ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПРАВИМА БОРАЦА, ВОЈНИХ ИНВАЛИДА, ЦИВИЛНИХ ИНВАЛИДА РАТА И ЧЛАНОВА ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА
ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ ЗАКОНА О ПРАВИМА БОРАЦА, ВОЈНИХ ИНВАЛИДА, ЦИВИЛНИХ ИНВАЛИДА РАТА И ЧЛАНОВА ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у периоду од 13. маја до 3. јуна 2019. године спроводи јавну расправу о Нацрту закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, који је саставни део овог програма. У четвртак 23. маја у Свечаној сали Градске куће у Сомбору одржана је седма по реду јавна расправа о овој теми.

Јавна расправа о Нацрту закона се одржава за представнике свих удружења бораца, војних инвалида, породица палих бораца и цивилних инвалида рата, органа надлежних за борачко инвалидску заштиту, државних органа, органа јавних служби, јавних предузећа, стручне јавности и друге заинтересоване учеснике.

Испред града Сомбора трибини су присуствовали заменик градоначелнице Антонио Ратковић, градски већник за област здравства и социјалне заштите др Далибор Форгић, начелница Градске управе града Сомбора Хелена Роксандић Мусулин и начелница одељења за друштвене делатности Невена Росић са сарадницама.

Велики број заинтересованих са подручја града Сомбора и Западнобачког округа доказ је колико је ово важан закон и колико су грађани заинтересовани за решавање питања права бораца.

Сомбор је седми град у коме се организује Јавна расправа о Нацрту новог закона, који, како је рекао Саша Дујовић, самостални саветник у Министарству представља сублимацију свих постојећих прописа, савезних, републичких и покрајинских, везаних за остваривање права корисника борачко инвалидске заштите. Законом неће бити укинуто ниједно право које су до сада остваривали, а радна група одобрила је и надоградњу тих права. Јавне расправе су прилика да са грађанима утврдимо шта може боље да се уради када је реч о правима бораца, инвалида и породицама палих бораца, додао је Дујовић и позвао борце да се значајније укључе са својим предлозима, како би Министарству и Влади Србије омогућили да израде креативан и модеран, а пре свега за све борце користан закон.

Идеја је да се после промене више држава и још увек актуелних прописа из времена СФРЈ и СРЈ, каже Дујовић, добије јединствен кровни закон којим ће бити обухваћени сви законски и подзаконски прописи, правилници, закључци, уредбе, протоколи. Законом се регулишу права бораца НОР-а, ратова ’90-их, ратних војних инвалида, мирнодопских војних инвалида, породица палих бораца, породица умрлих војних инвалида, цивилних инвалида рата, чланова породица цивилних жртава рата и чланова породица умрлих цивилних инвалида рата.

 
Close Menu