У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЋИРИЛИЦА ПИШЕ СРЦЕМ“
У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ЋИРИЛИЦА ПИШЕ СРЦЕМ“

Завичајно удружење Срба „Коријени“ из Сомбора је и ове године низом активности обележило празник словенске писмености и културе, 24. мај, односно празник Светих Кирила и Методија.

Традиционални програм „Ћирилица пише срцем“ је почео прикупљањем књига за децу у болници, а настављен је промоцијом ћириличне писмености коју је реализовало Коло Српских сестара – подружница Сомбор. Мото овогодишњег програма је био „800 година аутокефалности Српске православе цркве“. Промоција је обухватила штанд на тргу Светог Ђорђа, где су Сомборци ћирилицом записивали поруке. Најлепша порука, по избору чланица Кола Српских сестара је „Што ме више ветрови шибају, ја све дубље пуштам корење“. Сашка Бодирожић, професор српског језика је одржала радионице о језику „Зашто се каже?“, „Напиши своје име глагољицом“ и ,,Лажни пријатељи“.

Гости на програму неговања ћирилице ове године су била деца из Вуковара у Хрватској и Мркоњић града из Републике Српске.

На конкурс за најлепшу свеску написану ћирилицом награђени су: Немања Србљанин, Исидора Ћалић, Сузана Парчетић, Ања Терзија, Уна Беслаћ, Милана Лончар, Петар Драганов, Миле Раденковић, Александра Цетина, Мина Пеиновић и Теодора Ловрић.

Награђени ученици на конкурсу за најлепшу свеску написану ћирилицом

Пројекат „Ћирилица пише срцем“ су подржали град Сомбор и општина Апатин.

 
Close Menu