Култура

ВЕСНА ПАШТРОВИЋ НА ЧЕЛУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР - ГЛУМАЧКИ АНСАМБЛ НАЈАВЉУЈЕ ШТРАЈК

На данашњој седници Скупштине града Сомбора, за в.д. директора Народног позоришта Сомбор, именована је Весна Паштровић. И поред тога што је Глумачки ансамбл Народног позоришта Сомбор у свом саопштењу јасно поручио да се не слаже са овом одлуком, одборници су данас већином гласова изгласали овај предлог. Глумачки ансамбл Народног позоришта Сомбор упутио је ново саопштење које преносимо у целости:

Опширније...

СУТРА У ГАЛЕРИЈИ, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКА БОЈАНА ЂУРИШИЋА, СОМБОРЦА КОЈИ ЖИВИ У НОВОМ САДУ

У Малој галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор (Лазе Костића бр. 5), сутра, 26. марта 2019. године од 19 сати ће бити отворена изложба фотографија аутора Бојана Ђуришића, под називом "Приче из радионице". Бојан Ђуришић је рођен у Сомбору 1979. године. Пронашао је себе у мултимедијалним уметничким праксама и посвећен је истим скоро две деценије. Каже да кратке мисли и приче бележи класичним фотоапаратом, а оне комплексније филмском камером. Биографија му је обележена пословима филмског радника, фотографа и аутора. Данас живи у Новом Саду.

ГЛУМЦИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР ПРОТИВ ИМЕНОВАЊА НОВЕ ДИРЕКТОРКЕ

Одбор за кадровско-имунитетска питања града Сомбора упутио је предлог Скупштини града Сомбора да на седници која ће бити одржана сутра, 25. марта за вршиоца дужности директора Народног позоришта Сомбор именује глумицу Весну Паштровић. Глумачки ансамбл Народног позоришта Сомбор, незадовољан тим предлогом, упутио је медијима саопштење у коме наводе да је одлука донета без икаквих консултација са релевантним људима из куће, онима са којима сутра директор треба да сарађује.

Опширније...

КОМЕДИЈА "НЕ ИГРАЈ НА ЕНГЛЕЗЕ" У СОМБОРУ - ПРИХОД ОД ПРОДАТИХ УЛАЗНИЦА ИДЕ У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ

У петак, 29. марта од 20 сати на Великој сцени Народног позоришта Сомбор биће одиграна представа Владимира Ђурђевића “Не играј на Енглезе”, у режији Богдана Јанковића. У овој комедији која је рађена у копродукцији Културног центра Нови Сад и Театра 34. играју Бранислав Јерковић, Марко Марковић и Ервин Хаџимуртезић, а ПРИХОД ОД ПРОДАТИХ УЛАЗНИЦА БИЋЕ УПЛАЋЕН У ХУМАНИТАРНЕ СВРХЕ. Позоришни комад “Не играј на Енглезе” на веома комичан и динамичан начин представља време у којем живимо и феномен људи опседнутих спортским кладионицама, у овом случају клађењем на фудбалске утакмице. Три младића срећу се у стану једног од њих где започињу праћење телевизијског преноса фудбалског меча на који се сва тројица кладе. Наши јунаци планирају да новцем од клађења, након ове утакмице, реше замршене животе, а само један од њих може бити добитник. Напето ишчекујући резултат утакмице, дешавају се многобројни заплети и сукоби, кроз које се откривају скривени међусобни односи тројице најбољих пријатеља. Информација и продаја улазница на 025/436-373 и 062/248-020.

НАГРАДА СОМБОРСКОГ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА МИЛОШУ ПЕТРИКУ

Четврти Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ Сомбор су у октобру 2018. године расписали конкурс за другу књигу аутора до 35 година. Жири је једногласно одлучио да награди рукопис "Млад си да се прославиш", Милоша Петрика.

Опширније...

ЗАПОСЛЕНИ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ ЗАКЉУЧИЛИ СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА КОЛЕГАМА ИЗ МАЂАРСКЕ

На Дан града Сомбора, 17. фебруара Градски музеј Сомбор је закључио међумузејску сарадњу са Музејом Интерциса из Дунаујвароша. Споразум који је потписан обухвата размену стручњака, изложби, публикација, идеја пројеката и информација, које ће допринети бољем разумевању међу потписницима, са циљем очувања културне баштине мањина са обе стране и развоју међуграничне музејске делатности уз примену европских стандарда у музеолошкој пракси. Ова два музеја планирају и партнерство у имплементацији европских пројеката.

СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ОБЕЛЕЖИЛА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ је свечаном академијом која је одржана у Народном позоришту Сомбор обележила 160 година свог постојања.

Опширније...

У ТОКУ ЛИТЕРАРНИ КОНКУРС ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ НА ТЕМУ "ЉУБАВ ЛЕНКЕ И ЛАЗЕ"

Поводом 110 година од настанка најсилније љубавне песме у српској књижевности Санта Мариа делла Салуте, Лазе Костића, Градска библиотека "Карло Бијелицки" је расписала литерарни конкурс за све средње школе на територији града Сомбора на тему Љубав Ленке и Лазе. Пропозиције конкурса: један аутор – један рад (песма, прича); радове је потребно лекторисати  и написати у wорд документу на једном од стандардних фонтова и послати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Радови морају да садрже следеће податке: име и презиме аутора, разред (године старости), податке о школи (адреса, имејл адреса, телефон), име ментора и контакт (име и презиме, број телефона и имејл адреса). Сви наведени услови морају бити испуњени да би рад био прихваћен. Конкурс је отворен до 10. фебруара 2019. , а резултати ће бити објављени 15. фебруара на интернет презентацијама Градске библиотеке Карло Бијелицки. Уручење награда биће на клупи код Лазе, 16. фебруара 2019. у 11 часова (ако временски услови не буду повољни, уручење ће бити у сали Дечјег одељења библиотеке исти дан у исто време).

У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ЗА СРПСКУ ВОЈСКУ - ЈЕДНА ЗАБОРАВЉЕНА ПРИЧА"

У уторак, 15. јануара 2019. године у Градском музеју Сомбор отворена је изложба „За српску војску – једна заборављена прича“ у сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда. Након отварања изложбе која ће у сомборском музеју бити постављена до 10. фебруара, италијанско вече је настављено у Народном позоришту где је одржан концерт Италијанског културног центра „Piazza Italia“ Суботица и Суботичког тамбурашког оркестра.

Опширније...

РЕПЕРТОАР СОМБОРСКОГ ПОЗОРИШТА ЗА ЈАНУАР

На репертоару Народног позоришта у јануару и почетком фебруара наћи ће се представе „Тенор на зајам” (11. 1. и 2. 2.) и „Дует за солисту” у студију 99 (18. 1. и 1. 2.). На Великој сцени биће приказане представе „Јастучко” (12. 1.), „Чудо у Шаргану” (17. 1.), „Кад би Сомбор био Холивуд” (19. 1),„Сумњиво лице” (24. 1.), и „Самоубица” (31. 1.), а у студију 99 у петак, 25. јануара, „Џепови пуни камења”. У недељу, 15. јануара, на Великој сцени биће одржан Гала концерт италијанске и наше традиционалне, модерне и класичне музике, чији је организатор италијански Културни центар „Piazza Italia” из Суботице. За суботу, 26. јануар, резервисано је гостовање УГ „Лептиров облак” по мотивима драме Норма Фостера „Све по списку”, у режији Петра Јовановића. Информације око продаје улазница могу се добити путем телефона 025/436 - 373 и 062/248 - 020, а радно време благајне је радним даном од 10 до 14 и од 18 до 20 часова, суботом од 10 до 13 и од 18 до 20 часова.

ДАНИ ИТАЛИЈАНСКОГ ФИЛМА У СОМБОРУ

Град Сомбор и Културни центар настављају да организују програме у циљу промовисања филмске уметности у нашем граду.  Након одржаног првог издања филмског фестивала "Породица народа/Family Of Nations", дух седме уметности и даље прожима културну сцену града у коме је живео и стварао Ернест Бошњак, филмски пионир и визионар. Захваљујући сарадњи са Италијанским институтом за културу из Београда и Италијанским културним центром "Piazza Italia" из Суботице, у малој сали Културног центра "Лаза Костић" Сомбор (Венац Радомира Путника 2), од 10. до 14. децембра ће бити приказано пет остварења из италијанског кинематографског опуса.

