ПОМОЗИТЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ ПРВОГ ЛЕТЊЕГ КАМПА ЗА ОСОБЕ ЛЕЧЕНЕ ОД РАКА!
ПОМОЗИТЕ ОРГАНИЗАЦИЈУ ПРВОГ ЛЕТЊЕГ КАМПА ЗА ОСОБЕ ЛЕЧЕНЕ ОД РАКА!

Годишње се у Србији региструје око 40.000 новооболелих од рака, а битку са болешћу изгуби више од 22.000 људи. Сваки становник Србије има око себе бар неку особу оболелу од рака. Након што се заврши формално лечење, пацијентима је потребна обука за бољи квалитет живота са болешћу – неопходна је психосоцијална подршка, помоћ и разумевање породице и средине, могућност активног укључивања у све животне токове. Друштво за борбу против рака Сомбор је креирало посебан програм едукације и низ активности на првом Летњем кампу за особе лечене од рака, за чију реализацију им је потребна помоћ.

Друштво за борбу против рака у Сомбору ове године обележава 50 година рада са преко 200 активних чланова и 250 активности током године, којима обухвати више од 6000 учесника. Поред превенције малигне болести, удружење је посвећено и унапређењу квалитета живота особа лечених од малигне болести у Дневном центру Здравка саветима, поделом перика, психолошком и искуственом подршком, развијањем уметничких вештина кроз АРТ секцију. Разменом искустава се оснажују и едукују особе лечене од рака да квалитетније живе, развија се волонтеризам и емпатија према леченим особама, а локална заједница мотивише на подршку.

Први Летњи камп за особе лечене од рака ће бити одржан у Кампу Црвеног крста у Бачком Моноштору од 5. до 8. септембра 2019. године. Учесници манифестације ће бити представници удружења пацијената, чланова НАЛОР-а (Националне асоцијације лечених од рака у Србији), 40 особа које су победиле болест из целе Србије и стручњаци (лекари, психолози, социјални радници) који им свакодневно у томе помажу.

Основни циљ кампа је научити како лакше живети са болешћу, међусобна размена добрих искустава у лечењу и повезивање удружења пацијената лечених од рака. На кампу ће бити организовани едукативни садржаји на тему лимфедема, денталне хигијене, о психолошкој подршци, рекреативне активности (шетње резерватом „Горње Подунавље“, пливање, пецање, јога, веслање у Змајевом чамцу) и уметнички израз кроз ликовну колонију и модну ревију. На летњем кампу ће особе лечене од рака у природи, кроз дружење, усвајати вештине и знања како да лакше живе са болести, како превенирати компликације болести, како унапредити комуникацију са лекарима и породицом, као и од кога могу очекивати помоћ. Сва та стечена знања и вештине ће кроз савете и подршку моћи да поделе осталим леченим особама у својим срединама, када се врате кући.

Ако желите да помогнете одржавање Првог Летњег кампа за особе лечене од рака, детаљније информације о донацијама можете пронаћи ОВДЕ.

 

Оставите одговор

Close Menu