НОВЧАНУ НАКНАДУ ЗА НЕГУ И ПОМОЋ ДРУГОГ ЛИЦА ПРИМА ОКО 600 СОМБОРАЦА
НОВЧАНУ НАКНАДУ ЗА НЕГУ И ПОМОЋ ДРУГОГ ЛИЦА ПРИМА ОКО 600 СОМБОРАЦА

Осигураник и корисник пензије коме је због природе и тежине повреде или болести неопходна помоћ и нега за обављање радњи ради задовољавања основних животних потреба – непокретни, слепи и они који без туђе помоћи не могу да се хране, облаче, нити крећу по кући, као и они који су на дијализи остварују право на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица. У Србији тренутно овакву врсту помоћи остварује 78.000 лица, а у Сомбору према последњој евиденцији накнаду за помоћ и негу другог лица прима више од 600 грађана.

Сва лица која нису у могућности да се старају о себи без помоћи другог лица, сврстана су у три категорије и имају право на накнаду за помоћ и негу другог лица.

  • То су деца до 18 година, односно родитељи у име малолетне деце, затим старатељи за своје штићенике односно лица под старатељством и одрасле особе до 65 година старости. Оно што је битно да се каже јесте да комисију чине лекари при ПИО фонду у Сомбору, ту се налази та комисија. Центар за социјални рад је само орган који упућује захтеве ка тој комисији, објаснио је Михајло Шкорић, директор Центра за социјални рад у Сомбору.

Који су све услови за стицање и остварење права новчане накнаде за помоћ и негу другог лица, на који временски период се остварује односно када ово право престаје питали смо у Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, филијала у Сомбору, али одговор, ни након 10 дана нисмо добили.

Међу корисницима накнаде за негу и помоћ другог лица често су и корисници социјалне помоћи, лица на дијализи и пензионери са минималним пензијама.

  • Бубрега немам, оперисана сам од рака дојке, девет година идем на дијализу. Борим се за живот, видите како ми је, не могу ништа! А шта можемо!? Док купимо дрва, поплаћамо којешта, морамо и јести нешто… не значи пуно, ал’ шта да радим, доста колико дају, каже Јулијана Ђукић која је, уз накнаду за негу и помоћ другог лица, корисница и социјалне помоћи.
  • Шест година сам на дијализи, односно хемодијализи бубрега и добијам накнаду. Тај новац нама пуно помогне у односу на минималну пензију коју имам, испричала је Невенка Дерета из Сомбора.

На територији града Сомбора за месец август, накнаду за негу и помоћ другог лица примило је 645 лица, а из Центра за социјални рад кажу да десетак особа на месечном нивоу подносе захтев Центру који документацију упућује комисији ПИО фонда. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

 

Оставите одговор

Close Menu