У СОМБОРУ ОДРЖАНА 19. „ЕНИГМАТСКА КОЛОНИЈА“
У СОМБОРУ ОДРЖАНА 19. „ЕНИГМАТСКА КОЛОНИЈА“

Протеклог викенда у нашем граду одржана је 19. „Енигматска колонија“, на којој је учествовало петнаестак љубитеља енигматике, квизова и игара. Након занимљивих такмичења и пријатног дружења, сви су се вратили кући пуни лепих утисака и хвале за домаћине из ЕД „Др Ђорђе Натошевић“.

Најуспешнији такмичар ове године био је Зоран Илијашевић из Новог Сада, који је победио на турниру у квизовци. У неизвесном финалном мечу Илијашевић је савладао Милана Симића, а будући да је и у осталим дисциплинама имао солидне резултате, то је било довољно за прво место у свеукупном пласману.

У решавању анаграма истакао се Милутин Тепшић, решивши 15 од 19 задатака које је припремио Зоран Радисављевић. Најбољи “насловни анаграм” саставио је Мирко Ранчић, док је на квизу „Бројке и слова“ прво место заузела Блаженка Кљајић, победивши у одлучујућем мечу Жељка Димовића.

Ове године, у сарадњи са Српском квиз асоцијацијом, први пут у Сомбору приређен је квиз за светско првенство, што се показало као пун погодак. Осим искусних такмичара, поменути квиз заинтересовао је и неке младе људе, за које верујемо да ће и наредних година радо доћи на Енигмоколонију. Тест са 240 питања из осам области најбоље је урадио вишеструки енигматски и квиз шампион, Зоран Радисављевић, који је на преосталим такмичењима био судија и састављач задатака.

ЕД „Др Ђорђе Натошевић“ најбољим такмичарима доделило је лепе књиге, а Зорану Илијашевићу и уметничку слику, што такође спада у део традиције, јер енигматика није само хоби за часове доколице, него и високоинтелектуална делатност која стоји на златном пресеку књижевне речи, математике и ликовне уметности.

Овогодишња манифестација имала је посебан значај због обележавања 30 година од прве “Енигматске колоније”, која је одржана на обалама Дунава у Барачкој сада већ давне 1989. године. Одржавање овог незаборавног дружења помогао је град Сомбор.

 

Оставите одговор

Close Menu