У СОМБОРСКИ ДОМ ЗДРАВЉА СТИГАО НОВИ ХЕМОАНАЛИЗАТОР
У СОМБОРСКИ ДОМ ЗДРАВЉА СТИГАО НОВИ ХЕМОАНАЛИЗАТОР

У оквиру акције „Здравље за све“, чланови Ротари клуба Сомбор су Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“ Сомбор донирали апарат за биохемијску лабораторију. Ово је трећа донација Ротаријанаца која је стигла у сомборски Дом здравља, а вредност је 1.500.000,00 динара. И приликом прве две донације радило се о хемоанализатору, али овај нови је савременији, тако да пацијенти од сада у Дому здравља могу обавити испитивања крви на бактериолошка и вирусна обољења.

хемоанализатор

Милан Јовановић, асистент дистрикт гувернера ротари клубова за Србију и Црну Гору овом приликом уручења апарата је истакао да је дом здравља у Сомбору један од 32 дома здравља који су укључени у пројекат ротаријанаца. Он је истакао да ће стари анализатор који је такође добијен од Ротари клуба бити замењен новим, знатно савременијим, а ротаријанци ће стари апарат сервисирати и донирати неком другом дому здравља.

За разлику од старог, нови анализатор поред проширеног броја параметара крвне слике може да уради и анализу Ц-реактивни протеина (ЦРП) који је суштински важан код брзог постављања дијагнозе највећег дела болести код деце (вирусне или бактеријске инфекције).

Поред Милана Јовановића и директорке Дома здравља, др Емеше Ури, данашњој примопредаји апарата присуствовали су и Антонио Ратковић, заменик градоначелнице града Сомбора и Мирослав Ковачић, градски већник за комуналну област.

Захваљујући се у име града Сомбора на овој вредној и важној донацији, Антонио Ратковић заменик градоначелнице је похвалио изузетну сарадњу са Ротари клубом из Сомбора и истакао да је ово заиста значајна донација граду, а пре свега Дому здравља „Др Ђорђе Лазић“, јер овај анализатор у Војводини постоји само још у Новом Саду.

  • Набавком новог хемоанализатора створили су се услови да се крв деци убудуће узима из прста а не капиларно, истакао је Антонио Ратковић заменик градоначелнице.
 
Close Menu