део где је сквер биће такође претворен у кружну раскрсницу. За наредну годину планирана је изградња кружне раскрснице код улица Филипа Кљаљића и Јосипа Панчића, каже Ковачић. Хоће ли у граду осим нових кружних токова бити и измене саобраћаја у појединим улицама на које се возачи жале још се не зна, јер пре тога треба да се уради анализа саобраћаја у Сомбору. (РТВ)

                
              • ИЗ НАШЕГ УГЛА: НОВЕ МЕТОДЕ АСФАЛТИРАЊА И ПАРКИНГ КОЈИ ТО НИЈЕ!

                У том Сомбору, свега на вољу! Стих ове познате песме је у последње време све актуелнији у нашем граду, али на жалост у оном лошијем контексту. У низу нелогичних ствари које се дешавају у Раданграду, победу, како би то млади у жаргону рекли, однело је асфалтирање улице Ивана Горана Ковачића!

                Опширније...  
               • КОНЦЕРТ КУБАНСКО-БРАЗИЛСКЕ МУЗИКЕ У СОМБОРУ

                 Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор организује концерт кубанско-бразилске музике настале у периоду између 1930. и 1960. године прошлог века, у аранжманима за квинтет које је написао Александар Дујин. Концерт ће бити одржан 10. децембра 2017. године на Великој сцени Народног позоришта Сомбор, а наступају: Невена Рељин – вокал, Александар Дујин – клавир, Ервин Малина – контрабас, Петар Радмиловић – бубањ, Драган Козарчић - труба, Војислав Савков - саксофон, док ће специјални гост бити ЛАЗАРО ДЕЛ ТОРО ВЕГА. Улазнице по цени од 500 динара могу се купити у Народном позоришу Сомбор (Трг Косте Трифковића 2). Невена Рељин с Александром Дујином сарађује већ пуну деценију. За ову прилку извешће потпуно нови музички програм сачињен од изворних кубанских и бразилских композиција у самба, боса нова, болеро, конкао и мамбо музичким формама, у аранжманима за квинтет које је написао Александар Дујин. Све одабране композиције су настале у периоду између 1930. и 1960. године прошлог века тако да представљају својеврсну презентацију традиционалне музике Кубе и Бразила тог времена. Музика сачињена од емоција и различитих латино ритмова, комбинована с прелепим мелодијама и хармонијама карактеристичним за Кубу и Бразил ће сваког слушаоца на тренутак повести у топле пределе латино света.

                  
                • НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ АКЦИЈА БЕСПЛАТНЕ ДЕРАТИЗАЦИЈЕ

                  Акција систематске дератизације на територији Града Сомбора, која је почела средином октобра, приводи се крају. Ова систематска акција заштите здравља грађана и њихове имовине од штетних глодара спроводи се у самом граду и у свим насељеним местима - по домаћинствима и објектима колективног становања – стамбеним зградама, али и у јавним објектима и на комуналним површинама. У сарадњи са Градском управом Града Сомбора, акцију реализује новосадска „Циклонизација“, а у овом моменту оперативци обилазе домаћинства у граду Сомбору и околним селима, па из овог предузећа подсећају грађане да је за њих дератизација бесплатна. Потребно је само да грађани омогуће видно обележеним стручним оперативцима, који обилазе све делове града и насеља, да поставе препарат, као и да се придржавају добијених упутстава. У оквиру акције користи се модеран биоцидни препарат одложеног деловања, а грађани сва упутства за употребу и мере опреза добијају на паковању. Градска управа и „Циклонизација“ такође апелују на грађане да не лагерују препарате, већ да их користе. Заштита од глодара је заједнички интерес целе заједнице, а јесења дератизација је важна, јер је то део године када се глодари повлаче са отвореног у стамбене објекте и складишта. Посебно је то важно у сеоским домаћинствима јер глодари прате храну, али ни град није поштеђен ових проблема. Штетни глодари преносе преко 30 врста болести међу којима су и бруцелоза, туберкулоза, куга, салмонела, слинавка, шап, беснило, и трихинелоза, и због тога је веома битно њихова бројност систематски одржава испод критичне. Такође, штете које причињавају на ускладиштеној храни и другој имовини могу бити озбиљне, поручују стручњаци „Циклонизације“.

