СОМБОР МЕЂУ НАГРАЂЕНИМ ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА ЗА БОЉИ ЖИВОТ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
СОМБОР МЕЂУ НАГРАЂЕНИМ ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА ЗА БОЉИ ЖИВОТ ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Граду Сомбору додељена је награда за допринос развоју информационо-комуникационе приступачности, а награду је јуче 18. јуна 2019. године у Београду примила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Ово је трећа година за редом како Заштитник грађана, у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Сталном конференцијом градова и општина, додељује награде градовима, општинама и градским општинама у Републици Србији који су у претходној години највише допринели развоју свих облика приступачности на својој територији, односно у свом окружењу.

На јавни позив за награду пријавило се 17 градова, општина и градских општина a поред Сомбора, награде су добили и градови Лесковац, Смедерево, Лозница и ГО Врачар. Град Сомбор је добио награду конкретно за иницијативу која се односи на успостављање нове туристичке руте Западнобачког округа, прилагођене слепим и слабовидим особама. То је прекогранични пројекат којим се туристички потенцијали Западнобачког округа и Осијечкобарањске жупаније приближавају слепим и слабовидим особама и њиховим пратиоцима.

Циљ ових награда је да се промовишу примери добре праксе у области приступачности на локалном нивоу, као и да оствари боља сарадња Заштитника грађана са градовима и општинама у Републици Србији у циљу утврђивања стања у области приступачности и узрока због којих се прописи који гарантују права на приступачност јавних објеката, служби и услуга особама са инвалидитетом и тешкоћама у кретању или комуникацији не примењују у пуној мери. Такође, ова иницијатива пружа значајне информације за формулисање препорука и планова за унапређивање приступачности у оквиру надлежности градова, општина и градских општина.

 
Close Menu