НЕПРАВИЛНА ИСХРАНА И НЕДОСТАТАК ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ, ГЛАВНИ ФАКТОРИ РИЗИКА ЗА НАСТАНАК ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
НЕПРАВИЛНА ИСХРАНА И НЕДОСТАТАК ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ, ГЛАВНИ ФАКТОРИ РИЗИКА ЗА НАСТАНАК ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ

Поводом Европске недеље мобилности јуче, 18.09.2019. године на тргу Светог тројства, Савет за здравље града Сомбора и Црвени крст Сомбор су организовали заједничку активност – „Сусрет грађана са локалним саветима за здравље“. Акцији су се придружили Дом здравља „Др Ђорђе Лазић“ Сомбор – Центар за превенцију здравља и Друштво за борбу против шећерне болести града Сомбора, који су вршили мерење шећера у крви и крвног притиска.

  • Циљ ове данашње активности, у оквиру које смо мерили ниво глукозе у крви и мерили крвни притисак, је да се укаже на појаву великог броја оболелих од шећерне болести. Ова болест је једна од најчешћих обољења са тенденцијом даљег раста, као и један од главних разлога за повећање броја оболелих од кардиоваскуларних обољења, истакао је градски већник за здравство и социјална питања др Далибор Форгић.
  • Неправилна исхрана, гојазност и недостатак физичке активности главни фактори ризика за настанак шећерне болести и управо зато, данас смо поделили и информативне флајере о правилној исхрани и редовној умереној физичкој активности које су прве потребне мере у лечењу и контролисању нивоа глукозе у крви, додао је Форгић.

Град Сомбор се од 16. до 22. септембра придружио европским градовима који обележавају „Европску недељу мобилности“ позвао све грађане да се више опредељују за пешачење, бициклизам и друге видове транспорта без аутомобила.

 

Оставите одговор

Close Menu