СУТРА У ГАЛЕРИЈИ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ КОСО ИШТВАНА
СУТРА У ГАЛЕРИЈИ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ КОСО ИШТВАНА

Сутра, 19. новембра 2019. године од 19 часова у Галерији КЦ „Лаза Костић“ Сомбор ће бити отворена изложба Косо Иштвана.

Стваралачки подухват Косо Иштвана да избором од тридесетак дела, рађених техником уља на платну, а сва су у знаку једнако и митске, имагинарне, и стварносне, свевремене Еве, у сваком погледу јесте достојан пажње.

Косо Иштван је рођен 1941. године. Школу за примењену уметност у Новом Саду завршио је 1963. године, а дипломирао је 1968 на Академији за примењену уметност у Београду. Магистрирао је 1994. на Академији у Бечу. Од 1969 ради на Београдској ТВ сценографије и графичка титловања,
као и плакате за некадашње Мало позориште. Након повратка у Сомбор 1970. године, предаје ликовно образовање у Гимназији “Вељко Петрвић” и у истом раздобљу ради сценографије плакате и осталу графичку опрему за Народно позориште у Сомбору, у које убрзо прелази у стални ангажман као технички директор и сценограф. Стицајем околности, 1989. године одлази у Беч на кратко, али остаје 27 година. Током година урадио је велики број плаката и сценографија за неколико позоришта у Југославији , Мађарској и Пољској. И поред изузетно интензивног ангажовања у позоришним пословима налази времена и за сликање. Излагао је самостално у Београду, Сомбору, Баји, Кечкемету, Бјалистоку и Бечу.

Изложба у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ ће бити постављена до 8. децембра 2019. године.

 

Оставите одговор

Close Menu