УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ ПОСЕТИЛИ МАНАСТИР КОВИЉ
УЧЕНИЦИ ШКОЛЕ „ВУК КАРАЏИЋ“ ПОСЕТИЛИ МАНАСТИР КОВИЉ

Преддвођени Савом Николићем, архијерејским намесником сомборским, штићеници Дома за децу и омладину „Мирослав Антић-Мика“, корисници Дневног Боравка и ученици ШОСО „Вук Караџић“ Сомбор са својим васпитачицама: Александром Станичков, Јаном Симић и вероучитељем Спасојем Вукасом су у среду, 19. јуна посетили манастир Ковиљ.

Благословом намесника манастира, Епископа Исихија и добротом братства, поред домаћинске добродошлице Сомборци су имали прилику да обиђу и виде манастирску економију и ближе се упознају са животом унутар зидина ове светиње. Том приликом су се срели и дружили и са екипом Еколошко веслачке експедиције, предвођене професором сомборске гимназије Душком Петровићем, који и ове године, 24. пут по реду, веслају од Сомбора до Београда.

Ходочасници из Сомбора су у Ковиљу прво обишли манастирски храм посвећен Светим Архангелима Михаилу и Гаврилу, у којем су се ученици, штићеници и корисници упознали са историјом и значајем ове наше светиње. Потом су обишли манастирско имање где су видели начин производње свећа и ракије, а посебну радост представљале су манастирске животиње. У манастирском конаку су се окрепили, а током повратка за Сомбор поклоници су видели кућу Лазе Костића. Ходочасници су се у Врбасу дружили са јерејем Далибором Купусаревићем, архијерејским намесником врбашким а у Црквенки и са презвитером Милошем Петровићем, парохом црвеначким. Ово је друга година како корисници и ученици ове школе иду на путовање у наше манастире, средствима прикупљеним у оквиру Хуманитарне акције „Мали Велики у љубави“, коју поводом Васкрса организује Српска православна црквена општина сомборска.

  • У нади да ће ово прећи у традицију, почели смо да правимо планове за следећу годину, каже вероучитељ Спасоје Вукас.

Штићеници Дома за децу и омладину Мирослав Антић-Мика, корисници Дневног Боравка и ученици ШОСО „Вук Караџић“ Сомбор, али и васпитачи и вероучитељ се захваљују свима који су на било који начин помогли да се ово путовање организује, посебно оцу Сави Николићу. Више фотографија можете погледати ОВДЕ.

 

Оставите одговор

Close Menu