У ЦЕНТРУ ГРАДА ПОСТАВЉЕНА ИЗЛОЖБА „ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ СОМБОРСКЕ“
У ЦЕНТРУ ГРАДА ПОСТАВЉЕНА ИЗЛОЖБА „ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ СОМБОРСКЕ“

Поводом Међународног дана жена, 8. марта, на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору отворена је изложба „Знамените жене сомборске“ у организацији Културног центра „Лаза Костић“, а уз подршку Града Сомбора, Градског музеја Сомбор, Историјског архива Сомбор и сајта „Равноплов“.

Приликом отварања изложбе, директорка Културног центра Весна Паштровић је рекла да изложба представља резултат заједничког рада неколико сомборских институција, а да је једна од основних инспирација за настанак изложбе о знаменитим женама сомборским градоначелница Душанка Голубовић.

Аутор изложбе, Давид Фирањ је истакао да су овом изложбом представљени фрагменти значајних, инспиративних, великих, али и потресних биографија представница истакнутих Сомборки, које су у различитим ерама и кроз различите области деловања и стваралаштва на најлепши могући начин промовисале Сомбор и унапређивале га.

  • У оквиру изложбе представљено је 17 биографија жена које су обележиле део историје и културе Сомбора и које су утицале на то да стереотипизација родних улога, пре свега улога жене у породици и друштву буде промењена. Доказе за то имамо у данашњици, када можемо рећи да су многе савремене Сомборке истакнуте и веома успешне у областима које су не тако давно биле опредељене искључиво за мушкарце, рекао је Давид Фирањ. Он је додао да и данас постоје области живота и друштва где жене неправедно заузимају подређен положај и да се нада да ће ова изложба мотивисати и инспирисати бројне девојке и девојчице да следе своје снове, своје циљеве и реализују своје амбиције.

Присутнима се обратио и оснивач едукативно – завичајног сајта „Равноплов“, Милан Степановић који је истакао да је изложба „Знамените жене сомборске“ прво јавно представљање које сведочи о Сомборкама, што су својим животом и делом оставиле видљив и дубок траг у завичајној, па и националној историји.

Изложба „Знамените жене сомборске“ ће на Тргу Светог Ђорђа бити постављена све до 23. марта 2020. године.

 

Овај чланак има један коментар

  1. Hvala što brišete moje komentare koji nisu po volji aktuelnoj vlasti.

Оставите одговор

Close Menu