У СОМБОРУ ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК РАДОВА СА НАУЧНОГ СКУПА „Злочин у Сиригу 13. априла 1941. године – генеза, симбол, последице”
У СОМБОРУ ПРЕДСТАВЉЕН ЗБОРНИК РАДОВА СА НАУЧНОГ СКУПА „Злочин у Сиригу 13. априла 1941. године – генеза, симбол, последице”

У Свечаној сали Жупаније, у петак 27. септембра, представљен je зборник радова са научног скупа, одржаног у новембру 2016. године, под називом „Злочин у Сиригу 13. априла 1941. године – генеза, симбол, последице”. Програм је организовао Град Сомбор у сарадњи са Културним центром „Лаза Костић“ Сомбор.

Присутнима су се у име издавача обратили историчар и књижевник др Милан Мицић, музејски и научни саветник др Драго Његован и Драгољуб Вујовић – председник Удружења ратних добровољаца 1912‒1918. њихових потомака и поштовалаца „Видовдан” Сириг. Они су говорили о појединачним радовима у књизи и питањима ратних добровољаца, њиховој колонизацији и страдању у Другом светском рату, као и о судбинама породица и појединаца страдалих у злочинима у Сиригу 13. и 14. априла 1941. године. Програм је водила др Исидора Поповић.

  • Сомбор негује културу сећања. Континуирано радимо на очувању успомене на своје ослободиоце с циљем да њихов допринос Србији никада не буде заборављен. Пре две године обновљен је Музеј Батинске битке, а прошле године обележена је стогодишњица Присаједињења Војводине Србији, програмом који је био један од најквалитетнијих у Војводини. Вечерашња промоција је део активности у склопу изузетне сарадње Града Сомбора са удружењима која негују сећање на солунске борце, истакао је градски већник задужен за област културе и образовања Немања Сарач.
 

Оставите одговор

Close Menu