                   
                 • У СОМБОРУ ОДРЖАН ПЛИВАЧКИ МИТИНГ "ФЕНИКС 2017"

                   У суботу, 2.12.2017. године на базену "Мостонга" у Сомбору, Пливачки клуб "Феникс" био је домаћин традиционалног међународног пливачког митинга "Феникс 2017" на којем је учествовало 258 пливача из 16 клубова Хрватске, Мађарске и Србије. Меморијална трка на 50 метара краул за девојке, пливала се у част легенди сомборског пливања Јелени Ленарт - Цунца нени, а златну медаљу и пехар освојила је Дејана Блажевић из ПК "Арена" са временом 27,82. Пехаре за најбољи резултат по ФИНА бодовима по категоријама освојили су: Леон Хеми - Спартак, Леон Ујвари - Спартак-Прозивка, Лука Томић - Ребро, Матија Рађеновић - Полет, Ђорђе Зечевић - Нови Сад, Алекса Рађеновић - Полет и Петар Бјелац - Нови Сад. Код девојака, Јана Мут - Спартак, Маша Костић - Спартак Прозивка, Лили Кути - Спартак, Наташа Кекић, Марија Станић - Нови Сад, Дејана Блажевић - Арена и Леонтина Јовић - Нови Сад. Најуспешнији клуб по освојеним медаљама био је Нови Сад, други место је припало Спартак-Прозивки а треће Спартаку. Пливачки клуб "Феникс" је на овом такмичењу имао двадесет пливача, који су освојили укупно 32 медаље што им је обезбедило екипно пето место. Најуспешнији "Фениксовац" је био Немања Букалов који је у свим испливаним тркама освојио медаље и то: три златне и једну сребрну. Четири медаље освојиле су: Наташа Кљајевић, две златне и две сребрне и Патрициа Репман једну златну, две сребрне и једну бронзану. Једну златну, и две сребрне медаље освојили су Милица Столић и Милош Меркл, док је Валентина Катачић изборила два сребра и једну бронзу. Алекса Дудуковић је освојио две златне медаље, док су сребрну и бронзану медаљу освојили Соња Богишић, Ирина Зелић и Миљан Меркл. По једну, брозу, освојиле су Милијана Рајиновић, Барбара Репман и Јефимија Зурковић. Успеху свог клуба допринели су и Дуња Цурновић, Лана Милошевић, Јована Вукас, Алекса Мандић, Михајло Шалајић, Урош Грба и Вељко Благојевић, испливавши своје личне рекорде. И чланови Пливачког клуба "Сомбор" имали су запажен успех на митингу "Феникс 2017". Страхиња Секулић био је први у дисциплини 50 метара прсно и други у дисциплини 50 метара леђно. Ратко Пејић био је први у дисциплини 200м делфин, други у дисциплини 100м делфин и два пута трећи у дисциплинама 200м и 50м слободно. Стефан Секулић био је два пута други у дисциплинама 50м леђно и 50м прсно, Јована Катић била је два пута друга у дисциплинама 100м и 200м делфин, Данијела Вујасиновић била је друга у дисциплини 200м делфин и трећа у дисциплини 100м делфин. Члан ПК "Сомбор" Стефан Ковачевић био је други у дисциплини 50м прсно, Милана Чонић била је трећа у дисциплини 200м мешовито а Кристина Сечујски била је два пута трећа у дисциплинама 200м леђно и 200м мешовито.

                    
                  • ОТВОРЕН ИЗЛАЗ НА АУТО-ПУТ КОД ВРБАСА! ПУТАРИНА ДО НОВОГ САДА 150 ДИНАРА

                    Од почетка седмице Сомборци који се упутe ка Новом Саду, Београду и даље ка југу, поново могу да користе излаз на ауто-пут код Врбаса. Извесно време је тај излаз био затворен за саобраћај због изградње нове наплатне рампе. Завршетком радова и овај улаз на ауто-пут, који Сомборци најчешће користе, ушао је у затворени систем наплате путарине. Тако ће од сада путовање бити плаћано по пређеном километру, па ће за деоницу од Врбаса до Новог Сада бити потребно издвојити 150 динара за путнички аутомобил. Путарина од Врбаса до Београда коштаће 360 динара, а за деоницу од Суботице до Новог Сада путарина износи 350 динара.

