Култура

ТРОДНЕВНИ ФЕСТИВАЛ У ЧАСТ ЛАЗИ КОСТИЋУ И ЈУЛИЈАНИ ПАЛАНАЧКИ

Турнеју тродневних светковина по градовима Србије под називом „Почаст Костић Лази на звезданој стази“, Фондација Лаза Костић наставља у Сомбору, и то у месецу септембру, када је врсни песник, философ, правник, полиглота, позоришни критичар, утемељивач Шекспира код нас, постао Сомборац.

Опширније...

СОМБОРСКИ МУЗЕЈ ДОБИО ДЕО УМЕТНИЧКЕ ЗАОСТАВШТИНЕ БРАНИСЛАВА БРАНКОВА

У Градском музеју Сомбор, 14. августа 2017. године је потписан уговор о поклону између Марије Бранков и директора сомборског музеја Бранимира Машуловића, којим она поклања музеју део уметничке заоставштине свог покојног супруга, сомборског уметника Бранислава Бранкова. Збирка садржи осамдесет цртежа, у оловци, тушу, угљену и другим цртачким техникама (од најранијих скица преко читавог пута уметничког развоја до последњих радова), тридесет радова у пастелу, једну гипсану скулптуру (портрет Павла Веленрајтера, археолога и бившег кустоса сомборског музеја), као и пратећу документацију (каталози изложби, фотографије, новински и други чланци и написи). Иако без формалног образовања, Бранков је већ педесетих година примећен од стране Милана Коњовића као даровит уметник–почетник који ће своју примарну вокацију вајара заменити чудесном судбином једног од најзанимљивијих уметника цртежа. Од првих скица рађених под маестровим утицајем, преко апстрактних, асоцијативних, фигурално–фантастичних мотива, Бранков брижљиво гради свој цртачки опус разрађујући свој рукопис груписањем, разлагањем и ослобађањем форме. Бранислав Бранков је рођен у Сомбору 1929. а умро 2007 године. Са млађим братом Бориславом посветио се уметности, а открио га је Милан Коњовић који га је охрабрио на истраживање и излагачку праксу. Излагао је на невеликом броју самосталних и бројним колективним изложбама УЛУВ–а, Тријеналима савременог југословенског цртежа у оквиру сомборске Ликовне јесени и друго. Његов пребогат опус налази се код његових наследника, а покушај подсећања на његов значај учињен је на постхумним изложбама у Сомбору и Новом Саду 2007. године.

БИБЛИОТЕКА ПРЕШЛА НА ЛЕТЊЕ РАДНО ВРЕМЕ

Од понедељка, 19. јуна 2017. године, Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор прешла је на летње радно време. Љубитељи књига ће све до 1. септембра 2016. године у библиотеку моћи да дођу радним данима од 8 до 17 сати, а суботом од 8 до 12 часова.

НОЋ КЊИГЕ У СОМБОРУ! ОСТВАРИТЕ 50% ПОПУСТА НА ГОДИШЊУ ЧЛАНАРИНУ У БИБЛИОТЕЦИ

Градска библиотека "Карло Бијелицки" у петак, 16. јуна организује "Ноћ књиге". Тог дана позајмно одељење и књижара сомборске библиотеке биће отворени до 23 часа. Сви љубитељи књиге ће у петак од 19 до 23 сата на позајмном одељењу моћи да остваре попуст на годишњу чланарину од 50%, а у књижари ће сва издања Градске библиотеке "Карло Бијелицки"  бити на попусту од 30%.

СУТРА ПОЧИЊЕ ЈУБИЛАРНИ, 25. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН

У Народном позоришту Сомбор од 14. до 17. јуна биће одржан јубиларни, 25. Позоришни маратон, који се ове године одржава под називом "Коцка је бачена". У оквиру овогодишње манифестације биће изведено петнаест представа, од чега су две нове представе Народног позоришта Сомбор, које ће премијерно бити изведене првог  дана манифестације, 14. јуна. Поред тога, на даскама сомборског театра ће бити одигране и најбоље представе из земље и региона, представе за децу, као и пратећи програм. Комплетан програм 25. Позоришног маратона можете погледати на сајту Народног позоришта Сомбор. Европска асоцијација фестивала која је носилац пројекта Европа за фестивале, фестивали за Европу, објавила је списак добитника ЕФФЕ етикета за 2017 - 2018. годину. Међународни жири је, на основу апликације, ЕФФЕ етикету 2017-2018. доделио и фестивалу Позоришни маратон. У образложењу, жири је Позоришни маратон оценио као "позоришни фестивал високе важности на локалном нивоу, који својим новим конекцијама у области међународне сарадње стално обогаћује свој програм". Ово признање представља међународну потврду значаја и квалитета овог фестивала који из године у године расте. Европска асоцијација фестивала (ЕФА) је организација која окупља преко 100 фестивала различитих уметничких области из 40 земаља Европе.

