ЛОКАЛНИ АНТИКОРУПЦИЈСКИ ПЛАН ЗА ГРАД СОМБОР, ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ
ЛОКАЛНИ АНТИКОРУПЦИЈСКИ ПЛАН ЗА ГРАД СОМБОР, ПРИМЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ

У просторијама Сталне конференције градова и општина јуче, 28.05.2019. године је одржан скуп под називом „Антикорупцијски превентивни механизми на локалном нивоу у Француској, искуства Француске Агенције за борбу против корупције“. Циљ скупа, који је организован у сарадњи са Амбасадом Француске, је упознавање представника локалних самоуправа у Србији, као и стручне јавности са искуствима француске Агенције за борбу против корупције у области превенције корупције, нарочито на локалном нивоу.

Поздравни говор одржали су Ђорђе Станичић, генерални секретар СКГО, Жан-Батист Кизен, саветник за сарадњу и културу Француске амбасаде у Србији и Ивана Цветковић, в. д. помоћника директора у Сектору за спољне послове и стратешки развој Агенције за борбу против корупције.

О развоју локалне антикорупцијске јавне политике у Србији говорила је Маријана Обрадовић, в. д. помоћника директора у Сектору за превенцију и јачање интегритета Агенције за борбу против корупције.

О искуству града Сомбора у процесу усвајања локалног антикорупцијског плана и формирању тела за надзор над спровођењем његове примене презентацију је одржала Хелена Роксандић Мусулин, начелница градске управе града Сомбора. Локални антикорупцијски план за град Сомбор је од стране Агенције за борбу против корупције квалификован као пример добре праксе, а техничку подршку у унапређењу антикорупцијских политика на локалном нивоу односно у примени и спровођењу Локалног антикорупцијског плана граду Сомбору пружа СКГО у оквиру Пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“ и УСАИД -„Пројекат за одговорну власт“ .

До сада је Локални антикорупцијски план усвојило 94 јединица локалне самоуправе од њих 145, а 20 је образовало тело за праћење спровођења антикорупцијског плана.

Учесници скупа имали су прилику да са својим колегама из Француске размене мишљења о могућностима да се француска искуства у овој области примене и у нашем контексту.

 
Close Menu