                     
                   • ДОНАЦИЈА ЦРВЕНОГ КРСТА ВРЕДНА ВИШЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА ДИНАРА СТИГЛА У СОМБОРСКИ ДОМ ЗДРАВЉА

                     Црвени крст Србије је уз финансијску подршку Међународног Црвеног крста извршио набавку сетова прве помоћи у циљу подршке здравственим институцијама у градовима и општинама које су погођене мигрантском кризом. Сетови прве помоћи у износу од 567.258,00 динара уручени су у среду 29.11.2017. године представницима Дома здравља “Др Ђорђе Лазић“ Сомбор. Примопредаји хуманитарне помоћи у Служби хитне медицинске помоћи присуствовали су Прим. др Зоран Парчетић – председник Скупштине града Сомбора, Др Емеше Ури  – директорка Дома здравља “Др Ђорђе Лазић“ и Биљана Клипа – Секретар Црвеног крста Сомбор. Помоћ се састоји из три дела и то: Специјални сет прве помоћи који садржи 46 различитих артикала са интервентним ранцем, боцом за кисеоник, специјалним средствима за имобилизацију и транспорт повређених/оболелих, затим аутоматски екстерни дефибрилатор са функцијом ЕКГ-а и два сета прве помоћи који садрже 16 артикала прве помоћи и ранац. - Захваљујући Црвеном крсту Србије имамо прилику да предамо ову опрему установи која је наш вишегодишњи партнер у бројним програмима које спроводимо са младима у школама и са мигрантима у Прихватном центру у Шикари, појаснила је у име донатора Биљана Клипа, секретар градске организације Црвеног крста. Опрема ће по речима директорке Дома здравља др Емеше Ури, бити подељена између две службе које раде на терену. - Већи део опреме добиће Служба хитне медицинске помоћи, а остатак иде Служби кућне неге, која брине о пацијентима на кућном лечењу, а обавља и теренске послове пружања здравствене заштите. Добили смо доста потрошног материјала, а кућна нега ће добити средства која до сада није имала, рекла је др Емеше Ури, директорка ДЗ „Др Ђорђе Лазић”.

                      
                    • "СОМАРАТОНЦИ" БРОЈНИ И УСПЕШНИ НА ЗАТВАРАЊУ ТРКАЧКЕ СЕЗОНЕ

                      Крај тркачке сезоне обележила су два полумаратона која су одржана у недељу, 03. децембра по зимским условима, уз снег и температуру испод нуле. У Београду је одржан први Београдски полумаратон који је у свом премијером зимском издању привукао 4.000 тркача, који су трчали полумаратонску дистанцу од 21 километра и дупло краћу деоницу од 10 километара. Без обзира на ниске температуре и снег први Београдски полумаратон су истрчали и чланови атлетско рекреативног клуба ''Сомаратон'' из Сомбора: Ђорђе Сладаковић, Борис Мајсторовић, Милош Петровић, Марина Брбаклић Тепавац, Тамара Рњак, Маја Бодрижић, Биљана Везмар и Јелена Станиморивић. По далеко тежим условима и по много већем снегу, у Новом Саду на Петроварадину одржан је 15. Полумаратон ''Меморијал  проф. др Фрања Фратрић'' који од ове године носи име прерано преминулог спортског стручњака Фрање Фратрића. Треба напоменути да је ово једина трка са такозваним ''хендикеп'' временом старта којим се изједначавају сви тркачи без обзира на године, јер трку прво почињу најстарији тркачи. Стотињак тркача је успело да истрчи 21 километар по утабаном снегу, а међу првих десет тркача који су утрчали у циљ било је чак четири члана ''Сомаратона''. Најуспешнији је био Ђука Чељуска који је крунисао одличну сезону победничким постољем и трећим местом у генералном пласаману. Јакша Зекович је трку завршио на шестом месту, док се одмах иза њега на седмом месту нашао Милош Кесић. Десето место је заузео Јосип Мајор. Трку су завршили и Арпад Шаркези, Бошко Јерковић, Слободан Драгић, Зоран Николић, Милош Стамболија, Тијана Одобашић и  Данијел Шокац. Треба још напоменути да је дан раније, у суботу 02. децембра на градском хиподрому у Сомбору одржано 70. коло тркачке лиге Сомаратон на којој је учешће узело тридесетак тркача који су истрчали стандардних 5 километара као увод за трке које су се одржале дан касније.