ОДРЖАН СОМБОРСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ - МУРАЛ КАРЛА БИЈЕЛИЦКОГ НА ПОКЛОН

Након успешног првог издања, Сомборски књижевни фестивал одржан је претходног викенда у организацији Градске библиотеке "Карло Бијелицки" и њених сарадника Тамаре Б. Крстић и Драгана Бабића. Том приликом додељена је награда на конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година, Александру Петровићу.

Опширније...

ИЗЛОЖБА ГРАФИКА ПАБЛА ПИКАСА У СОМБОРУ

У Галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор, сутра, 20. маја од 21 сат, у оквиру Ноћи музеја биће отворена изложба графика Пабла Пикаса. Изложба "Пабло Пицассо – графике", која ће бити реализована у сарадњи са Visconti Fine Art Galerijom из Љубљане, представља тридесет графичких радова Пабла Пикаса. Факсимили цртежа, литографије и гравуре, обухватају временски период између 1932. и 1969. године. У жижи збирке налазе се комплети оригиналних графика, сврстаних у две мапе, које представљају, данас већ прилично, ретко виђене и доступне радове, као што су "Фауна и Флора са Антиба", 1960. мапа са девет литографија са мотивима који произилазе из наслова и Пол Елијар: "Пикасови цртежи", 1952. мапа-књига са шеснаест факсимила цртежа из периода између 1942. и 1946.  Изложба ће бити постављена до 10. јуна, а у оквиру "Ноћи Музеја" галерија ће за посетиоце бити отворена од 18 до 02 сата после понaоћи.  Улаз на изложбу је слободан.

У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ И ОВЕ ГОДИНЕ МАНИФЕСТАЦИЈА "ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"

У четвртак, 11. маја 2017. године, почиње манифестација "Десет дана од 10 до 10", која ће у Градском музеју Сомбор трајати до 20. маја, односно биће завршена овогодишњом "Ноћи музеја". Тема овогодишње манифестације је "Музеј у гостима" и у складу са темом Градски музеј Сомбор је приредио богат програм.

Опширније...

ИЗЛОЖБА „МАРТИН ЛУТЕР, У МУЗЕЈУ ДО 10. МАЈА

Амбасада Савезне Републике Немачке у Србији, Град Сомбор и Удружење Немаца „Герхард“ организовали су изложбу посвећену обележавању 500 година реформације у Немачкој. Изложба, под називом „Мартин Лутер, реформација и њене последице“, постављена је у Градском музеју и биће отворена до 10. маја 2017. године.

Опширније...

ДО КРАЈА МАРТА, "ДАНИ ИНДИЈСКЕ КУЛТУРЕ" У СОМБОРУ

Културни центар "Лаза Костић" Сомбор, у сарадњи са Фондацијом "Виварта Лила" из Сомбора и Индијском амбасадом у Србији, од 25. до 31. марта организује Дане индијске културе. На отварању манифестације које ће бити уприличено у суботу, 25. марта од 18 сати у Малој сали Културног центра "Лаза Костић" Сомбор, у улици Венац Радомира Путника 2, представиће се музичка група из Новог Сада која ће свирати индијску музику. Док траје манифестација, у Малој сали Културног центра "Лаза Костић", сомборска публика ће сваког дана од 20 сати имати прилику да погледа пројекцију индијских филмова са српским титловима.

АЛЕКСАНДАР ПЕТРОВИЋ, ОВОГОДИШЊИ ЛАУРЕАТ СОМБОРСКОГ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА

Други Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ у Сомбору почетком јануара 2017. године расписали су конкурс за другу књигу аутора до 35 година. Жири је већином гласова одлучио да на конкурсу Другог Сомборског књижевног фестивала награди рукопис "Богови отворених прозора" Александра Петровића.

Опширније...

МИНИСТАР КУЛТУРЕ ВУКОСАВЉЕВИЋ: СОМБОР ЖИВИ ДОБРОМ КУЛТУРНОМ АТМОСФЕРОМ, ПРОЖЕТ ЈЕ ЊОМЕ

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посето је Сомбор и том приликом са представницима Града домаћина  и представницима општина Апатин, Кула и Оџаци разговарао о актуелним питањима из области културе, почев од Стратегије културног развоја Србије, до појединачних питања локалних самоуправа.

Опширније...

СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ЋЕ ИМАТИ СВОГ ПРЕДСТАВНИКА НА СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ БРИСЕЛУ

Представнице Градске библиотеке "Карло Бијелицки" Сомбор, Иња Фирањ и Горана Копоран, у четвртак, 2. марта, присуствовале су свечаној церемонији поводом донације педесет академских издања о политикама европске уније Библиотеци Матице српске. Присутнима су се обратили др Драган Станић, председник Матице српске, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске. Донација академских издања Библиотеци Матице српске реализује се кроз пројекат ЕУТЕКА - ЕУ у вашој библиотеци, у којем учествује и Сомборска библиотека. Еутека је мрежа библиотека које имају локалне информативне пунктове на којима пружају информисање о Европској унији. Крајем прошлог месеца завршен је конкурс за студијску посету институцијама Европске уније у Бриселу, намењен библиотекарима ЕУТЕКЕ, а један библиотекар Сомборске библиотеке, изабран је у прву групу библиотекара који ће добити ову прилику. На конкурс су се пријавила 32 библиотекара из целе земље а њих 12 ће посетити Брисел, у циљу унапређења знања о начину функционисања Европске уније и начина рада библиотека у Европи. Циљ ове посете је унапређење знања о начину функционисања Европске уније и њених институција као и упознавање начина рада библиотека у Европи и повезивање са колегама из ових библиотека. Нове информације као и нови контакти ће, верујемо, бити важан подстицај библиотекарима да у својим матичним библиотекама осмисле и реализују активности које ће, на квалитетан начин, приближити Европу и Европске институције грађанима Србије, кажу организатори.