Програм:

понедељак, 10. децембар "Опуштено"/Scialla (2011), режија: Франческо Бруни
уторак, 11. децембар "Лепи људи"/Ла белла генте (2009), режија: Ивано Де Матео
среда, 12. децембар "Мирис доба бајки"/Il profumo del tempo delle favole (2016), режија: Мауро Капуто
четвртак, 13. децембар, Тајне тајне/Segreti segreti (1985), режија: Ђузепе Бертолучи
петак, 14. децембар, Анђео милости/L'accabadora (2015), режија: Енрико Пау

Пројекције ће сваке вечери почињати од 20 сати.

ПРВА ОВОСЕЗОНСКА ПРЕМИЈЕРА У СОМБОРСКОМ ПОЗОРИШТУ, ПРЕДСТАВА ЗА ДЕЦУ "КОЊСКИ ЗУБИЋ У НАШЕГА ЦАРА"

Прва премијера Народног позоришта Сомбор у сезони 2018/2019. године биће представа за децу по тексту Миодрага Милованова "Коњски зубић у нашега цара" Комад је режирала Ђурђа Тешић, сценограф је Ерика Вујић, а костимограф Биљана Гргур. Премијера је заказана за суботу, 15. децембар, на Великој сцени са почетком у 11 часова. У представи играју Софија Мијатовић, Срђан Алексић, Александар Ристоски и Леа Јевтић.

ОТВОРЕНИ ДВАНАЕСТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ", ЛАУРЕАТ ГОРАН ПЕТРОВИЋ

Под покровитељством града Сомбора, а у организацији градске библиотеке „Карло Бијелицки“ синоћ, 22. новембра, у великој сали зграде Жупаније, свечано су отворени 12. „Вељкови дани“. Писцу Горану Петровићу из Београда, додељена је награда „Вељкова Голубица“, за свеукупно приповедачко стваралаштво. Данас, 23. новембра од 16 часова, у сали Дечјег одељења Градске библиотеке биће додељена награда Гран при Голубић у 2018. години, за најуспелију причу ученика основних и средњих школа.

Опширније...

ИЗЛОЖБА "Цртачев уговор - необична прича о уметнику Браниславу Бранкову" У ГАЛЕРИЈИ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ

У Галерији савремене уметности Градског музеја Сомбор, 23. новембра 2018. године од 18 часова биће отворена изложба "Цртачев уговор - необична прича о уметнику Браниславу Бранкову". Ова изложба има за циљ да представи мало познатог сомборског, самоуког уметника Бранислава Бранкова (Сомбор, 1929-2006) за кога се испоставило да има 91 своје дело у Националном музеју модерне уметности Центра Жорж Помпиду у Паризу. О томе нико, па ни сам аутор, није имао никаква сазнања! Умро је 2006. године, а прошле године је његова удовица, Марија, поклонила део Браниног пребогатог цртачког опуса (опус броји преко 2000 цртежа) и предмете од документарног значаја Градском музеју Сомбор, где су поново откривене везе Бране Бранкова и Париза. Бавећи се дуго времена искључиво цртежом, Бранков је током шездесетих и седамдесетих година привукао пажњу тадашањих челних људи париског музеја: Жана Касуа, Ањес Амбер и Бернара Доривала, који су одржавали контакте са њим путем писама, а он им је уз своја писма слао цртеже и добијао од њих похвале и препоруке за париске галерије. У два наврата (1962. и 1970), Бранков је накратко посетио Париз. Оставши веран локалној средини, његов значај и полет никада нису добили заслужену пажњу нити су се нажалост (или на срећу!) претворили у какву блиставу каријеру. На изложби ће, путем информативних, илустрованих табли, оригиналних цртежа, писама и предмета од важности за живот и рад Бране Бранкова, бити представљен својеврсни "Цртачев уговор" (истоимени филм Питера Гриневеја), помало мистериозни и од "обичног света" скривени "споразум" малог уметника и великог света уметности (излагао је и у Копенхагену с тадашњим веома познатим данским уметником Ричардом Мортенсеном) дајући целој причи помало фаустовски тон, иако је тим чином, како нам се чини, Бранков заправо пронашао и смирио своју душу. Открићемо да је она била намучена страховима и патњама детета "народног непријатеља" будући да је његов отац 1944. страдао од Озне. Изложбу прати илустровани каталог поклоњених радова и докумената, уводни текст и био-библиографски подаци о Брани Бранкову које је припремио Чедомир Јаничић, те поговор проф.др Драгана Булатовића и превод Славице Перишкић- уводни део текста. Фотопринтове и фотографије уредио је Павле Карабасил, виши конзерватор Градског музеја Сомбор. Изложбу ће отворити проф. др Драган Булатовић из Београда. Аутор пројекта je Чедомир Јаничић, музејски саветник, историчар уметности Градског музеја Сомбор. Пројекат је реализован средствима добијеним на конкурсу Министарства културе и информисања Републике Србије. Изложба која ће у Сомбору бити постављена од  23.11. до 23.12. 2018. године имаће и свој пратећи програм: ауторско вођење кроз изложбу 01. и 16. децембра од 12 часова, 02. и 14.12.2018. од 17.00 часова ће бити организован разговор под називом "О цртежу, цртачу, страху и о још понечему" а учествоваће др Драгана Ковачић, музејска саветница, историчарка уметности Народног музеја у Београду, мр Роберт Хаук, психолог Центра за социјални рад у Сомбору и аутор изложбе, Чедомир Јаничић.

