ИНСПЕКЦИЈЕ ВРШЕ ПОЈАЧАНИ НАДЗОР И КОНТРОЛУ ОБЈЕКАТА ЗА СКЛАДИШТЕЊЕ, ПРОИЗВОДЊУ И ПРОМЕТ ХРАНЕ
ИНСПЕКЦИЈЕ ВРШЕ ПОЈАЧАНИ НАДЗОР И КОНТРОЛУ ОБЈЕКАТА ЗА СКЛАДИШТЕЊЕ, ПРОИЗВОДЊУ И ПРОМЕТ ХРАНЕ

Ветеринарска и санитарна инспекција Западнобачког округа појачале су надзор и контролу објеката за складиштење, производњу и промет хране, будући да високе летње температуре носе ризик по безбедност меса и прерађевина животињског порекла. Проверавали смо каква је исправаност у сомборским објектима и какве неправилности углавном утврде санитарна и ветеринарска инспекција.

Месо и месне прерађевине морају бити адекватно чувани, правилно декларисани и здравствено исправни истичу у ветеринарској и санитарној инспекцији. Током ове године заједно су обавили око 500 редовних и ванредних котрола у складу са Законом о инспекцијском надзору.

Санитарни инспектори су од почетка године донели 53 превентивне мере и удаљили пет лица са посла, а разлог су нехигијена – дуги нокти, неуредна коса или необријани радници без капе.

  • На сваку пријаву санитарни инспектори излазе када оценимо да у скорије време није обављен надзор. Што се тиче пријава, најчешће су на нехигијену објекта и нехигијену запослених лица, непоштовања хигијенског принципа са животним намирницама и немање санитарних прегледа, каже Божана Совиљ, начелница санитарне инспекције у Сомбору за Западнобачки округ.
  • На територији округа имали смо десет корективних мера, које су се углавном односиле на декларисање производа и две представке грађана у летњем периоду прошле године, додаје Данијела Козомора, шеф одсека ветеринарске инспекције у Сомбору за Западнобачки округ.

У објекту који је контролисала инспекција у Сомбору, уверили смо да су исправност и хигијена по прописима, а послодавац истиче да због здравља својих муштерија не сме бити никаквих пропуста.

  • Због наших потрошача нама је најважније да је роба коју продајемо здрава и свежа. Температуре које су прописане одржавамо, а прегледе све имамо, истиче Радислав Ћурић, власник месаре.

Сомборци истичу да имају поверења на местима где купују храну животињског порекла.

  • Погледам рок трајања докле траје, јер обично све што купим не употребим одмах, него стоји пар дана, каже једна Сомборка.
  • Купујем тамо где је увек свеже месо и да је првокласно, још нисам видео да је овде премашен било који рок, прича један грађанин Сомбора.

У инпекцији саветују грађане да месо, месне прерађевине и млечне производе купују код познатог произвођача, јасно декларисане и у року употребе, те да у летњим месецима обрате пажњу да пут од куповине до смештаја у расхладни уређај код куће буде што краћи. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

 
Close Menu