ПОЧЕО ТРИДЕСЕТИ САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "КОЛУТ МАНДИЋ"

Ликовна колонија "Колут Мандић", 30. сазив, почела је јуче у Сомбору у вили "Кронић" и трајаће до 29. јануара. Овај јубиларни сазив ће бити један од најзначајнијих догађаја на пољу ликобне културе у Србији. На једном месту окупиће се 18 најзначајнијих имена српске и црногорске ликовне сцене: професор Момчило Антоновић (Београд), професор Анђелка Бојовић (Београд), Павле Блесић (Сомбор), Миомир Мишо Вемић (Никшић), професор Василије Доловачки (Баваниште), Дамјан Ђаков (Београд), Зоран Круљ (Лесковац), професор Драган Мартиновић (Сремска Митровица), Момчило Мацановић (Тиват), Милан Милетић (Горњи Милановац), Предраг Милошевић (Београд), Саша Монтиљо (Београд), Љубомир Попадић (Тиват), Предраг Тодоровић (Београд), професор Мишо Филиповић (Београд), професор Денис Чернов (Рзањ- гост из Русије), професор Јелена Шалинић- Терзић (Крагујевац) и Шандор Шлајф (Ветерник). Овај сазив се зове МОСТ, као спона између народа, држава, уметника, публике.... Текстове за каталог написали су водећи ликовни крутичар Србије Дејан Ђорић и Сомборска Слађана Драгичевић. Изложба слика настале на овој колонији биће отворена 28. јануара у 19 часова у Галерији "Лаза Костић" у Сомбору. То је јединствена прилика да љубитељи уметности у нашем граду на једном месту виде веома значајне уметније и њихова дела.

КЊИГЕ НА МАЂАРСКОМ ИЗ ЕДИЦИЈЕ НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА, У СОМБОРСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Kанцеларија премијера Мађарске поклонила је Градској библиотеци "Карло Бијелицки" Сомбор књиге из едиције Национална библиотека, на мађарском језику. Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, у допису наводи да је за сваку библиотеку која располаже фондом књига на мађарском језику у Војводини, од значаја да поседује истакнута  дела мађарске књижевности од вечне вредности. Едиција Национална библиотека обухвата најбоља дела мађарске писане културе, прикупљена у циљу читљивости, разноврсности и јачања националног самопоштовања.

БИБЛИОТЕКА РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА ДРУГУ КЊИГУ АУТОРА МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА

Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ Сомбор, расписују конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година. Конкурс је намењен ауторима са једним издањем иза себе, а циљ конкурса је да помогне писцима млађе генерације да превазиђу такозвани проблем друге књиге. Право да конкуришу имају аутори млађи од 35 година са једном објављеном књигом, а један аутор може послати више од једног рукописа. Конкурс је отворен до 15.02.2017. године, а жири у саставу Бранислав Живановић, Душан Вејновић и Тамара Б. Крстић резултате ће објавити до 15. марта текуће године. Награда која ће бити уручена током Сомборског књижевног фестивала, у мају 2017. године састоји се из штампања награђеног рукописа. Рукописи се могу послати  до 15.02.2017. године на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. а у разматрање за награду улазе рукописи без обзира на жанровску одређеност (проза, поезија, драма, есеј, критика, књижевност за децу, полижанровска дела). Мејл треба да садржи два документа и то: рукопис потписан шифром и разрешење шифре. У разрешење шифре је потребно укључити следеће податке: Име и презиме аутора, краћу биографију, контакт аутора, кратак опис, критику или рецензију прве књиге, а рукопис који се шаље на конкурс мора бити потписан шифром и представљати оригинално ауторско дело на српском језику, док делови рукописа могу бити раније објављени.

БИБЛИОТЕКА ЗА КРАЈ ГОДИНЕ ОБЈАВИЛА ДВЕ КЊИГЕ

На самом крају 2016. године, Градска библиотека "Карло Бијелицки" објављује две књиге. Прва књига је обајвљена у сарадњи са УГ "Урбани Шокци", аутора Марије и Мартина Шеремешића, под називом "Моноштор у повијести". У књизи аутори пишу о историји Бачког Моноштора, његовом развоју, културним и историјским знаменитостима, школству, сакралним објектима, као и о угледним Моношторцима: Јосипу Пашићу, Марину Марковићу, Ивану Керавину, Николи Ђипанову, Стипану Бешлину и Ивану Ковачу. Због велике потражње, у тврдом повезу, објављено је друго издање књиге Адам Смит и модерна социологија, Албиона Б. Смола, у преводу Атиле Сабо и Владимира Јерковића. Ово је прва књига у едицији превода Константин, која има за циљ да читаоцима омогући јасно и несметано проучавање и разумевање одређених наслова који никада раније нису превођени на српски језик.

