СОМБОРСКЕ ДРВАРЕ НА ГУБИТКУ ЗБОГ НЕЛЕГАЛНИХ ПРОДАВАЦА ОГРЕВА
СОМБОРСКЕ ДРВАРЕ НА ГУБИТКУ ЗБОГ НЕЛЕГАЛНИХ ПРОДАВАЦА ОГРЕВА

У Сомбору, нарочито викендом, све више нелегалних превозника и продаваца огрева. Месечно, по 25 камиона из Новог Пазара истовари 1.200 кубика.

Овог лета у Сомбору је све више нелегалних превозника, односно продаваца огрева, а највише их је из Новог Пазара. Месечно у наш град дође око 25 камиона који истоваре око 1.200 кубика разног дрвета, и тако зараде око 6.000.000 динара, јадају се овдашњи власници дрвара.

  • Продавци дрва нису ни регистровани, нити држави плаћају порез, а питање је чија су то дрва и одакле стижу. У Сомбору има пет дрвара и све су регистроване и имају пријављене раднике. Редовно исплаћујемо све обавезе према држави и радницима, каже Боро Буча, власник дрваре „Огрев ББ плус“ у Сомбору, јадајући се да му нелојална конкуренција прави велики проблем у пословању.

Јер, чим се појаве нелегални продавци, овдашњим дрварама опада промет. Процењује се да држава због нелегалне продаје огрева на улици остане ускраћена за неколико милиона динара по сезони.

  • Како је могуће да нерегистровани продавци огрева превале толики пут из Новог Пазара и довезу их у Сомбор, и онда организују продају на улици, а да та дрва немају чекић-печат шумара, огорчен је Буча, и пита се ко те превознике уопште контролише.

Он додаје да је то уносан бизнис за продавце огрева на црно, а да за њих значи само штету и губитак. Његови радници имају сву неопходну заштиту, напомиње Буча, а редовно га обилази тржишна и инпекција за заштиту на раду… Зато се не мири, каже, са чињеницом да нелегална продаја цвета, такорећи, јавно, на улици, а да надлежни то не виде.

Његова дрвара поседује три камиона за превоз огрева до купца, исто толико секача и цепача дрва. Овде купци огрев могу да плате у неколико рата.

  • Разумемо грађане који имају издатке око набавке огрева, зимнице, опремања ђака… и зато пружамо ову погодност, отплату на одложено – каже наш саговорник.

И његове колеге уочавају да превозници огрева у Сомбор долазе углавном викендом, кад нема инспекције, па на брзину истоваре дрва и задовољно трљају руке сабирајући зараду.

  • У Суботици су сузбили нелегалну продају огрева, а Сомбор то још није регулисао, а надам се да ће и тај проблем доћи на ред. Дивљи превозници огрева су камионима оштетили и многе ивичњаке у граду и оклоини, заустављајући се да би на брзака продали и истоварили дрва. То је велика штета и за град, дакле, за све, наглашава на крају Буча.

АПЕЛ НАДЛЕЖНИМА

  • Молим све надлежне државне органе да зауставе нелегалну продају дрва на улици, или ћемо ми, регистровани за тај посао, одјавити своје дрваре и радити такође на црно, закључио је Боро Буча. (Вечерње новости)
 
Close Menu