КЦ "ЛАЗА КОСТИЋ" РАСПИСАО КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ 2019. ГОДИНУ

Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор је расписao конкурс за избор изложби (самосталне и групне изложбе, ауторске изложбе и уметничке пројекте) које ће бити уврштене у програм Галерије Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор за излагачку сезону 2019. године. Право учешћа на конкурсу имају: професионални уметници који су прошли процес уметничког образовања (Академија ликовних и примењених уметности) и деловања у култури, чије је дело, кроз ангажман, доживело уметничку верификацију. Заинтересовани уметници подносе молбу галерији уз коју треба да доставе: професионалну биографију са контакт подацима (адреса, телефон, e-mail), сажету концепцију изложбе у писаној форми, репродукције радова који се предлажу за изложбу, са информацијама о техници и димензијама радова, технички опис изложбе и каталог са претходне изложбе. Конкурс је отворен до 20.11.2018. године, а накнадно донете пријаве неће бити узете у разматрање. Пројекте разматра Уметнички савет галерије Културног центра „Лаза Костић“ Сомбор у саставу: Мила Крстић - историчар уметности, Татјана Димитријевић - академски сликар, Петер Мраковић - академски вајар, Миленко Буиша - академски вајар и Саша Милић, директор. Уметнички савет ће о пристиглим радовима одлучивати до 05.12.2018. године, а учесници конкурса ће о резултатима бити информисани у писаној форми или телефоном. Културни центар Сомбор се обавезује да исплати трошкове превоза радова до 16.000,00 динара и штампање каталога у стандардној форми, а конкурсна документација се не враћа. Документацију кандидати могу предати лично, путем мејла или доставити поштом на следећу адресу: Галерија Културног центра „Лаза Костић“,  Лазе Костића 5, 25000 Сомбор  www.kcsombor.org.rs е-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , Контакт особa је Татјана Димитријевић, уредник ликовних програма, телефони су 025/412-583 и 063/520-860.

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О СОМБОРСКИМ ПЛЕМИЋКИМ ПОРОДИЦАМА

У препуној Великој сали здања Жупаније у Сомбору, у уторак, 30. октобра, представљена је нова књига Милана Степановића „Племићке породице у Сомбору до краја XVIII века“, коју су пре неколико дана објавили сомборски издавачи Градска библиотека „Карло Бијелицки“ и УГ „Норма“.

Опширније...

МИХОЉДАНСКЕ ЛИКОВНЕ ПРИЧЕ У СОМБОРСКОМ ДОМУ ПЕНЗИОНЕРА

"Михољдански крајолик“ назив је ликовне колоније коју у Дому пензионера на Првомајском булевару, организује Геронтолошки центар Сомбор. У другом, тродневном сазиву који је одржан од 26. до 28. октобра, учешће је узело дванаест сликарки.

Опширније...