БОГАТ ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА! ОД ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА ДО КОНЦЕРТА

Културни центар "Лаза Костић" Сомбор у сарадњи са Institut français de Serbie, од 20.12. до 23.12.2016. године организује Француски филмски караван, циклус комедије. Свако вече са почетком од 20 часова у малој Сали Културног центра, Венац Радомира Путника 2 биће приказиван по један филм и то: 20.12. Газеле, 21.12. Викенди, 22.12. Каприс и 23.12. Краљица Монтереја. Сутра, 21.12.2016. у 18 часова, Културни центар "Лаза Костић" Сомбор у сарадњи са Историјским архивом сомбор, Удружењем грађана "Раванградско пролеће" и Градском библиотеком "Карло Бијелицки" Сомбор у малој сали Културног центра, Венац Радомира Путника 2, организују представљање књиге "Спорови око аутономије Војводине". У четвртак, 22.12.2016. са почетком у 20 часова у Свечаној сали Старе градске куће, Културни центар "Лаза Костић" Сомбор у сарадњи са Заводом за културу Војводине, а уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, организоваће концерт Зрењанинског камерног оркестра. Извешће се дела за гудачки концерт наших композитора: Рудолфа Бручија, Мирослава Штакића, Светислава Божича и Душана Радића. Улаз је на сва дешавања је бесплатан.

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СРПСКЕ ЧИТАОНИЦЕ "ЛАЗА КОСТИЋ"

Јуче, 13.12.2015. године, Српска читаоница "Лаза Костић" Сомбор приредила је окупљање чланства и пријатеља поводом читаоничке славе, Светог Андреја Првозваног. Приликом освећења објекта изграђеног пре готово 130 година, на празник Светог Андреја посвећен је читаонички дом и од тада се овај светац слави као заштитник сомборске читаонице. Славки колач је освештао протојереј Александар Лазић, а овогодишњи кум славе, Слободан Суботић је предао кумство Мићу Тришићу. Овогодишњем славском обреду присуствовале су бројне званице и гости а окупљенима се обратио председник Српске Читаонице "Лаза Костић", Александар Радишић. Након резања славског колача, отац Александар је одржао пригодну беседу.

ОДРЖАНИ ДЕСЕТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ" - ЛАУРЕАТ ДАВИД АЛБАХАРИ

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ и Организациони одбор Вељкових дана, 8. и 9. децембра приредили су X Вељкове дане, под покровитељством Града Сомбора. Овогодишњи добитник књижевне награде "Вељкова голубица" је Давид Албахари.

Опширније...

ПРИЗНАЊЕ СОМБОРСКОМ ОГРАНКУ ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ

На 29. Скупштини Вукове задужбине, која је одржана у Сали Народне библиотеке Србије, у Београду окупио се велики број задужбинара, чланова огранака, представника државних органа, установа културе, науке и просвете и других пријатеља и поштовалаца имена и дела Вука Стефановића Караџића. Поздравном речју обратио се председник Управног одбора Вукове задужбине, проф. др Бошко Сувајџић., а након усвајања извештаја о раду и плана за наредну годину, додељене су награде, захвалнице и признања. Огранку Вукове задужбине у Сомбору припало је признање ове институције које је уручено мр Снежани Клепић, председници сомборског огранка. Похваљен је рад огранка при сомборској библиотеци, а признање се односи на допринос националној култури у приказивању истраживаних веза Вука Караџића са Сомбором, уз друге активности, радионице и манифестације које огранак у нашем граду од оснивања, пре три године, спроводи у континуитету придружујући се тако циљевима очувања и неговања српске ћирилице, српског језика и културе и свега онога што представља националну језичку баштину и писменост. Уручењу су присуствовали и Горана Копоран, руководилац одељења за периодику у библиотеци и Владимир Јерковић. Сомборски огранак Вукове задужбине и Библиотека "Карло Бијелицки" у наредној години планирају одређен број активности, предавања и манифестацију о дану Ћирила и Методија, док је у припреми и одређена публикација у наредној, за Вукову задужбину, јубиларној години коју ће реализовати Сомборска библиотека и Огранак Вукове задужбине у Сомбору.

УСПЕХ СОМБОРСКИХ ЛИКОВНИХ АМАТЕРА НА ПАЛИЋУ

У организацији  Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине, на Палићу је од 6.-16. новембра одржана 17. смотра ликовних уметника аматера. Другу награду на смотри је освојио Живојин Гајић из Сомбора, док су специјалне награде и пласман на републичку смотру добили радови Сомборки, Ксеније Вуковић и Маргите Погањ.

Опширније...

