ТОКОМ „МЕСЕЦА ЧИСТОЋЕ“ ПРИКУПЉЕНО ВИШЕ ОД 9.000 КУБИКА ОТПАДА! ПОЧИЊЕ АКЦИЈА У СЕЛИМА
ТОКОМ „МЕСЕЦА ЧИСТОЋЕ“ ПРИКУПЉЕНО ВИШЕ ОД 9.000 КУБИКА ОТПАДА! ПОЧИЊЕ АКЦИЈА У СЕЛИМА

У традиционалној пролећној акцији одвожења кабастог отпада из домаћинстава „Месец чистоће”, ове године прикупљено је и на градску депонију транспортовано рекордних 9.160 кубика отпада. Акција је почела крајем марта у насељима Буковац и Централа, прошла је кроз 304 улице у граду и завршила се у насељу Гоге. „Месец чистоће” трајао је нешто дуже него што је било планирано због верских празника и неколико нерадних дана у априлу.

Грађани су искористили прилику да се реше дотрајалих и сувишних ствари из својих кућа и станова, грађевинског и баштенског отпада. Између 10 и 12 комуналних возила и радних машина свакодневно је било ангажовано на одвожењу гомилица отпада. Поред возача, још између 12 и 14 радника сваког дана физички је помагало приликом утовара.

  • Први пут сам са позиције директора учествовао у акцији „Месец чистоће” и могу да кажем, пре свега као грађанин, да се није баш све одвијало у најбољем смеру, што због несавесних грађана, што због неких наших грешака које ћемо исправити наредне године. Мораћемо да направимо другачији концепт за следећу годину, јер уз све позитивне ефекте ове акције, имамо и случајеве где су грађани и по месец дана унапред износили смеће, што је само створило проблеме и наружило слику нашег града. Проблем је био и што је смеће одлагано на површинама које за то нису биле предвиђене, у атмосферске канале, уз бандере или уз саобраћајнице, што је у појединим улицама ометало саобраћај – каже Душко Секулић, вршилац дужности директора ЈКП „Чистоћа”.

Према Секулићевим речима, приметно је да све већи број грађана уочи „Месеца чистоће” руши старе шупе, свињце или неке друге објекте у свом домаћинству и на елегантан начин решава се тог материјала о трошку комуналног предузећа. Да би се то убудуће избегло, размотриће се идеја о лимитирању отпада по једном домаћинству.

  • Никада није био проблем да наши радници однесу шут, циглу или цреп који је грађанима остао као вишак од неких послова у домаћинству. До сада је тога било око 35 одсто од укупне количине отпада. Међутим, сада грађевински отпад чини око 60 одсто и због тога ћемо можда лимитирати количину отпада која ће се износити током акције. Са жељом да следеће године што боље осмислимо акцију, одржаћемо озбиљан састанак са комуналном полицијом, комуналном инспекцијом и другим градским структурама – речи су Душка Секулића.

Проблем су, додаје Секулић, стварали и скупљачи секундарних сировина јер су растурали гомиле и отежавали посао радницима. Дешавало се и да комунални радници направе понеки пропуст, да не заравнају терен или забораве да покупе поједине мале депоније па су на позив грађана поново излазили на терен. Од предвиђених 17 милиона динара у буџету града, у акцији „Месец чистоће” потрошено је око 13 милиона динара па ће „Чистоћа” упутити захтев да се ребалансом издвоје додатна средства јер „Месец чистоће” наставља се у свих 15 сомборских села. У акцији „Месец чистоће” први пут је радно ангажована и нова специјализована радна машина „скип”, коју је „Чистоћа” купила у оквиру кредитног ангажмана по сагласности Градског већа. У међувремену је стигло и возило за одвожење анималног отпада и након потписивања уговора са градом, предузеће ће средином јуна кренути и са том услугом, која ће бити субвенционисана за сва физичка лица. О свим детаљима и броју телефона на који ће грађани моћи да пријаве угинуће животиња, „Чистоћа” ће упутити обавештење уз мајске рачуне.

„МЕСЕЦ ЧИСТОЋЕ” У СЕЛИМА

Последње недеље маја почео је „Месец чистоће” у селима. Акција ће трајати током целог лета.

  • У договору са секретарима месних заједница, сваком селу доставићемо већи број контејнера где ће грађани моћи да одложе свој отпад. Те контејнере ћемо свакодневно да празнимо и да им мењамо локације, а од следеће године настојаћемо да се акција у селима одвија на сличан начин као и у граду. Такође, током лета обратићемо пажњу да се не стварају дивље депоније у близини купалишта и излетишта – истиче директор Душко Секулић. (Сомборске новине)
 
Close Menu