СВЕ ВИШЕ ГРАЂАНА ХРВАТСКЕ ПАЗАРИ У БЕЗДАНУ
СВЕ ВИШЕ ГРАЂАНА ХРВАТСКЕ ПАЗАРИ У БЕЗДАНУ

Грађани Хрватске из пограничног дела све чешће ради куповине прелазе границу и пазаре у Србији. Купују све, па чак и хрватске производе, јер су јефтињи. Купују и на пијаци, стовариштима грађевинског материјала али и у апотекама.

Бездан, погранично село од Хрватске границе удаљено неколико километара, место је где држављани Хрватске купују буквално све. Кажу много је јефтиније са ове стране границе, па се уштеди чак и када се купује роба произведена у Хрватској.

  • Долазимо два до три пута месечно. Купујемо прехрамбене артикле и грађевински материјал. Грађевински материјал је јефтинији и до 70 посто, а хрватски прехрамбени производи јефтинији су 50 посто, каже Антун Лазар из Дарде.

Предност што живе у пограничном подручју користе и други грађани Хрватске.

  • Око 90 посто људи из Барање купује у трговинама у Србији. Јефтиније је чак него у Мађарској. Једино је месо овде скупље него у Хрватској, напомиње Лазар и додаје да је у Бездану пазарио за 800 куна, а то све што је купио би га у Хрватској коштало око 2.600 куна.

Нема трговине у Бездану у којој нема купаца из Хрватске.

  • У последње време долазе све више и више. Нарочито од априла, када је наша трговина ппочела да ради 24 сата. Долазе увече, када заврше све своје послове да на миру пазаре и купују све за кућне потребе. Цигарете, алкохол, зачине, кондиторску робу…, каже Горан Чабрило, из маркета „Нова“ у Бездану.
  • Највише купују фарбу за кречење и нешто од технике, каже Анес Календер, из ТР „Дејан“.

Ни пијачни дани у Бездану не прођу без купаца из суседне дражаве.

  • Наплаћујемо искључиво у динарима, а куне мењају у мењачници. Купци из Хрватске држе и Бездан и безданску пијацу. Када би чекали само купце из Бездана било би то слабо. Пазаре све, највише зачинску млевену паприку, гардеробу, каже Весна Зеленика, трговац на безданској пијаци.
  • Највише купују цигарете. Најударнији дани су четвртак и недеља када је овде пијаца, али и субота поподне, каже Мира Драгојевић, трговац на пијаци.

Пазари се чак и у апотекама оно што може без рецепта, а разлог опет исти, јефтиније је него у Хрватској.

  • Свакодневно нам долазе пацијенти из Хрватске. Углавном купују дијететске производе, биљне препарате, витамине, козметику, медицинску обућу, каже Мартина Гуглета Мајор, координатор Апотека Цвејић.

И не долазе држављани Хрватске у Бездан само због куповине, већ како смо сазнали и због улепшавања, јер су овде јефтиније и услуге козметичара, педикира, фризера. Видео прилог можете погледати ОВДЕ. (РТВ)

 
Close Menu