КЦ "ЛАЗА КОСТИЋ" РАСПИСАО КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ 2017. ГОДИНУ

Културни центар "Лаза Костић" Сомбор расписао је конкурс за избор изложби (самосталне и групне изложбе, ауторске изложбе и уметничке пројекте) које ће бити уврштене у програм Галерије Културног центра "Лаза Костић" Сомбор за излагачку сезону 2017. године. Право учешћа на конкурсу имају професионални уметници који су прошли процес уметничког образовања (Академија ликовних и примењених уметности) и деловања у култури, чије је дело, кроз ангажман, доживело уметничку верификацију. Заинтересовани уметници подносе молбу галерији уз коју треба да доставе: професионалну биографију са контакт подацима (адреса, телефон, e-mail), сажету концепцију изложбе у писаној форми, репродукције радова који се предлажу за изложбу, са информацијама о техници и димензијама радова, технички опис изложбе и каталог са претходне изложбе. Конкурс је отворен до 01.12.2016. године, а накнадно донете пријаве неће бити узете у разматрање. Пројекте разматра Уметнички савет Галерије Културног центра "Лаза Костић" Сомбор у саставу: Мила Крстић, историчар уметности, Татјана Димитријевић, академски сликар, Петер Мраковић, академски вајар, Миленко Буиша, академски вајар и Саша Милић, директор. Уметнички савет ће о пристиглим радовима одлучивати до 9.12.2016.год, а учесници конкурса ће бити информисани у писаној форми или телефоном. Културни центар Сомбор се обавезује да исплати трошкове превоза радова до 16.000 динара и штампање каталога у стандардној форми. Документацију кандидати могу предати лично, путем мејла или доставити поштом на адресу: Галерија Културног центра „Лаза Костић“,  Лазе Костића 5, 25000 Сомбор  www.kcsombor.org.rs  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , а контакт особa Татјана Димитријевић, уредник ликовних програма, тел: 025/412-583;063/520-860.

ПРЕДСТАВА "ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР" И САША ТОРЛАКОВИЋ НАГРАЂЕНИ У РАКОВИЦИ

У Центру за културу и образовање Раковица, од 15. до 21. октобра 2016. године по други пут је одржана позоришна свечаност "Фестивал победника фестивала". Идеја фестивала, преузета од претходних седам (пра)издања „Театар Феста“ је да се београдској публици у Раковици прикажу најбоље домаће награђиване представе. Представа Народног позоришта Сомбор "Јулије Цезар", Вилијама Шекспира у адаптацији и режији Кокана Младеновића (копродукција Град Театра Будва, Центра за културу Свилајнац и Народног позоришта Сомбор) равноправно са представом "Перикле", Вилијама Шекспира у режији Никите Миливојевића у извођењу Шабачког позоришта дели назив Победник победника, а за најбољег глумца Фестивала проглашен је Саша Торлаковић за више улога у представи "Јулије Цезар".

СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ДОБИЛА ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА СВОЈ РАД

Свечаност поводом прославе Дана Филолошког факултета у Београду одржана је 6. октобра, а током свечаности истакнута су имена добитника Повеље захвалности за изузетну сарадњу и подршку у развијању пројеката студија језика, књижевности, културе и библиотекарства и имена добитника Похвала за најбољег студента одређеног студијског профила. Директор Градске библиотеке "Карло Бијелицки", Владимир Јерковић добио је Повељу Филолошког факултета Универзитета у Београду за изузетан допринос и успешну сарадњу на ширењу угледа језика, књижевности, културе и библиотекарства. Сомборској библиотеци "Карло Бијелицки" припала је Повеља захвалности за изузетан допринос у чувању и неговању српске културне баштине. Матица српска је током 2015. године, приредивши представљање рада и резултата културног прегалаштва сомборске Библиотеке и издавачке делатности, одала признање установи уврстивши је у невелик и одабран низ оних установа, удружења и појединца чији их рад, залагање и допринос српској култури квалификује за једну такву презентацију. Како управо Универзитет у Београду баштини најдужу традицију високог обрзаовања у модерној српској држави, ова признања која се додељују врло малом броју појединца и установа, а још мање у два наврата једном појединцу и установи, представљају праву подршку, оцену компетентних и на најбољи начин бодре на даље планирање и реализовање свега онога што представља образовну и културну вредност нашег друштва.

ГАЛЕРИЈОМ „МИЛАН КОЊОВИЋ“ ГРАД СЕ ПОНОСИ, АЛИ ЈЕ И ЧУВА

Јубилеј, 50 година рада Галерије „Милан Коњовић“, обележен је одржавањем округлог стола и 14. сталне изложбене поставке са истом тематиком: „Континуитет модерности у сликарству Милана Коњовића“. Изложбу је отворила градоначелница Сомбора Душанка Голубовић.

Опширније...

