У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНА 24. ГОДИШЊИЦА „ОЛУЈЕ“
У СОМБОРУ ОБЕЛЕЖЕНА 24. ГОДИШЊИЦА „ОЛУЈЕ“

Полагањем венца на Споменик жртвама ратова од 1990. до 1999. године у Парку хероја, обележена је 24. годишњица акције „Олуја“ и одата пошта страдалима у тој акцији. Венац је положила делегација града Сомбора у којој су били Мирко Стригић – члан Градског већа за област руралног развоја, Атила Прибила – помоћник градоначелнице за област месне самоуправе и Иван Шимунов – помоћник градоначелнице за област међународне сарадње.

У сомборском храму Светог великомученика Георгија јуче је служен помен жртвама војне операције „Олуја“. Помен су служили презвитер Саво Николић , презвитер Бранислав Шијачић и ђакон Бранко Бандобрански. Фотографије можете погледати ОВДЕ.

Четвртог августа навршило се тачно 24 године од хрватске војно-полицијске акције „Олуја“, током које је из својих домова протерано више од 220.000 крајишких Срба. По подацима Документационо информационог центра Веритас, током акције „Олуја“ убијено је 1.869 Срба, од којих су 1.220 били цивили. Око три четвртине страдалих било је старије од 60 година, а међу жртвама је 551 жена, што како су навели у Веритасу, представља један од „црних рекорда грађанског рата ’90-тих година прошлог века на просторима бивше Југославије“.

Централна државна манифестација поводом 24. годишњице прогона Срба из Републике Српске Крајине током хрватске војно-операцијске акције „Олуја“ одржана је у недељу, на платоу испред манастира Крушедол на Фрушкој Гори.

 

Оставите одговор

Close Menu