КОЛУТ ДОБИО БИСТУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ
КОЛУТ ДОБИО БИСТУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

У Колуту је у оквиру прославе славе села Светог Илије откривена биста Николе Тесле, рад познатог вајара, професора Зорана Ивановића. Ово уметничко дело открили су заменик градоначелнице Сомбора Антонио Ратковић, донатор и организатор постављања бисте Милош Мандић и председник Савета Месне заједнице Колут Марко Ерцег.

Комисија за подизање споменика и постављања скулптуралних дела примила је иницијативу за постављање ове скулптуре од Ликовне колоније Колут, Бранке Мандић и Милоша Мандића из Колута, након чега је Скупштина града Сомбора усвојила Одлуку о постављању бисте Николе Тесле. Град Сомбор је из буџета издвојио 120.000 динара, а уређен је и простор око бисте.

Захваливши се организаторима, заменик градоначелнице Антонио Ратковић истакао је да му је драго што се иницијативе за постављање споменика не дешавају само у Сомбору, већ и у насељеним местима.

  • Данас, на Светог пророка Илију имали смо ту част да свечано откријемо бисту Николе Тесле за којег знамо ко је био и колико је све нас задужио, зато ми је посебно драго што је баш у Колуту у којем живе породице чије порекло води из места у којем је рођен Никола Тесла, и сигуран сам да ће њима ова биста посебно значити, рекао је Ратковић.

Иницијатор и донатор скулптуре Миша Мандић, рекао је да је идеја о постављању бисте Николе Тесле у Колуту настала пре две године на једној од његових ликовних колонија.

  • Идеја да ову скулптуру поклоним Колуту се дуго таложила у мени, и пре две године сам идеју предложио локалној самоуправи, и уз велику помоћ града Сомбора, моја скулптура је, ево, дошла овде, у мој Колут, моје село. Велико ми је задовољство што је много Колућана данас дошао да ово поздрави, истакао је Мандић.

Након откривања бисте, прослава славе Светог Илије у Колуту настављена је уз пригодан културно-уметнички програм.

 

Оставите одговор

Close Menu