ИЗЛОЖБА И ПРЕДАВАЊА ПОВОДОМ 135 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА СОМБОРСКОГ МУЗЕЈА

Градски музеј Сомбор ове године обележава 135 година од оснивања, и од почетка рада Историјског друштва Бач-бодрошке жупаније, које је оставило богато наслеђе да га чувамо и унапређујемо, а поводом овог значајног јубилеја у музеју ће бити реализована два занимљива археолошка програма. У четвртак, 25. октобра 2018. године од 18 сати биће отворена изложба „СО-АРХЕО 2012.“, на којој ће бити представљени резултати Заштитних археолошких ископавања спроведених на траси гасовода у оквиру гасификације Општине Сомбор, од априла до децембра 2012. године. Сомборци ће поставку моћи да погледају до 23. новембра 2018. године у изложбеним просторијама Градског музеја Сомбор (главни улаз). Дан касније, у петак, 26. октобра 2018. године од 12 сати почеће предавање "Подизање свести о значају археолошког наслеђа", а о теми ће говорити др Адам Црнобрња, председник Српског археолошког друштва. Након тога, уследиће предавање о археолошком наслеђу на територији Сомбора са освртом на проблеме угрожености археолошких локалитета, а предавачи ће бити археолози Градског музеја Сомбор, Анђелка Путица - виши кустос археолог и Викторија Узелац - кустос археолог.

ГРАДСКО ВЕЋЕ ОДЛУЧИЛО О РАСПИСИВАЊУ ЈАВНОГ ПОЗИВА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ И СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКАТА У ОБЛАСТИ КУЛТУРЕ У 2019. ГОДИНИ

На 134. седници Градско веће је одлучило и о расписивању јавног позива за финансирање и суфинансирање пројеката, програма и манифестација у култури из буџета града Сомбора за 2019. годину, те утврдило динамику повлачења средстава (годишња квота), по Одлуци о првом ребалансу Одлуке о буџету града  Сомбора за 2018. годину. Министарство без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, за суфинансирање мере која се односи на едукацију из области популационе политике, локалној самоуправи је одобрило 557.620,00 динара. Додатних 142.380,00 динара одобрило је Градско веће, како би се наведена мера реализовала ангажовањем Народног позоришта ради извођења представа на српском и мађарском језику, а у програму би учествовале невладине организације и културно-уметничка друштава. У складу са закључком Градског већа, Народно позориште има обавезу да припреми представу коју би изводило у граду и у најмање три сомборска села, те да ангажује КУД који ће представу на мађарском језику приказати у најмање три села.

ЗАВРШЕН ПРВИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ У СОМБОРУ - НАЈБОЉИ ФИЛМ "COMIC SANS"

У Сомбору је завршен први филмски фестивал Дунавско-панонске регије “Породица народа/Family of Nations”, у организацији Културног центра „Лаза Костић” Сомбор. Свечано затварање фестивала и доделу награда водили су млади глумци Славен Дошло и Вања Ненадић. Жири Главне Селекције, у саставу Радослав Зеленовић, Горчин Стојановић и Лазар Рајић Roockwood, одлучио је да GRAND PRIX "Златни целтис" за најбољи филм додели хрватском филму "Comic Sans", у режији Невиа Марасовића. Најбољи глумац фестивала је Емир Хаџихафозбеговић (филм “Жаба”), док је најбоља глумица Zsófia Szamosi (филм “Један дан”). Награду за најбољу младу глумицу фестивала добила је Кристина Стевовић за улогу у филму “Границе кише”. Пубици се поклонио Емир Хаџихафизбеговић, док су се остали награђени обратили путем видео линка. Жири Селекције студентског филма, у саставу Маја Шуша, Славен Дошло и Петер Горетић, одлучио је да награду за најбољи студентски филм додели филму “13+”, који је режирао Никица Ждунић, Академија драмске умјетности Загреб. Посебну похвалу добио је филм “Мајкино злато”, режија Ирфан Авдић, Академија сценских умјетности Сарајево. Фестивал је свечано затворио Немања Сарач, члан градског већа за културу и образовање и члан дирекције фестивала. Након церемоније затварања и доделе награда, поново је приказан победнички филм "Comic Sans". Фестивал је трајао од 11. до 16. септембра и за то време је приказано преко двадесет филмова.