                       
                     • У АКЦИЈИ МУП-а, ДВЕ ОСОБЕ УХАПШЕНЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ЗАПАДНОБАЧКОГ ОКРУГА

                       Припадници Министарства унутрашњих послова су у више одвојених акција претходних дана ухапсили 139 особа због сумње да су починили кривична дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога и недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. Због поседовања наркотика ради њихове даље продаје ухапшено је 96 особа од којих је одузето укупно 128,5 килограма опојне дроге, а откривено је и седам лабораторија за производњу различитих наркотика. Због недозвољеног поседовања или ношења оружја ухапшене су 43 особе, а код њих је, између осталог, пронађено 14,5 килограма експлозива, два ручна ракетна бацача “зоља”, 56 пушака, 36 пиштоља и револвера и шест бомби. Када су у питању акције у Западно-бачком округу ухапшене су две особе. Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору ухапсили су П.М. (1971), због постојања основа сумње да је починио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја. Полиција је приликом претреса стана осумњиченог пронашла више комада разног оружја и муниције. Заплењена је ловачка пушка, карабин, ваздушна пушка са оптичким нишаном, две ручне бомбе, пиштољ са оквиром и 10 метака, четири оквира за аутоматску пушку са 84 метка, 27 метака калибра 7,9 милиметара, 70 метака за гасни пиштољ, две кутије метака за ваздушну пушку, 67 патрона за ловачку пушку, као и два школска метка. Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити приведен Основном јавном тужилаштву у Врбасу. Припадници Министарства унутрашњих послова у Сомбору су ухапсили и А.К. (1996), због постојања основа сумње да је починио кривично дело неовлашћено држање опојних дрога. Од осумњиченог, полиција је приликом претреса стана, запленила 492 грама марихуана. А.К. ће уз кривичну пријаву бити приведен Вишем јавном тужилаштву у Сомбору.

                        
                      • МЛАДОМ ПОЉОПРИВРЕДНИКУ ИЗ БАЧКОГ БРЕГА СРУШИЛИ ПЛАСТЕНИКЕ, ШТЕТА 800 ЕВРА!

                        Марин Горјанац из Бачког Брега има само 22 године, али је одлучио да остане на селу и бави се пластеничком производњом. Међутим, уместо да завршава постављање садница малина у пластенике, Марин ових дана ради на расчишћвању два пластеника која су му непознати вандали порушили. Према Мариновим речима, десило се то током ноћи, а обавестио га је комшија поред чијег дворишта је њива са пластеницима. - Комшија ме је обавестио да су пластеници порушени. Ја сам одмах дошао да видим шта се десило, а имао сам шта и да видим. Два пластеника била су срушена. Није то због ветра, јер да их је ветар сррушио неке штете било би и на преосталих пет пластеника. Мој деда каже да је око три сата ујутру чуо неку лупу, али он има 80 година и наравно да се није усудио да изађе и види шта се дешава, објаснио је Марин. Он је случај пријавио полицији, која је изашла на терен, а истрага је у току. Штета је око 800 евра, али Марин не одустаје, чак планира и проширење производње. - Све ово сам стекао са свијих десет прстију и мене то више кошта него некога ко је узео кредит и уложио новац који није зарадио. Ја новац не зарађујем лако, борим се, не узимам кредите, не седим по кафићима. Производим паприку, малине сакупљам новац који даље улажем у посао, каже Марин. Неколико дана требаће му да постави два нова пластеника, уместо пластеника који су порушени. Млади пољопривредник има укупно седам пластеника. Највећи део производње је производња малина које у пластеничким условима сазревају око две недеље раније. Снимак настале штете можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

                         

                         АРХИВ ВЕСТИ

                       У ПЕТАК ПОЧИЊЕ ИСПЛАТА СОЦИЈАЛНЕ ПОМОЋИ И ДЕЧИЈЕГ ДОДАТКА

                       У петак, 20. новембра 2015. године, на шалтерима Пошта Србије, почиње исплата дечијег и родитељског додатка за октобар 2015. године, а истог дана ће бити исплаћивана и новчана накнаде за рад хранитеља и накнада за издржавање корисника на породичном смештају за октобар 2015. године. Поште Србије ће у петак, 20. новембра 2015. године исплаћивати и новчану социјалну помоћ, посебну новчану накнаду (право по Закону о социјалној заштити) за октобар 2015. године.

                        Гугл претрага

                        Пријава

                        Пријавите се да бисте могли остављати и читати коментаре и слати чланке

                        Рекламе

                        Iznajmljivanje limuzine!

                        Radio klub

                        Ко је на мрежи: 138 гостију и нема пријављених чланова

                        Курсна листа (средњи курс)