ОКРУГЛИ СТО И ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 50 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ "МИЛАН КОЊОВИЋ"

Сутра, 27.09.2016., у оквиру прославе јубилеја – 50 година Галерије „Милан Коњовић“, биће одржан Округли сто и отварање 14. ретроспективне изложбе. У оквиру прославе јубилеја се и Округли сто „Континуитет модерности у сликарству Милана Коњовића“ на којем ће учествовати Сава Степанов, аутор изложбе, Ирма Ланг и Саша Радојчић. Округли сто ће бити одржан такође сутра, у Великој Сали Градске куће од 18 часова, док ће два сата касније у Галерији „Милан Коњовић“, бити отворена изложба "Континуитет модерности у сликарству Милана Коњовића".

"МИНИЈАТУРЕ И МАЛЕ СЛИКЕ" ЗОРАНА СТОШИЋА ВРАЊСКОГ, ДО 28. СЕПТЕМБРА У ГАЛЕРИЈИ

Поводом 80 година живота и 60 година уметничког рада Зорана Стошића Врањског, у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ постављена је изложба под називом „Минијатуре и мале слике“. Изложбу је отворио Председник Скупштине града прим. др Зоран Парчетић који је истакао да су многи сликари дошли у Сомбор, заволели га и остали у њему, чиме су допринели да Сомбор израсте у културно-уметнички светионик. - Господин Врањски, иако рођен у Врању, је наш Сомборац. Сав рад који стоји иза њега, легат граду, изложбе које је имао говоре о његовој величини, љубави према суграђанима и Сомбору. О њему се може говорити веома дуго - а да се не каже све, јер то је прича која траје и надам се да ће трајати још дуго. Пожелео бих му много здравља и успеха у даљем раду и још много великих мука за много малих слика - рекао је прим. др Парчетић. Обраћајући се публици Стошић Врањски је навео да је његов начин рада такав да прво уради минијатуру и ако му се допадне из минијатуре настану слике. - Моја фела дуго живи и видимо се кроз пет година, када ћу приредити изложбу пастела о Паризу – казао је Врањски. Изложба је организована под покровитељством Града, а посетиоци поставку која садржи више од 140 минијатура и малих слика могу видети до 28. септембра 2016. године.

„ЕЛАНОВА“ КОЛОНИЈА - СПЕЦИФИЧАН УМЕТНИЧКИ ПЕЧАТ СОМБОРА

21. „Еланова“ ликовна колонија обогатила је ликовну ризницу са више од 200 дела. Колонија је имала и радионичарски – едукативни циљ, а  слике осуђеника – уметника изложене су 20. августа, у вечерњим сатима  испред зграде локалне самоуправе Сомбор. Организаторе, Казнено поправни завод, госте и осуђенике поздравила је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић. - Већ пуну другу деценију град  Сомбор је домаћин „Еланове“ сликарске колоније, специфичног сликарског али и пенолошког пројекта, који има за циљ да у раду и стваралаштву обједини ликовне уметнике са једне  и осуђенике са друге стране у једној,  пре свега, хуманој и уметничкој активности. Претпостављам да није случајно што се сваке године ова манифестација одвија у време обележавања празника Преображења Господњег и по том основу симболизује одрицање од једног друштвено и социјално неприхватљивог понашања и окретања ка оном шта је добро. Захваљујући успешној организацији Казнено поправног завода у Сомбору дуги низ година имамо једну лепу и добру манифестацију која нас сваке године  обогати једном новом изложбом и тиме употпуни нашу ликовну ризниоцу. На овај начин Сомбор увек представља једну културну средину, а тиме се обогаћује и наша туристичка понуда. Захваљујући овој изложби разбијају се и предрасуде о затвору и затвореницима. Мислим да није случајно то што овако дугу традицију и квалитетну изложбу водимо  у Сомбору граду културе, месту живота  и стваралаштва светски познатих и признатих сликара попут Милана Коњовића, Саве Стојкова, Павла Блесића и многих других. Али исто тако, ово је град људи отвореног духа, који су спремни да споје оно што је наизглед неспојиво. Честитам оргaнизатору Казнено поправном заводу и директору који на одговарајући начин овом граду дају специфичан печат  и уметнички дух. Због тога ће у граду Сомбору увек имати поузданог партнера и сигуран ослонац – казала је градоначелница Душанка Голубовић. Изложбу је отворио Давид Кецман, књижевник и критичар.

СУТРА У ГАЛЕРИЈИ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СОМБОРСКИ САЛОН 2016"

