СОМБОР ПРВИ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ СА ИЗРАДОМ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА КУЛТУРЕ
СОМБОР ПРВИ У СРБИЈИ ПОЧИЊЕ СА ИЗРАДОМ СТРАТЕГИЈЕ РАЗВОЈА КУЛТУРЕ

Поводом почетка израде „Стратегије развоја културе Града Сомбора“, јуче је у згради Жупаније одржана конференција на којој су говорили градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и директор Завода за проучавање културног развитка Републике Србије Вук Вукићевић.

  • С обзиром да Град Сомбор слови за град културе, наша жеља је била да у будућности све своје културне програме и активности културно-уметничких друштава, али и самосталних уметника и целокупан културни развој на одговарајући начин искоординирамо и планирамо кроз један стратешки документ. И до сада је Град Сомбор радио на изради бројних стратешких докумената у смислу стратегија одрживог развоја, различитих секторских стратегија, али се до сада никада званично нисмо бавили стратегијом културног развитка, као што планирамо у будућности да чинимо, рекла је градоначелница Душанка Голубовић.
  • За нас је значајно да у овом процесу имамо једног референтног партнера, а то је Завод за проучавање културног развитка. Узимајући у обзир да је Град Сомбор град који значајна буџетска средства издваја за реализацију културних програма, за подршку културно-уметничких друштава, али и културни развој уопште, за нас јесте значајно да се то чини у складу са одговарајућим планом и да кроз овај процес планирања укључимо што шири сегмент, како стручне културне јавности Града Сомбора, тако и свих оних који су заинтересовани да учествују у изради овог стратешког документа, пре свега кроз профилисање културних садржаја који ће се нудити у будућности, нагласила је градоначелница.

Директор Завода за проучавање културног развитка Републике Србије Вук Вукићевић је рекао да би Стратегија развоја културе Града Сомбора требало да заживи већ од следеће године.

  • Веома ми је драго да имамо прилику да на овом послу радимо управо у Сомбору, у граду који доста издваја за културу, много више него многи други градови у Србији. То је показатељ да власт у Сомбору води рачуна о култури и развоју културе. Такође, Сомбор је показао агилност и у погледу добијања додатних финансијских средстава за развој културе из различитих извора, истакао је Вук Вукићевић. Он је додао да му је драго што ће Сомбор бити први град у Србији који ће на основу Закона о планском систему Републике Србије и на основу Закона о култури, израдити локалну стратегију развоја културе града.
 
Close Menu