ТОКОМ ВИКЕНДА У СОМБОРУ ОДРЖАНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА "ЕЛАН"

На имању Казнено-поправног завода у Сомбору одржана је 23. Ликовна колонија „Елан“. За три дана, од 17. до 19. августа, колико је трајала колонија, тридесетак сликара и 23 осуђеника из 14 казнено-поправних завода широм Србије стварали су уметничка дела. Неко је своје наде, емоције, немире пренео на платно, а неко на камен и дрво. „Еланова“ ризница слика, дубореза и других уметничких израза након ове 23. колоније биће још богатија. Део уметничке ризнице настале од 1996. до 2017. године Сомборци су имали прилику да виде 18. августа на платоу испред зграде „Жупаније“, а изложбу су погледали и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић и Дејан Царевић, директор Управе за извршење кривичних санкција при Министарству правде. Поздрављајући посетиоце изложбе и Сомборце, Царевић је истакао да је „Еланова“ колонија јединствен пример у пенолошкој пракси и изван граница Србије. - Ова колонија спаја ликовне уметнике и осуђена лица. Ликовни уметници који су се одазвали на наш позив свесни су значаја ове манифестације, свесни су да раде значајну ствар. Они својим уметничким оком препознају „ врата“  која покушавамо да отворимо осуђеним лицима, са намером да након одслужене казне пронађу неки бољи пут у животу. Ова манифестација траје 23 године и не би успела да у себи не садржи несумњив квалитет. Квалитет ове манифестације је пре свега у људима – уметницима  који несебично са осуђеницима деле дарове које поседују и осуђеним лицима која показују висок степен решености да крену другачијим путем. Квалитет је и у домаћинима, Сомборцима који имају истанчан укус за уметност и врло изражену емпатију за оно шта ми радимо.  Посвећеност управе  сомборског КПЗ-а овој манифестацији је велика и  увек ће имати нашу подршку, јер ово је далеко више од процеса ресоцијализације, казао је Царевић. На пријему  у великој сали зграде „Жупанија“ приређеном за учеснике колоније и госте, градоначелница  Сомбора је изразила задовољство добром сарадњом са Казнено-поправним заводом и Управом за извршење кривичних санкција. - Са Казнено-поправним заводом доста тога радимо заједно  и надам се да заједно доприносимо и заједници, а и ова колонија је пример наше добре сарадње. Догађај који се већ 23. пут организује има потпору града Сомбора и не само да обогаћује културну понуду града Сомбора, већ је по својој садржини потпуно специфичан. Сваке године уочи дана Преображења поручује да је преображај могућ. Јер, људи живе и раде, понекад и греше, али имају право да грешке исправе и да после тога наставе да буду корисни својој заједници. Бављење уметношћу буди дубоке емоције  и отвара простор за размишљање и другу визију живота и света. Осим тога, ова манифестација шаље поруку младима, шта јесте  друштвено-прихватљиво, а шта није, казала је градоначелница Сомбора Душанка Голубовић. Током 23 године у „Елановој“ колонији  настало је 1017 уметничких дела, а у раду колоније учествовало је више од 220 уметника и на стотине осуђеника.

СЛИКЕ ДАНИЈЕЛЕ ТАСИЋ ЦВЕТКОВИЋ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ

У Галерији Културног Центра "Лаза Костић" Сомбор, сутра, 31. јула од 19 сати биће отворена изложбе слика прошлогодишње победнице "Сомборског Салона", Данијеле Тасић Цветковић под називом "Очна тачка - видљиво, невидљиво". Данијела Тасић Цветковић је рођена 1974. године у Оџацима, завршила је Гимназију "Вељко Петровић" у Сомбору. Након завршетка ВШЛИПУ у Београду, уписује ФЛУ- одсек сликарство. Дипломирала је 2003., а магистрирала 2007. године на истом факултету у класи професора Јована Сивачког. Члан је УЛУСа од 2003. године. Добитница је неколико награда за сликарство међу којима се налази и награда "Сомборског Ликовног Салона" из 2017. године. Много пута је учествовала на групним изложбама, а излаже и самостално. Са породицом живи у Сомбору, ради у Апатину.

