ПРСКАЊЕ КОМАРАЦА У СОМБОРУ ОДЛОЖЕНО! ПОТВРЂЕННО ПРИСУСТВО ВИРУСА ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА
ПРСКАЊЕ КОМАРАЦА У СОМБОРУ ОДЛОЖЕНО! ПОТВРЂЕННО ПРИСУСТВО ВИРУСА ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА

Из Градске управе града Сомбора су објавили да је најављени третман комараца за 26.06.2019. године из ваздуха одложен, те да ће се вршиту у наредном периоду у данима када метеоролшки услови буду повољни. Третман ће се спроводити у периоду од 28.06.2019. до 15.07.2019. године у предвечерњим часовима од 18 до 23 часа. Извођачи радова су предузеће „Орис“ доо Сомбор у сарадњи са „Циклонизација“ Ад Нови Сад.

Третман са земље ће се вршити УЛВ техником на територији насеља препаратом на бази активне материје делтаметрин, док се авиотретман спроводи препаратом на бази активне материје ламбдацихалотрин. Из ваздуха ће бити третирани рубни делови града и зона уз Дунав, као и ободни делови насеља Бачки Моноштор и Бездан.

Препарати су штетни за пчеле, те се моле пчелари да зашите или изместе своје кошнице. Мапе са локацијама на којима се врши третман налазе се на FB и интернет страници предузећа “ОРИС” доо Сомбор, где се могу пратити најаве и прецизни термини радова. Доступан телефон за сва питања је: 025/ 515 50 55.

Сомборци ових дана муку муче са комарцима. Не само да су бројни, већ је потврђено да у Сомбору има комараца заражених вирусом западног Нила, објавио је РТВ.

Фудбалске тренинге са малишанима Младен Вуковић морао је да прилагоди комарцима, јер је, каже, другачије немогуће због бројности комараца којих, никада није било као ове године.

  • Има их чак и пре подне на тренинзима, а нарочито предвече око 19 сати. Због врућине смо померили тренинге за касније, али комарци нам праве велике проблеме. Деца се мажу да би лакше поднели, мада комараца има толико да се тешко подноси и уз заштиту, каже Вуковић.
  • Трагично верујте. Не можеш сести да попијеш кафу или сок у центру града. Рекли су да су комарци прскани са земље, а ви мени реците како су прскани ако је инвазија комараца. Шта рећи на то? Ја немам коментара, каже једна Сомборка.
  • Не излазим напоље када се појаве, али има их и током дана и увече. Стварно се не може од њих живети, каже друга Сомборка.

Мерења присуства комараца рађена су на пет локација у граду и утврђено је да у Сомбору не само да су комарци бројнији, већ и да су заражени.

  • Вирус грознице западног Нила је присутан у нашим локалним комарцима, тако да га треба очекивати вероватно целе ове сезоне, али и у будућности, каже др Јелена Зелић из Завода за јавно здравље Сомбор.

Повећаној бројности комараца допринели су временски услови.

  • Има доста влаге и топло је, што убрзава развој комараца и онда се они брзо размножавају и зато имао велики број комараца. Третмани се раде, али једноставно комарци се јако брзо множе, објашњава Јелена Зелић.

Ново запрашивање комараца са земље и из ваздуха на подручју Сомбора најављено је за период од 28. јуна до 15. јула.

Сомборцима се препоручује да у својим двориштима косе траву, уклоне све посуде са стајаћом водом и да користе заштитне креме како би се колико толико заштитили од комараца. (РТВ)

 

Оставите одговор

Close Menu