МИГРАЦИОНИ САЛДО У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ НЕГАТИВАН! РАЗЛОЗИ ЗА ОДЛАЗАК У ВЕЋИ ГРАД, ПЛАЋЕНИЈИ ПОСАО И ПОРОДИЧНЕ ОКОЛНОСТИ
МИГРАЦИОНИ САЛДО У ЗАПАДНОБАЧКОМ ОКРУГУ НЕГАТИВАН! РАЗЛОЗИ ЗА ОДЛАЗАК У ВЕЋИ ГРАД, ПЛАЋЕНИЈИ ПОСАО И ПОРОДИЧНЕ ОКОЛНОСТИ

Последњих година углавном се прича о грађанима који мигрирају ван граница наше земље, а велики постоци указују да су унутрашње миграције нешто о чему се ретко говори. Ако се пита статистика, током 2018. године 122.193 лица променило је пребивалиште, односно трајно су се преселила из једног у друго место у нашој земљи. Када је реч о Војводини, Нови Сад је циљани град, а у Републичком заводу за статистику истичу да само Јужнобачка и Севернобачка област имају позитиван миграциони салдо.

Да ли је тренд да се и даље млади селе из Западнобачког округа и какав је миграциони салдо у овом реону, проверавали смо у Сомбору.

Јужнобачки округ и Нови Сад најпожељније су место за животм, а просечна старост насељених лица је 34 године. Оком статистике, током 2018. године у Војводини се 12.635 особа селило између седам области. Миграциони салдо у Западнобачком округу је негативан, наводе у Републичком заводу за статистику и додају да се годишње 1.000 људи досели, а око 1.500 из Западнобачког округа одсели у неку другу област.

  • У периоду од 1996. године па до данас скоро је увек негативна вредност миграционог салда и више људи се одсељава из Западнобачке области, него што се досељава. То је последње две године негде на нивоу од 450 до 500 људи“ рекла је Гордана Бјелобрк, начелница Одељења за демографију – Републички завод за статистику.

Анкетирани Сомборци сматрају да су плаћенији посао и породичне околности пресудан разлог и одговор на питање зашто се млади људи селе у веће градове, па кажу: „Моја другарица је отишла у Нови Сад због деце и због тога што није могла одавде да школује децу, да ради и плаћа стан.“, „Углавном људи одлазе због посла и због бољег живота“, „Већи градови пружају боље могућности младима, тако сам и ја сам отишла из мањег града у Немачку, у већи град, државу, на концу у већим градовима имате већи избор“.

Историчари оцењују да су унутрашње миграције врло често једнако велике као и спољашње, или константа током задњих неколико векова, барем на простору Сомбора и Бачке.

  • Егзистенцијално су људи лутали одувек, то је појава од праисторијских времена па до данас. Та борба за егзистенцију и тражење бољег живота присутна је ту вековима и треба се подсетити на ону латинску изреку, која се показала као истинита: „Домовина је тамо где ми је најбоље“, рекао је Милан Степановић, историчар и публициста.

Од почетка 2018. године пребивалиште је на подручју Полицијске управе у Сомбору пријавило 7.893 лица, а одјавило се ради исељења у иностранство 87 грађана. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

 

Оставите одговор

Close Menu