ПРОЦЕНА ЈЕ ДА ОКО ДВА ОДСТО ПЕНЗИОНЕРА РАДИ И НАКОН ОДЛАСКА У ПЕНЗИЈУ
ПРОЦЕНА ЈЕ ДА ОКО ДВА ОДСТО ПЕНЗИОНЕРА РАДИ И НАКОН ОДЛАСКА У ПЕНЗИЈУ

Неки пензионери и након пензинисања настављају свој посао, а закон им омогућава да примају пензију и да раде. Процене су да је таквих пензионера у западнобачком округу око 800.

Тракториста Милош Гуњ у пензији је четири године, а пензионисао се са пуним стажом и годинама за пензију, али ради и данас. Иако му је 70 година.

  • Увек у шпицу сезоне нас зову на испомоћ. Ми не можемо да радимо много, старији смо људи, 70 година већ, а када зашкрипи можемо да одрадимо пар дана, каже Гуњ.

Миломир Кусић, руководилац производње у ПП „Клас“ Светозар Милетић каже да ова фирма у шпицу сезоне, било да је сетва или жетва ангажује четири до пет пензионера да помогну, јер знају посао.

Пензионери раде послове у пољопривреди, али ангажују их и други послодавци, па тако после пензионисања раде и лекари, књиговође, мајстори. Прецизних података о броју пензионера који раде нема, а процене су да око два одсто пензионера, осим пензије, прима и неку накнаду за свој рад.

  • По броју поднетих захтева за поновни обрачун пензије, ми рачунамо да их у сваком тренутку има око два одсто, што би на нивоу Србије било око 35.000. Будући да Филијала Сомбор покрива подручје Западнобачког округа са око 40.000 пензионера, рачунамо да у сваком тренутку има 800 радно анагжованих пензионера, каже Јасна Миљеновић, директорица Филијале Фонда ПИО у Сомбору.

Пензионери који примају старосну пензију могу без икаквих ограничења да раде и да несметано и даље примају пензију.

  • Да ли је отварање и вођење неке самосталне делатности, запошљавање код послодавца у оквиру уговора на неодређено или одређено време, уговор о привременим и повременим пословима или уговор о ауторском делу или уговора о делу. Могу да раде без органичења, каже Миљеновић.

Инвалидски пензионери могу да раде на привременим и повременим пословима и уговору о делу. Породични пензионери могу да раде по уговору о делу и ауторском делу. Уколико је месечна накнада већа од најниже основице осигурања запослених, пензија ће им бити обустављена. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

 
Close Menu