СОМБОР И ОКОЛИНА ИМАЈУ СВЕ ВИШЕ ПРОБЛЕМА СА МИГРАНТИМА! СВЕ ЧЕШЋЕ БАХАТО ПОНОШАЊЕ И УНИШТАВАЊЕ ИМОВИНЕ
СОМБОР И ОКОЛИНА ИМАЈУ СВЕ ВИШЕ ПРОБЛЕМА СА МИГРАНТИМА! СВЕ ЧЕШЋЕ БАХАТО ПОНОШАЊЕ И УНИШТАВАЊЕ ИМОВИНЕ

Према последњим подацима, у Србији тренутно борави око 3.400 миграната. То је број оних смештених у прихватне центре, али постоји и један број људи који се налази ван тих центара, а то су они са жељом да се што пре и на било који начин дочепају европске уније.

У Бачком Брегу мигранти обијају чамце како би се домогли Мађарске

Близина границе разлог је што се у Бачком Брегу последњих месец дана поново, свакодневно, виђају групе миграната. Најлакши начин да се домогну Мађарске је преко Бајског канала, па мештани Бачког Брега, све чешће остају без својих чамаца.

  • Обили су ми чамац три пута и прешли су на другу страну, према Мађарској. Нисам једини. Још три, четири чамца су обијена. Били су овде у једној кући. Видео сам групу од њих тридесетак на излазу из села. Није пријатно, нарочито увече, казао је Матија Колар.
  • Чамац су ми обили три пута за недељу дана. Вратим га назад, а како не идем сваки дан комшије ми јаве да ми је чамац поново обијен, каже Матија Радичев.

Када чамцима пређу на другу обалу, мигрантима је отворен пут ка Мађарској.

  • То је Карапанџа, иду онда према некадашњој караули, ту је шума и Мађарска. У близини граничног прелаза не могу прећи, али на овакав начин успевају, каже Радичев.

Више миграната последњих недеља има и у Апатину и Сомбору. У Сомбору их има у свим деловима града. Углавном су у групама и углавном су то млади људи између 20 и 30 година. (РТВ)

Видео прилог можете погледати ОВДЕ.

Порастом броја миграната, у нашем граду све више је и проблема. Како смо сазнали, трговци у локалним маркетима су све чешће у проблемима, јер се мигратни бахато понашају, а има случајева у којима су и физички насртали на раднике маркета. Према речима продавачица из једног маркета у самом центру града, имали су случај где је мигрант насрнуо на трговкињу, позвали су полицију, а патрола која је изашла на терен је рекла да не може ништа да учини иако постоји видео запис.

Огроман број миграната обитава и у близини аутобуске станице, а ноћ проводе у оближњој кући некадашње дрваре. Од како је захладило, све чешће у дворишту пале ватре како би се загрејали, а снабдевају се у оближњем маркету, где су нам рекли да има случајева када мигранти узимају робу и излазе без плаћања, а напомињу да често у њиховим колицима има и алкохола. Доста миграната борави у једном мотелу на излазу из града.

Јуче се на друштвеним мрежама појавила информација да је мигрант физички насрнуо на жену коју су одбранили радници који су радили у близини. Према наводима, напад се десио на само педесетак метара од куће у којој жена живи, а након доласка полиције испоставило се да је исти мигрант нешто пре овог догађаја био привођен због провале у једну кућу у улици Матије Гупца, али га је судија пустио јер није имао новца да плати казну.

Према сазнањима до којих је дошао СомборЊуз, у Сомбору постоје појединци из редова миграната који су одлучили да остану овде и да се баве прихватом и организацијом око даљег одласка својих сународника према Европској унији, наравно уз новчану надокнаду. Како сазнајемо, они знају енглески језик, а ради бољег споразумевања са локалним становништвом сасвим солидно баратају и нашим језиком.

Очигледно да Сомбор и околина имају све више проблема са мигрантима а држава како видимо нема начина да системски решава проблеме, па остаје само да се надамо да за сада „ситни“ прекршаји људи који пролазе кроз нашу земљу, неће прерасти у немиле догађаје са озбиљним последицама.

Чињеница да иде све хладније време може само да погорша ситуацију. Дан је краћи, рано пада мрак, па се школарци из поподневне смене враћају кући по мраку. Поједини делови града (парк Хероја) нису добро осветљени а у близини су две средње, основна школа и факултет, а мигранти често битишу на овој локацији. Ако већ држава нема начин да санкционише излете ових људи, бар би полиција могла да појача своје деловање, посебно у вечерњим часовима.

 
Close Menu