Рачунарски кутак

Трикови и савети за Windows, OS X, Linux...

 

- OVA STRANA JE JOŠ U IZRADI -

ЧЕТВРТИНА СРБИЈЕ НИКАДА НИЈЕ КОРИСТИЛА РАЧУНАР

Више од четвртине грађана Србије никада није користило рачунар нити интернет, показују резултати истраживања Републичког завода за статистику о употреби информационо-комуникационих технологија у Србији.

Опширније...

СРБИЈА 41. У СВЕТУ ПО БРЗИНИ ИНТЕРНЕТА, СИНГАПУР ПРВИ

Најбржи интернет на свету има Сингапур, најспорији Јемен, а Србија је на 41. месту листе са 189 земаља, показало је ново истраживање. За "скидање" филма у HD технологији у Србији у просеку треба нешто мање од сат и по, у Сингапуру ни 19 минута а у Јемену више од два дана, објавио је данас британски cable.co.uk након анализе података које је прикупила истраживачка група М-Лаб. Готово 33.000 тестова у Србији показало је да је просечна брзина интернета у земљи 12,25 мегабита у секунди (Mbps). У окружењу бржи интернет од Србије имају Мађарска, која је на 15. месту глобалне листе, Румунија је 18, Словенија 25, Бугарска 27. а Хрватска је одмах изнад Србије, на 40. месту са брзином од 12,57 Mbps. Македонија је 59. на планети по брзини интернета, Босна и Херцеговина 61, Црна Гора 71. а Албанија 78, показала су тестирања. Иначе, током 12 месеци до 10. маја ове године широм света је спроведено више од 63 милиона тестирања брзине интернета. Тестови су показали да најбржи интернет има Сингапур, у просеку 55,13 Mbps, што је довољно за преузимање 7,5 GB HD филма за 18 минута и 34 секунде. "Даунлодовање" истог филма у Јемену, земље која је последња на листи и која има просечну брзину од само 0,34 Mbps, потрајало би више од два дана. Шведска, Тајван, Данска, Холандија и Летонија бележе просечну брзину већу од 30 Mbps, што британска регулаторна агенција за телекомукације Офком дефинише као "супер брзину". Истовремено 139 земаља има просечну брзину интернета испод 10 Mbps, што је, према Офкому, минимална брзина која може да одговори потребама типичне породице. Међу 30 земаља са најбржим интернетом углавном су државе Европе и Азије док је у Африци више од половине земаља са најслабијим перформансама, објавио је cable.co.uk који пружа саветодавне услуге о британским провајдерима интернета, ТВ и телефоније.

САЗНАЈТЕ ДА ЛИ ВАМ НЕКО КРАДЕ Wi-Fi СИГНАЛ

Чини вам се да вам неко ''краде Wi-Fi'' који плаћате? Уколико желите да знате да ли вам се неко "накачио" на вашу бежичну мрежу, постоји једноставно решење да откријете ''лопова''. Wireless Network Watcher је алат који ће на Windows компјутерима омогућити преглед свих уређаја и компјутера спојених на кућну мрежу. Иако су инсталација и покретање програма крајње једноставни (било да је реч о преузимању инсталацијске или компресоване датотеке), потребно је нешто детективског рада како би се уљези открили. Од више помоћи ће свакако бити поглед на Device Name, Device Information и User Text поља која ће приказати податке за лакше идентификовање. Алат WNW је могуће преузети на овом линку.

Ко је на мрежи: 76 гостију и нема пријављених чланова