У Галерији КЦ "Лаза Костић" сутра, 16.08.2016 године од 19 сати биће отворена изложба "Сомборски салон 2016". Већ четврту годину за редом, након обнављања традиције сомборске изложбе "Мајски салон", изложба "Сомборски салон" представља најновија ликовна достигнућа која настану у сомборским атељеима између две изложбе. На конкурс расписан ове године јавило се 35 аутора, од тога је селектор Сава Степанов, начинио концепт изложбе, у којем учествује 19 аутора. У предговору каталога сам селектор је навео следеће: Сада већ традиционална окупљања уметника на обновљеном градском уметничком салону, током неколико узастопних година презентују и садевају податке о континуитету збивања на сомборској ликовној сцени. Уосталом, с том идејом је, почетком ове деценије, обновљено ово изложбено анале. Данас је већ видљиво да је идеја обнове изложбе била делотворна јер су салонске поставке, истина тихо и поступно, почеле да објављују и иновативне поступке којима се „хвата корак“ са актуелностима у свету уметности... Због тога појављивање новомедијских и другачијих концептуалних промишљања и реализовања уметничког дела на овогодишњој салонској изложби – треба поздравити. Начињен је нови корак у приближавању уметничкој савремености. У одређеном смислу чак се може говорити о успостављању одређене равнотеже на релацији новомедијска остварења – сликарство; још више о доброј изложбеној комуникацији између видеа и видео-перформанса (Јелена Златар), дигиталне анимације (Сандра Јањатовић), дигиталне графике (Милан Јовановић Јофке), просторне инсталације (Весна Узелац) са узорним апстракцијским сликарским остварењима неколицине сада већ „сталних“ салонских излагача (Мила Алексић, Татјана Армуш, Татјана Димитријевић, Марија Кемер Рафаи, Марија Шарац, Данијела Тасић Цветковић,  Небојша Васић, Саша Вулић, Растко Димитријевић), са занимљивим фантастично-фигурацијским сликарством (Давор Громиловић, Борислав Гајић, Зоран Стошић Врањски), билбордовским портретима (Бранислав Сувајџић), са схематизованим урбаним пределом (Мина Шево), те са добро концептуализованом стрип-серијом експресивних фигурацијских скулптура награђене Кристине Бења. Ова изложба својим експонатима и већ поменутим међусобним садејствовањем, потврђује да је Сомборски салон потребан овдашњој културној средини, не само као „извештај“ о актуелној продукцији домицилних уметника, него као уметничка манифестација чија је мисију да приближи и ствараоце, и публику новим естетским моделима примереним духу и атмосфери данашњег света. Изложбу ће отварити селектор, Сава Степанов, историчар уметности и ликовни критичар из Новог Сада, а Сомборци ће моћи да је погледају до 05. септембра.

 

Још чланака...