КОНКУРС ЗА ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН" ДО 27. ЈУЛА

Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор је расписао конкурс за изложбу „Сомборски салон 2018“, који траје до 27. јула 2018. године. Право учешћа имају ликовни уметници који живе и раде или су рођени на територији Града Сомбора, а изложбене категорије су: сликарство, вајарство, графика, скулптура и дигитал арт. На конкурс треба доставити два рада настала у последње две године а димензије уметничких радова су: дводимензионално дело (укључујући паспартуру и рам) – до 200x200цм, тродимензионално дело – до 200х150х150 цм. Радови се могу предати до 27. јула у Галерији КЦ „Лаза Костић“ Сомбор, улица Лазе Костића 5, од понедељка до петка у периоду од 08-14 и од 17-20 часова и суботом од 09-13 часова. Одлука селектора биће објављена 1. августа, а отварање овогодишње изложбе „Сомборски салон 2018“ заказано је за 21.08.2018 године. Пријавни формулар и додатне информације можете пронаћи ОВДЕ.

ФИЛМОВИ СА СЛОБОДНЕ ЗОНЕ ОВЕ НЕДЕЉЕ У СОМБОРУ

И овог пролећа филмски фестивал "Слободна зона" традиционално организује фимску Турнеју по Србији. Културни центар "Лаза Костић" Сомбор организује бесплатне пројекције које ће бити одржане у Великој сали КЦ "Лаза Костић" током прве недеље јуна. Играни филм "Црвени пас: прави плави" о пријатељству и авантурама дечака и једног олињалог пса који постаје аустралијска легенда, биће приказан сутра, 5. јуна, у 20 часова. Програм 12. турнеје "Слободне зоне" обухвата и музички документарни филм "Чавела", причу о легенди латионамеричке музике, певачици Чавели Варгас, љубавници Фриде Кало и вечитој инспирации Педра Алмодовара. Овај филм је постао хит европских фестивала 2017. и на 13. Слободној Зони освојио је награду публике. Пројекција ће се одржати у среду, 6. јуна, у 20 часова. У оквиру завршне пројекције биће приказан документарни мјузикл "Дан ослобођења", који прати посету и контроверзни наступ словеначке групе Лаибацх у "последњој комунистичкој диктатури света" – Северној Кореји. Сомборска публика ће бити у могућности да погледа филм у четвртак, 7. јуна, у 20 часова. Мисија турнеје Слободне зоне је да децентрализује културу и учини је доступном најширој публици у већим градовима, али и у мањим местима у којима биоскопи не постоје годинама, а културна дешавања су реткост. Турнеја Слободне зоне једина је филмска манифестација таквог карактера у земљи.

МИЛЕНКУ ПОПИЋУ "ЗЛАТНО ПЕРО РАВАНГРАДА"

Награда „Златно перо Раванграда“, коју ове године добија књижевник и публициста Миленко Попић, биће додељена у понедељак, 21. маја 2018. године, од 12 часова, у Српској читаоници „Лаза Костић“, поводом Дана словенске писмености, односно Дана Светог Ћирила и Методија, првих словенских просветитеља. Награду додељују Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор и Удружење грађана „Раванградско пролеће“. Том приликом ће добитник читати своје одабране радове, а улаз на манифестацију је слободан.

СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ И У СОМБОРУ МАНИФЕСТАЦИЈА "МУЗЕЈИ ЗА 10"

