ПРЕДСТАВНИЦИ СОМБОРА УЧЕСТВОВАЛИ НА ПАНЕЛУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИЈАМА
ПРЕДСТАВНИЦИ СОМБОРА УЧЕСТВОВАЛИ НА ПАНЕЛУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ О УПРАВЉАЊУ МИГРАЦИЈАМА

Заменик градоначелнице града Сомбора, Антонио Ратковић учествовао је на другом панелу регионалне радионице за медије на тему Управљање миграцијама. Поред Сомбора на овом другом панелу учествовали су и представници локалних самоуправа из Кикинде, Шида и Суботице.

Радионицу спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у склопу Подршке Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији као део комуникационе кампање усмерене на бољу информисаност, разумевање феномена миграција од стране медија и грађана.

Циљ радионице је да унапреди и оснажи партнерску сарадњу између локалних медија, локалних самоуправа и централног нивоа власти у контексту управљања миграцијама у Републици Србији.

Говорећи на другом панелу медијске радионице, заменик градоначелнице Сомбора, Антонио Ратковић истакао је да се први сусрет са мигрантима у Сомбору догодио 2015 године .

  • Највећи прилив миграната десио се у ноћи између 17/18 септембар 2015 године, када је између 7 и 8.000 људи покушало да на прелазу Бездан, пређе у Републику Хрватску. Заједничким деловањем, града, градских институција, јавних предузећа али и грађана врло успешно је извршен пријем и збрињавање миграната најнеопходнијим артиклима хране и хигијене. Прихватни центар у Сомбору је захваљујући многобројним донаторима отворен у новембру 2016 године. Од тада па до данас је много урађено по питању смештаја, помоћи али и кохезије породица које су остајале у Сомбору са локалним становништвом, рекао је Антонио Ратковић говорећи о изазовима, потешкоћама али и примерима добре праксе у управљању миграцијама на локалном нивоу и стварању заједништва.
  • Волонтери Црвеног крста од отварања Прихватног центра организују различите радионице у Центру. Један од примера добре праксе у Сомбору, који је резултат управо ових радионица, организован је 2017. године у фебруару месецу, када је Црвени крст Сомбор у сарадњи са Градском управом, КЦ „Лаза Костић“ и Комесеријатом за избеглице, организовао прву самосталну изложбу цртежа младе петнаестогодишње авганистанке Захре Саједи Хосини. Изложба је изазвала велику пажњу како локалног становништва, тако и међународних организација и медија. Временом су се укључиле и друге локалне организације цивилног друштва које су аплицирајући код различитих донатора организовале пројекте са мигрантима и локалним становништвом, истакао је Ратковић учествујући на другом панел медијске радионице на тему Управљања миграцијама. Радионица је окупила представнике локалних и националних медија, министарстава и организација Владе Републике Србије, социјалних, хуманитарних, образовних и здравствених институција у локалним самоуправама у којима привремено борави мигрантска популација у Републици Србији.
 
Close Menu