ДЕЧАК ТОДОР ЕРАКОВИЋ, ПРВА БЕБА РОЂЕНА У 2020. ГОДИНИ У СОМБОРУ
ДЕЧАК ТОДОР ЕРАКОВИЋ, ПРВА БЕБА РОЂЕНА У 2020. ГОДИНИ У СОМБОРУ

Дечак Тодор Ераковић је прва беба рођена 2020. године у породилишту Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору. Тодор је рођен 1. јануара у 19 часова, тежак је 3,150 кг и дугачак 50 центиметара, а срећни родитељи су Нада и Огњен Ераковић.

Породилиште је посетила градоначелница града Сомбора Душанка Голубовић и том приликом сада већ традиционално у име града Сомбора, Нади Ераковић, мајци малог Тодора уручила је поклон честитку у износу од 100.000,00 динара.

Поклон Ераковићима је стигао и од Савета за безбедност саобраћаја на путевима града Сомбора, чији су представници уручили беби-седиште за ауто. Родитељима малог Тодора седиште су уручили Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора и председник Савета и Милан Глумац, начелник Одељења за саобраћај Полицијске управе Сомбор и члан Савета за безбедност саобраћаја, а присуствовао је и др Далибор Форгић члан градског већа задужен за област здравства и социјалне политике.

Осим Тодора, ауто-седишта на поклон добило је још 4 бебе које су рођене у међувремену, односно, за прва три дана јануара 2020. године. Акција поделе беби-седишта за ауто наставља се и даље у 2020. години.

Ако је судити према прва три јануарска дана у 2020. години када је рођено 8 беба, има наде да се тренд опадања наталитета у Сомбору заустави.

Поводом доласка на свет прве бебе у новој години, а на иницијативу покрајинског омбудсмана здравствене установе у АП Војводини сомборска болница се одазвала акцији садње дрвета за прворођену бебу у 2020. години. У дворишту болнице посађен је дивљи кестен, као симболика раста и развоја детета рођеног првог у овој години.

  • Увек је најлепше започети нову радну годину посетом сомборском породилишту и обиласком прворођене бебе. Ове године за прва три дана имамо већ осам рођених беба и надам се да ће се тај тренд и наставити и током целе године а и убудуће. Подстакнути идејом покрајинског омбудсмана данас овај догађај обележавамо и на други начин, у смислу афирмације како другачијег демографског тренда, тако и афирмације борбе против климатских промена. Засадили смо једно дрво како би афирмисали заправо причу о екологији, али на неки начин и о озелењавању, о новом животу и о томе да желимо да нас увек буде и више, истакла је градоначелница.

Градоначелница Сомбора Душанка Голубовић посадила је дрво уз асистенцију покрајинског омбудсмана, проф Др Зорана Павловића, у сарадњи са директором ЗЦ „Др Радивој Симоновић“, а у оквиру кампање „За нови живот“, коју ће Покрајински омбудсман реализовати у осам војвођанских градова.

Овом кампањом Покрајински заштитник грађана даје свој симболички допринос афирмацији универзалног права детета на очување и развој свог идентитета, његове укорењености у националну културу, као и права на здраву животну средину.

 
Close Menu