У КОЛУТУ ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ФИЛМА „Дара из Јасеновца“
У КОЛУТУ ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ФИЛМА „Дара из Јасеновца“

Снимање филма „Дара из Јасеновца“ на простору некадашње циглане у селу Колут почело је у петак, 04. октобра 2019. године. Реч је о филму, који ће кроз очи детета сликати бруталност усташких злочина у Јасеновцу. У средишту приче је девојчица Дара која покушава да остане заједно са млађим братом у логору Јасеновац, када остану без родитеља. Главне улоге су додељене девојчици Биљани Чекић која има једанаест година и завршила је шести разред Основне школе „Вук Стефановић Караџић у Козарској Дубици и глумцу Марку Јанкетићу, који глуми усташког официра Макса Лубурића, који је готово цео рат заповедник система концентрационих логора међу којима је највећи концентрациони логор Јасеновац. Редитељ је Предраг Гага Антонијевић, а сценарио је написала Наташа Дракулић.

Филм би пред публиком требало да се нађе у марту или априлу наредне године, када се обележава 75 година од ослобођења логора Јасеновац.

  • Планирано је да снимање траје од 12 до 14 недеља, а изазов представља чињеница да ће то бити дечја прича. Тај филм је потребан, да буде едукативан, као што смо радили са Заспанком (Заспанка за војника), рекао је редитељ Предраг Антонијевић.

Он је истакао је да су намерно тражили децу из тог краја, Козарске Дубице, децу која нису ишла на било какве часове глуме, а изабрана је Биљана Чекић, девојчица која ће глумити Дару.

Глумац Марко Јанкетић рекао је да осећа велику одговорност због теме филма, а да улога Лубурића захтева „озбиљан рад“.

  • Имам одговорност да то урадим на прави начин, рекао је Јанкетић.

Сценаристкиња Наташа Дракулић објаснила је да се у писању сценарија за филм водила и својим искуством избеглиштва из Хрватске, али и причама и страдањима своје и других породица.

  • Све што сам знала, слило се у сценарио, ако не ваља, извините – ја не умем боље, истакла је Дракулићева.

Председница Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван рекла је да је држава стала иза филма, који се ради искључиво уз подршку државе.

  • Препознали смо значај националних и историјских тема, рекла је Триванова и најавила да ће бити подржано и снимање филма о Кошарама.

Триванова је рекла да новца има довољно и напоменула да су прошле године снимљена 23 играна филма и скоро 50 филмова других формата.

Од подстицаја за филм у буџет се слило скоро 85 милиона, додала је Триванова и истакла да ће филм Дара из Јасеновца бити филм који ће се гледати са поносом. Пројекат Дара из Јасеновца подржан је са 61 милион динара на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији.

У синопсису се наводи да после усташко-немачке офанзиве на Козари локално становништво завршава у концентрационим логорима, а међу њима је и десетогодишња Дара, са мајком и два брата. Мајку и брата јој убијају, а смисао Дариног живота постаје да сачува млађег брата.

Филм раде продукцијске куће „Филм Данас“ и „Данделион продкашн“, уз подршку Владе Србије и Филмског центра Србије.

 
Close Menu