НИКОЛА ПЛАВШИЋ ОСВОЈИО ОЛИМПИЈСКО ЗЛАТО У МЕНТАЛНОЈ АРИТМЕТИЦИ
НИКОЛА ПЛАВШИЋ ОСВОЈИО ОЛИМПИЈСКО ЗЛАТО У МЕНТАЛНОЈ АРИТМЕТИЦИ

У недељу, 16. јуна у Сава Центру у Београду је одржана четврта Међународна олимпијада у менталној аритметици коју организује Образовни центар „Малац генијалац“, а која је ове године окупила више од 1200 деце из 10 европских земаља.

Сомбор и Апатин су ове године имали девет представника, полазника школе „Малац генијалац“ који су остварили одличан пласман и освојили две медаље, златну и сребрну.

Прво олимпијско злато у области менталне аритметике, у Сомбор је донео шестогодишњи Никола Плавшић који је на писменом делу освојио прво место у категорији деце од 4 до 6 година, а потом је у делу менталног рачунања ушао међу првих осам у конкуренцији више од 100 учесника.

После само годину дана од отварања школе „Малац генијалац“ у Апатину, у ово место крај Дунава стигла је и прва сребрна олимпијска медаља. Лука Косановић је у писменом делу заузео друго место, а током такмичења у менталном рачунању ушао је у првих пет и борио се за треће место у конкуренцији више од 50 учесника узраста 7 до 10 година.

За огроман успех ове талентоване деце заслужне су и учитељице менталне аритметике Гордана Брбаклић Крижан, Милица Бараћ и Славица Мијић, које су децу вредно и посвећено припремале током целе школске године.

Београдска Олимпијада представља јединствени догађај и највеће такмичење овог типа у Југоисточној Европи. Такмичари морају брзо израчунати тачан резултат, искључиво напамет – без икаквих помагала (папира, оловке или дигитрона). Једна од најинтересантнијих дисциплина је Анзан – такмичење у рачунању дугачког низа бројева који се на екрану емитују изузетно високим брзинама: до три броја у секунди.

 
Close Menu