ГРАД ОБЕЗБЕДИО 100 АУТО СЕДИШТА ЗА НАЈМЛАЂЕ
ГРАД ОБЕЗБЕДИО 100 АУТО СЕДИШТА ЗА НАЈМЛАЂЕ

Градоначелница Сомбора, Душанка Голубовић и заменик градоначелнице, Антонио Ратковић су јуче, 12. јуна 2019. године у свечаној сали Скупштине града Сомбора уручили 95 ауто седишта за бебе. Седишта представљају поклон родитељима новорођенчади, од Савета за безбедност саобраћаја и града Сомбора.

Изражавајући задовољство што су родитељи по поклон дошли са својим малишанима и што данас у овој скупштинској сали имамо најлепше могуће представнике града Сомбора, градоначелница Душанка Голубовић је додала:

„То су наше бебе, којима ћемо овом приликом донирати 95 ауто седишта, а пет смо већ уручили прворођеним бебама на самом почетку године. Од раније постоји ова пракса да град Сомбор и Савет за безбедност саобраћаја овако најлепше сарађују. Најчешће су то биле прворођене бебе у једној календарској години тако је било и ове године, али захваљујући нашем Савету који је препознао значај и важност једне овакве опреме за нашу децу, ове године смо у прилици да издвојимо више средстава и поделимо још деведесетпет, дакле укупно стотину седишта“.

Градоначелница је изразила наду да ће ова акција постати редовна пракса.

Њен заменик Антонио Ратковић, председник Савета за безбедност саобраћаја је рекао да је ово трећа година како град дарује дечја седишта.

  • Кренули смо са пет аутоседишта, потом смоуручили 20 а ове године делимо укупно 100 ауто седишта. Ми смо пре месец дана усвојили Стратегију о безбедности саобраћаја и усагласили смо се да наши најмлађи учесници у саобраћају буду апсолутни приоритет. Сигурно да ћемо наставити и у будућности са оваквим акцијама, напоменуо је Ратковић.

Бранко Стаматовић, начелник Одељења за локалну самоуправу Агенције за безбедност саобраћаја поздравио је акцију града Сомбора, која ће свакако допринети безбедности деце. Он је истакао да је у протеклих пет година на територији Србије више од седам хиљада деце задобило повреде у саобраћају.

  • То је огроман број, више од 1500 деце задобије повреде током једне календарске године, а 200 деце тешке телесне повреде, разне врсте прелома, које остављају трајне последице. Годишње, десет до дванаест малишана у Србији погине. У Сомбору је тај податак на срећу блажи, али управо оно што је за Сомбор карактеристично, летњи месеци су најкритичнији. Јун, јул и август, дакле период у који смо ушли, па од 105 повређених малишана у Србији, 15-оро њих бива повређено баш у Сомбору, и зато је веома значајан овај дан када смо се заједно окупили. Већ од сутра будимо пажљивији у саобраћају, нарочито када су у питању наши најмилији, најмлађи, нагласио је Стаматовић.

Представнице Агенције за безбедност саобраћаја су на „лутки“ демонстрирале правилан начин употребе ауто седишта за бебе.

 

Оставите одговор

Close Menu