„СВЕТОАНТУНСКИ СУСРЕТИ У ГРАДИНИ“ ОКУПИЛИ УМЕТНИКЕ И СОМБОРСКЕ САЛАШАРЕ
„СВЕТОАНТУНСКИ СУСРЕТИ У ГРАДИНИ“ ОКУПИЛИ УМЕТНИКЕ И СОМБОРСКЕ САЛАШАРЕ

Као и ранијих година, и овог јуна, викенд пред Светог Антуна, у салашарском насељу Градина крај Сомбора одржани су „Светоантунски сусрети“. На салашу Ивана Бошњака, у организацији УГ „Буњевачко коло“ 9. јуна је одржана дванаеста „Сликарско-самарска колонија“. Специјални гости су били чувени сликари из Суботице Ђуро Маравић, Иван Шарчевић, као и Шандор Турзаи из Чантавира и Влада Лукић из Новог Сада, а колонији су између осталих, присуствовали и афирмисани сомборски уметници Милан Радаковић, Мина Шево, Борис Вуковић и Срђан Булат.

Поред мајстора са бојама, своје умеће су показале и сламарке, чланице УГ „Буњевачко Коло“, Марија Маричић, Цецилија Томић, Илонка Богишић, Ирена Вуковић, Софија Стојановић, Милица Кохут, Ђурђина Граовац, Софија Кекезовић, Зора Цветићанин, Ксенија Вуковић. Предводила их је утемељивач сламарске уметности, жена која је и најзаслужнија што је сламарење постало призната и цењена ликовна грана, Ивана Дулић из Суботице, а ту су биле и њене суграђанке Олга Киш и Ана Копиловић. Глумци драмске секције УГ „Буњевачко Коло“ су у склопу манифестације одржали пробу позоришног комада „Ча Гргине Хунцутарије“.

Поред Дома у Градини који је у доста лошем стању, на салашу „АГРО РАВАНГРАД“ организовани су осми по реду „Светоантунски салашарски спортски сусрети“. Као и ранијих година, одржан је фудбалски турнир салашарских екипа из околине Сомбора, а учествовали су тимови из Ненадића, Леније, Лугумераца, Градине и са Безданског пута. Најбоља је била екипа домаћина, друго место припало је Ленији а треће Ненадићу. Одржано је и „Отворено салашарско првенство у шаху“, а победник турнира је Милан Баста. Друго место је освојио Ненад Раданов, а треће Видосав Раданов.

Након проглашења победника, уз песму и звуке хармонике одржан је традиционалан ручак којем је присуствовало око 150 људи, узраста од 7 до 87 година.

 
Close Menu