ИЗЛОЖБА „ПРИЧА О ПЕШКИРУ“ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
ИЗЛОЖБА „ПРИЧА О ПЕШКИРУ“ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ

У Градском музеју Сомбор 11. септембра 2019. године од 18 часова биће отворена изложба „Прича о пешкиру“, аутора Љубице Бачић, вишег кустоса етнолога.

У оквиру Збирке текстилног покућства Градског музеја Сомбор постоји колекција пешкира. Садржи пешкире различите врсте орнаментике који су ткани или везени. На изложби ће бити разматране историјске чињенице у којима су пешкири настајали, технике ткања и украшавања, функције пешкира, орнаментика и њихова симболика. Током трајања изложбе биће организоване и радионице о везу.

За изложбу је издвојен 61 пешкир настао током 19. и 20. века у Сомбору и његовој околини. Пешкири су углавном коришћени у породицама у којима су и настајали, или су их сачували они који су их наследили. Набављани су у периоду од 1951. до 2017. године. Већина пешкира је са простора Сомбора и његове околине, али се у колекцији налазе и пет пешкира из Хрватске.

Изложба „Прича о пешкиру“ пружа слику о традиционалним рукотворинама припадника свих народа и етничких заједница на подручју Сомбора и околине. Њен циљ је да путем изабраних предмета скрене пажњу јавности на естетску вредност овог културног наслеђа и да се публика упозна са умећем везења, које је већ сада одраз једног другачијег начина живота.

 

Оставите одговор

Close Menu