„МАЛОГРАЂАНИ“ МАКСИМА ГОРКОГ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР
„МАЛОГРАЂАНИ“ МАКСИМА ГОРКОГ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР

У оквиру Дана руске културе, на Великој сцени, у среду, 5. јуна, у 20 часова, гостује Драмски театар на Васиљевском, из Санкт Петербурга, Русија. Представа „МАЛОГРАЂАНИ“ Максима Горког у режији Владимира Туманова, у Народном позоришту Сомбор, имаће своју српску премијеру.

Српска премијера руске адаптације драме Максима Горког „Малограђани“, биће одржана у среду, 5. јуна 2019. године од 20 часова, на великој сцени Народног позоришта Сомбор. Карте се могу купити на билетарници Народног позоришта Сомбор. Радно време билетарнице је радним данима од 10 до 14 и од 18 до 20 часова, а бројеви телефона за додатне информације су 025/436-373 и 062/24-80-20

Редитељ — Владимир Туманов

Сценограф — Александр Орлов

Костимографкиња — Стефанија Граурогкајте

Дизајнер светла — Константин Удовиченко

Музички уредник — Александр Закржевскиј

Корепетитор — Виктор Волна

Подела:

Василиј Бесемјонов — Јуриј Ицков

Акулина Ивановна, његова жена — Надежда Живођорова

Петар, његов син — Арсениј Мицик

Татјана, његова кћи — Јекатерина Рјабова

Перчихин, продавац птица певачица — Сергеј Лисов

Поља, његова кћи — Марија Фефилова

Шишкин, бивши студент — Александр Удаљцов

Нил, посинак Бесемјонова — Алексеј Манцигин

Цветајева, учитељица — Олга Корчагина

Степанида, куварица — Оксана Кудлај

Тетерев, црквени појац — Михаил Николајев

Јелена Николајевна Кривцова, удовица — Јекатерина Зорина

У фокусу овог комада је породица Василија Васиљевића Бесемјонова, богатог малограђанина. Његов дом је увек пун људи: жена Акулина Ивановна, кћерка Татјана, син Петар, посинак Нил, подстанари и беспосличари. Али под кровом те куће нема мира и хармоније – ставови и циљеви укућана се драстично разликују, интереси се не поклапају, љубавне жеље се не остварују. Актери драме живе у историјски преломном времену. Очигледна је криза традиционалних породичних вредности, долази нови нараштај, а са њим и генерацијски сукоби. Породица персонификује свет који је изгубио везу са временом.

„Малограђани“ Максима Горког одавно су ушли у златни канон светске драматургије, али после чувене представе у режији Георгија Товстоноговог 1966. године петербушка позоришта се нису враћала овом комаду. Редитељ Владимир Туманов је овом представом одлучио да прекине ту традицију.

 

Оставите одговор

Close Menu