НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ОД САДА ДОСТУПНА ДВА БИЦИКЛИСТИЧКА ОДМОРИШТА
НА ТЕРИТОРИЈИ СОМБОРА ОД САДА ДОСТУПНА ДВА БИЦИКЛИСТИЧКА ОДМОРИШТА

Два бициклистичка одморишта на територији Града Сомбора од јуче су спремна да дочекају бициклисте на Еуровело 6 бициклистичкој рути. Одморишта садрже тоалете са тушем, као и надстрешнице за одмор, тако да ће љубитељи двоточкаша после дужег пута овде моћи да направе паузу и да се освеже.

Одморишта која се налазе у Сомбору и Бездану изграђена су у оквиру пројекта „Баја-Сомбор зелене стазе“ који реализује Град Сомбор заједно са прекограничним партнерима Градом Баја и Туристичком организацијом Града Баје, у оквиру програма ИНТЕРРЕГ ИПА прекограничне сарадње Мађарска-Србија 2014-2020. Програм се финансира из Европског фонда, а укупна вредност одобреног пројекта је 403.971,56 евра, док је учешће Града Сомбора 10%.

  • Сматрамо да ће ово афирмисати како бициклистички туризам, тако и спорт, али свакако и ширу и бољу, како прекограничну, тако и међународну сарадњу. С обзиром да се ова одморишта налазе на стази Еуровело 6, која, као међународна бициклистичка стаза, свакако сада има још један већи капацитет у смислу да тоалети и туш кабине донекле доприносе томе да бициклисти и на нашој територији имају адекватније услове за даљи наставак свог путовања, или пак његово отпочињање одавде. Реализација овог пројекта подразумеваће и даљу афирмацију како зеленог туризма, тако и спорта, афирмацију како кајака, тако и бициклизма и бројне манифестације у склопу реализације самог пројекта за које очекујемо да се наставе и у будућности, истакла је градоначелница Душанка Голубовић приликом обиласка новоизграђеног одмаралишта у Сомбору.

Асистент на пројекту, Мелита Даниловић рекла је да је основна идеја била да се природни потенцијал ова два града мало више експонира, истражи и унапреди.

  • Сомбор и Баја су већ познати као туристичке дестинације, пре свега по гастрономској понуди и атрактивним догађајима који се овде дешавају, али природно окружење још увек је неистражено. Циљ пројекта јесте да се направи једна мрежа зелених стаза, или зелених путева између Баје и Сомбора, првенствено бициклистичких путева, пешачких рута, кајак путева и осталих природних и зелених стаза, рекла је Даниловић.

У оквиру пројекта „Баја-Сомбор зелене стазе“ Град Сомбор до сада је реализовао низ активности међу којима су отварање „Кајак центра“ Сомбор, организовање обука вожње кајака, кајак авантуре, Сомбор-Баја ултрамаратон, а сада су изграђена и бициклистичка одморишта.

 
Close Menu