У ПРВИХ ДЕВЕТ МЕСЕЦИ 2019. ГОДИНЕ НАПАДНУТО 835 ПОЛИЦАЈАЦА!
У ПРВИХ ДЕВЕТ МЕСЕЦИ 2019. ГОДИНЕ НАПАДНУТО 835 ПОЛИЦАЈАЦА!

У првих девет месеци ове године у Србији је забележено 835 вербалних и физичких напада на полицајце, пише „Политика“ позивајући се на податке МУП-а Србије.

Приликом тих напада лакше је повређено 207 чувара реда, док су петорица завршила у болници са тежим телесним повредама.

Напади на полицајце најчешће се дешавају приликом успостављања јавног реда, контроле и регулисања саобраћаја, провере идентитета и довођења, истичу у полицији.

На униформисана лица, наводи се, изгредници најчешће налећу аутомобилима, гађају их флашама, каменицама, потежу оружје и палице, вређају их и псују.

Лист наводи неколико инцидената, у које су били укључени припадници полиције, међу којима је и недавни сукоб једног такси возача са саобраћајном полицајком, током протеста таксиста у Београду.

Полицајка је, додаје се, обављала свој посао и покушавала је да усмери возила у једном правцу, али се један од таксиста на то није обазирао и вређао је и псовао полицајку.

Он је приведен и против њега је поднета кривична пријава, а један од вођа таксиста, Александар Бијелић, осудио је овакав поступак колеге и додао да је тај возач изабачен из матичног удружења.

Према прошлогодишњој статистици МУП-а Србије, пише лист, лане је извршено 1.080 кривичних дела над полицајцима, од којих је 234 завршило у болници.

Указује да статистика показује да се у Србији годишње деси око хиљаду кривичних дела над полицајцима,да је тек сваки трећи нападач осуђен на казну затвора, а сваки шести због ометања службеног лица на дужности.

Остале две трећине нападача или су ослобођени или кажњени условном осудом.

За напад на полицајца запрећена казна је од три месеца до десет година затвора, наводи „Политика“.

У претходне четири године радни однос у Министарству унутрашњих послова засновало је око 3.000 нових полицајаца и ватрогасаца, тачније дипломаца КПУ и полазника ЦОПО и обуке за ватрогасце, изјавио је јуче министар полиције Небојша Стефановић.

Он је најавио да ће данас у редове МУП-а ступити још 677 нових полицајаца који су завршили ЦОПО и додао да је поносан на чињеницу да је министарство у овој години запослило и око 180 чланова породица и деце погинулих и тешко рањених колега. (Танјуг, Политика)

 
Close Menu