ТРИБИНА „ФЕСТИВАЛ ПРАВА ДЕТЕТА“ У СОМБОРСКИМ ШКОЛАМА
ТРИБИНА „ФЕСТИВАЛ ПРАВА ДЕТЕТА“ У СОМБОРСКИМ ШКОЛАМА

У част обележавања 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, Локална омбудсманка града Сомбора, у сарадњи са Покрајинским заштитником грађана – омбудсманом, у сомборским основним и средњим школама организује трибину „ФЕСТИВАЛ ПРАВА ДЕТЕТА“.

Конвенција о правима детета усвојена је на Генералној скупштини Уједињених нација, 20. новембра 1989. године. Реч је о једном од највидљивијих, универзално прихваћених споразума о људским правима у историји у којем су деца по први пут препозната као носиоци својих права. Република Србија је једна од 196 држава које су ратификовале Конвенцију чиме су се обавезале да ће поштовати, штитити и промовисати права детета.

Међународним даном детета проглашен је 20. новембар, а у светлу 30. јубилеја Конвенције, ове године је присутна идеја да се ангажовањем шире друштвене заједнице друштво подсети на одговорност коју имамо према деци.

  • Наш основни задатак је да помогнемо у процесу формирања нове генерације одговорних, самосвесних и племенитих људи који поред тога што штите своја, воде рачуна да не повреде и права других људи. Такође, обзиром не свеприсутну појаву вршњачког насиља, сваки вид превентивног деловања може бити само бенефитан, истакла је локална омбудсманка града Сомбора, Чарна Петричевић.

У циљу одржавања несметане комуникације, у насељеним местима где је у службеној употреби мађарски језик, услуге превођења, као и помоћ око организације пружили су Силард Јанковић, члан Градског већа за област националних мањина и сарадње са верским заједницама и Атила Прибила, Помоћник градоначелнице града Сомбора за област месне самоуправе.

Трибине су до сада одржане у ОШ“Мирослав Антић“ Чонопља , ОШ „ Киш Ференц“Телечка, ОШ „ Братство-јединство“Светозар Милетић, ОШ“ Алекса Шантић“ Алекса Шантић и ОШ“Петефи Шандор „ Дорослово. У наредном периоду Трибина ће се одржавати према следећем распореду:

25.10.2019. године ОШ “22.октобар“ Бачки Моноштор и ОШ“Лаза Костић“ Гаково

28.10.2019. годинеОШ „ Братство-јединство“ Бездан и ОШ „Моше Пијаде“Бачки Брег

30.10.2019. године ОШ“ Никола Вукичевић “Сомбор и ОШ“Братство и јединство“ Сомбор

31.10.2019. године Средња текстилно кожарска школа „Свети Сава“Сомбор

01.11.2019. године Средња економска школа Сомбор

05.11.2019. године ОШ“ Иво Лола Рибар“ Сомбор

06.11.2019. године Школа за основно и средње образовање са домом „ Вук Караџић“ Сомбор

08.11.2019. године ОШ“Аврам Мразовић“ Сомбор и ОШ „Доситеј Обрадовић“Сомбор

 

Оставите одговор

Close Menu