 1. ИЗДАЊЕ СОМБОРСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У АМЕРИЧКОМ СРБОБРАНУ
 2. ЂОРЂЕ МАЈСТОРОВИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ГОЛУБ" ЗА 2016. ГОДИНУ
 3. СОМБОРСКА СЕЛА ОСТАЈУ БЕЗ БИБЛИОТЕКА
 4. ИЗЛОЖБА "EX - EXPERIMENT AND EXPLORE" ПРЕД СОМБОРЦИМА
 5. САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ И ДИРЕКТОРА УСТАНОВА КУЛТУРЕ
 6. ТОКОМ ЛЕТА У БИБЛИОТЕЦИ, РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ "ЧИТАМ ТИ ПРИЧУ"
 7. ДО 1. ЈУЛА КОНКУРС ЗА ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН 2016."
 8. "СОМБОРСКИ ЛЕГАТИ" ПРЕДСТАВЉЕНИ У КРАГУЈЕВЦУ
 9. ПОСТАВКА "СРПСКИ СЛИКАРИ АМЕРИЦИ" ПРЕД СОМБОРЦИМА
 10. РЕПЕРТОАР И ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА ЗА 24. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН У СОМБОРУ
 11. ИЗАШЛА КЊИГА СЕЋАЊА ВИДОСАВЕ РАИЧ
 12. СУТРА ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА "МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"
 13. 60 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈУ УСТАНОВА КУЛТУРЕ У ВОЈВОДИНИ
 14. НОВА КЊИГА САШЕ РАДОЈЧИЋА
 15. ПРЕДСТАВНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ У СОМБОРУ
 16. СЛИКЕ МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ У СОМБОРСКОЈ ГАЛЕРИЈИ
 17. СОМБОРСКИ ПРЕДШКОЛЦИ ДОБИЛИ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ БИБЛИОТЕКЕ
 18. ИЗЛОЖБА "И Бог и преци - православље и народна религија" ТОКОМ МАРТА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 19. МИЛЕНА ЧАНКОВИЋ СВОЈОМ КЊИГОМ "ДОВЕЛА" ЛИКУ У СОМБОР
 20. ИЗЛОЖБА О КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ ЗАЈЕЧАРА ИСПРЕД ЖУПАНИЈЕ
 21. ДО КРАЈА ЈАНУАРА У БИБЛИОТЕЦИ, ИЗЛОЖБА "ВЕК И ПО СОМБОРСКЕ ШТАМПЕ"
 22. ОДРЖАНИ ДЕВЕТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ", ЛАУРЕАТ МИРО ВУКСАНОВИЋ
 23. ДО 27. ДЕЦЕМБРА У ПРЕПАРАНДИЈИ, ИЗЛОЖБА О МАТИЦИ СРПСКОЈ
 24. "ДОКТОР НУШИЋ" НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА
 25. НА ДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР, ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР"
 26. ПРОМОЦИЈА ИЗАБРАНИХ ДЕЛА ДАВИДА АЛБАХАРИЈА
 27. ИЗАШЛА ДРУГА КЊИГА ЕДИЦИЈЕ "ГОЛУБ" - "ПРЕПОЗНАВАЊА", ЈАСНЕ ДИМИТИЈЕВИЋ
 28. ОБЈАВЉЕН КОНКУРС ЗА НАГРАДУ "ГОЛУБИЋ 2015"
 29. ЛЕГАТ ЗОРАНА СТОШИЋА ВРАЊСОГ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ БОГАТИЈИ ЗА ШЕСТ СЛИКА
 30. ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ДР САШЕ МАРКОВИЋА
 31. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЉЕНА У МАТИЦИ СРПСКОЈ! МИРО ВУКСАНОВИЋ ДОБИТНИК "ВЕЉКОВЕ ГОЛУБИЦЕ"
 32. СУТРА У СОМБОРСКОМ ПОЗОРИШТУ ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "КЊИГА О ЗАВИЧАЈУ"
 33. ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЛАЗЕ КОСТИЋА "Основно начело - критички увод у општу филозофију"
 34. ДО 20 СЕПТЕМБРА У БИБЛИОТЕЦИ, ИЗЛОЖБА СЛИКА У ЧАСТ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ
 35. ПРЕДСТАВЉEНА КЊИГА „ЛАЗА КОСТИЋ – ЖИВОТ И КЊИЖЕВНА ДЕЛА“
 36. ПРЕД НАМА ЈЕ УЗБУДЉИВА СЕЗОНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР
 37. ПРЕСТИЖНА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ "МИЛАН КОЊОВИЋ"
 38. "ЗАОСТАВШТИНА ЛАЗЕ КОСТИЋА" ОД ЧЕТВРТКА У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ СОМБОР
 39. НАДА ДУШАНИЋ У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА АНДРИЋЕВУ НАГРАДУ
 40. "СЛИКАР КОЈИ СЛИКА ДУШОМ" ИЗЛАЖЕ У КУЛИ
 41. ОДРЖАНА II СЛАМАРСКО-ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋУ "ЛЕМЕШКА ЈЕСЕН 2015"
 42. ТОКОМ ВИКЕНДА У СОМБОРУ ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА "ЕЛАН"
 43. ОД ДАНАС ДО УТОРКА, МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАНИ ИРАНА У СОМБОРУ"
 44. УСКОРО ФИЛМ О ЗАБОРАВЉЕНИМ СОМБОРЦИМА
 45. ОПШТИНСКА СМОТРА ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА АМАТЕРА
 46. СОМБОРСКО ПОЗОРИШТЕ, ГОДИНАМА ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ТЕАТАРА У СРБИЈИ
 47. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА УГОСТИЛА БИБЛИОТЕКАРЕ ЗАГРЕБАЧКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА
 48. ОБРАДА ЗАОСТАВШТИНЕ ЛАЗЕ КОСТИЋА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 49. СОМБОРСКИ МУЗЕЈ 6. ЈУЛА ПРЕЛАЗИ НА ЛЕТЊЕ РАДНО ВРЕМЕ
 50. "МЕМОРАБИЛИЈАР" ГОРДАНЕ ШПОЉАР АНДРАШИЋ, У ГАЛЕРИЈИ КЦ "ЛАЗА КОСТИЋ"
 51. ТРЕЋИ ПУТ У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАН ЛАЗЕ КОСТИЋА"
 52. КОНКУРС ЗА ГРУПНУ ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН 2015"
 53. НОЋ МУЗЕЈА - ПРВИ ПУТ ЈАВНО ПРЕДСТАВЉЕНА ПОСЛЕДЊА, НЕДОВРШЕНА СЛИКА САВЕ СТОЈКОВА
 54. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ОБЈАВИЛА НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "ДОМЕТИ"
 55. ЈАПАНСКИ УМЕТНИК ИЗЛАЖЕ У СОМБОРУ
 56. "РИМСКИ ШЛЕМ ИЗ СИВЦА" У ПУЛИ
 57. ВЕЧЕРАС У ГАЛЕРИЈИ, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКА ИЗ ЗБИРКЕ ДОМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
 58. ТРИ НАГРАДЕ ЗА ПРЕДСТАВУ "ДОКТОР НУШИЋ" У КИКИНДИ
 59. "МРАЧНА КОМЕДИЈА" НАКОН ДЕСЕТ ГОДИНА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР
 60. ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ЧОВЕК ИЗНАД СВЕГА"
 61. ДАНИ КОМЕДИЈЕ: НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА "ДОКТОР НУШИЋ"
 62. У ПОНЕДЕЉАК ПРОМОЦИЈА ДРУГОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ "ЧОВЕК ИЗНАД СВЕГА"
 63. У УТОРАК ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "О ТЕМАМА О НАРОДИМА"
 64. ВЕЧЕРАС У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР ПЕТА ОВОСЕЗОНСКА ПРЕМИЈЕРА
 65. ПОЧЕЛА ПРОДАЈА КОМПЛЕТА УЛАЗНИЦА ЗА 23. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН

Ко је на мрежи: 32 гостију и нема пријављених чланова