ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“
ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“

Градски музеј Сомбор и ове године учествује у манифестацији „Музеји за 10“, која ће ове године бити одржана од 13. до 19. маја. Манифестација се одржава под покровитељстом Министарства културе и информисања Републике Србије, а тема за 2019. годину је МУЗЕЈИ КАО СРЕДИШТА КУЛТУРЕ: БУДУЋНОСТ ТРАДИЦИЈЕ и фокусираће се на нову улогу музеја као активних учесника у њиховим заједницама.

Ове године Међународни дан музеја и Европска ноћ музеја се обележавају истог дана, у суботу 18. маја 2019. Током трајања Манифестације улаз у музеј ће бити бесплатан.

Манифестација у сомборском музеју ће почети изложбом која је посвећена прерано преминулом уметнику, дародавцу и великом сараднику и пријатељу Градског музеја Сомбор, Димитрију Мирку Ћелићу.

Димитрије Мирко Ћелић (1983-2019), фрескописац и вајар из Пригревице, свој уметнички циклус у дрвету и камену изразио је на мозаицима, иконoстасима, меморијалним споменицима и појединачним ауторским оставрењима. Основне студије је завршио на Ликовној академији Српске Православне Цркве, на смеру фрескопис и мастер студије на смеру мозаик. На Факултету примењених уметности у Београду, завршава и други мастер на смеру вајање.

У области фотографије награђен је у Атини – на Mеђународном конкурсу за најбољу фотографију страдалих православних светиња, освојивши трећу награду, за фотографију насталу у оквиру истраживања архивске грађе и фотографисања свих цркава и црквишта у Лици. Своју уметничку и стваралачку природу изразио је кроз израду копија накита и оружја опелеменњујући и музејске археолошке изложбе. Треба нагласти да је и једини конструктор личких двоструних гусли, а да је био поносни члан Гусларске школе Вукојице Сандића.

Поклоном ковачке радионице Градском музеју Сомбор постао је трајни дародавац и дугогодишњи музејски сарадник. У оквиру иновације етнолошког дела сталне поставке 25.априла 2014. једну музејску целину представља ковачка радионица Мила Ћелића, Мирковог деде, која је за потребе изложбе привремено постављена у оквиру целине у трећем сегменту изложбе.

Прву самосталну изложбу Ћелић је имао у Галерији “Меандер” Апатин, у август 2018. године а најпознатији споменици овог уметника су: споменик погинулим Апатинцима у ратовима деведесетих година на обали Дунава и споменик погинулим Крајишницима, “Крајишка суза” на Банстолу.

На изложби су представљена дела примењене и ликовне уметости, студентски радови и поједина остварења у области фрескописа и мозаика. Посетиоци имају прилике да виде један део фотографија страдалих православних светиња, цркава и црквишта у Лици. У области музејског наслеђа, биће изложнене и копије накита и оружја које визуелно на најлепши начин употпуњују археолошке контексте и једна музејска целина са делом алата ковачке радионице Мила Ћелића.

Изложба ће бити отворена од 13. маја од 18 сати и трајаће до 3. јуна 2019. године.

У Галерији савремене уметности Градсог музеја Сомбор, 16. маја 2019. године од 12 сати ће бити отворена стална изложба из фонда Ликовна јесен „Фигурација vs Апстракција: Параметар унивезума“. Аутор изложбе је Чедомир Јаничић, музејски саветник, историчар уметности.

Комплетан програм овогодишње манифестације „Музеји за 10“ можете погледати ОВДЕ.

 

Оставите одговор

Close Menu