Од 14. до 20. маја 2018. године биће одржана манифестација "Музеји за 10". Као и претходних година, музеји, културни центри, галерије, библиотеке, архиви и сродне институције широм Србије том приликом ће представити културно наслеђе Србије. У више од 45 градова и места широм земље публику очекују занимљиве изложбе, велики број радионица, пратећих програма, посебно осмишљених садржаја за децу и младе. Овогодишња тема је ХИПЕРПОВЕЗАНИ МУЗЕЈИ, НОВИ ПРИСТУПИ НОВА ПУБЛИКА, а манифестацијом ће бити обухваћен Међународни дан музеја (18. мај), Европска ноћ музеја (19. мај) и Национална недеља музеја. Учешће у манифестацији "Музеји за 10" узео је и Градски музеј Сомбор, који је припремио и богат програм. У понедељак, 14. маја од 16 часова ће бити одржан програм "Виртуелни музеј" у оквиру којег ће бити организовано предавање о бесплатном програму "Microsoft Educator Community", а своја искуства са програмом ће изнети Јелена Богдановић, кустоскиња археолог из музеја у Нишу. У уторак, 15. маја  од 10 часова ће бити организована „Потрага за музејским благом”, а дан касније, 16. маја од 17 часова „Чајанка са пријатељима”. У четвртак, 17. маја од 10 до 13 часова биће уприличен програм „Музеј у мом дому”, у оквиру којег грађани излажу своје личне предмета, а на Међународни дан музеја, 18. маја од 18 часова биће организовано ауторско вођење кроз изложбу „Ко је Малвина Хофман?”. Током 14. европске ноћи музеја у сомборском музеју ће 19. маја од 17 до 20 часова бити организована „Потрага за музејским благом”, а посетиоци ће имати прилику да погледају актуелну изложбу „Ко је Малвина Хофман?” и сталну поставку. Током манифестације "Музеји за 10" улаз на све садржаје ће бити бесплатан, а радно време Градског музеја Сомбор је од 8 до 18 часова, док ће за Ноћ музеја, 19. маја музеј радити од 17 до 01 час иза поноћи. Музеј Батинске битке депанданса Градског музеја Сомбор се укључује у националну манифестацију „Музеји за 10” 2018. године, разноврсним садржајима прилагођеним ученицима четвртих разреда свих основних школа са подручја града Сомбора. Овај програм ће се наставити и након манифестације, а трајаће до 1. јуна 2018. године. Организатори једнодневне екскурзије за основце су Градски музеј Сомбор (Музеј Батинске битке) и Резерват природе „Горње Подунавље”, уз финансијску и организациону подршку Одељења за образовање и Одељења за пољопривреду градске управе Града Сомбора. Основни циљ предвиђених активности је упознавање ученика са једним од последњих очуваних мочварних резервата „Горње Подунавлје”, у чијим се границама налази и недавно обновљен Музеј Батинске битке, посвећен једној од највећих битака Другог светског рата на подручју Југославије. Ученици ће се на креативан начин, кроз игру и едукативну радионицу, упознати са екологијом, индустријским наслеђем Горњег Подунавља и историјом Батинске битке. Музеј Батинске битке се укључује у европску „Ноћ музеја” и биће отворен за посетиоце 19. маја 2018. од 17 до 1 сат иза поноћи. Улаз у музеј је бесплатан.

У ПЕТАК И СУБОТУ ТРЕЋИ СОМБОРСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ

Трећи Сомборски књижевни фестивал који организује Градска библиотека „Карло Бијелицки“, а уз подршку Скупштине града Сомбора и Културног центра „Лаза Костић“ биће одржан 11. и 12. маја 2018. године у Галерији Културног центра „Лаза Костић“. Овогодишњи фестивал је замишљен као дводневна манифестација током које ће сомборској публици бити представљени савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву, окружењу и филму. Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције, те су његови гости релевантна имена из домена поезије, прозе, драматургије и издаваштва – Драган Великић, Петар Матовић, Слободан Тишма, Никола Вујчић, Дарко Тушевљаковић и Саша Радојчић – препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи. Уз овај примарни аспект Фестивала, трећи пут је одржан и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који је јединствен у држави. Иако постоји већи број конкурса за објављивање прве књиге младих писаца, ниједан не решава проблем друге књиге, те је Сомборски књижевни фестивал понудио одговор на овај проблем. На конкурс је пристигао двадесет и један рукопис, што је изнова доказало да интересовање за овакву врсту конкурса и подршке младим писцима не само да постоји, већ је и апсолутно неопходно. Жири овог конкурса (Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић) издвојио је песнички рукопис "Питоми дивљи пас" београдске песникиње Катарине Митровић. Свечано отварање Фестивала заказано је за петак, 11. мај од 19 сати, а пола сата касније почиње програм разговор и читање у којем ће о ауторима Дарку Тушевљаковићу, Драгану Великићу и Слободану Тишми говорити говори Драган Бабић, док ће разговор водити Тамара Бабић. У суботу, 12. маја од 19 сати биће додељена награда овогодишњем лауреату на Конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година, Катарини Митровић а Бранислав Живановић ће говорити о ауторима Петру Матовићу, Саши Радојчићу и Николи Вујчићу.

ОД ЧЕТВРТКА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ ИЗЛОЖБА "КО ЈЕ МАЛВИНА ХОФМАН"

У Градском музеју Сомбор, 10. маја 2018. године од 18 часова биће отворена изложба „Ко је Малвина Хофман?” аутора Владимира Чеха, публицисте и оснивача Института за историју оглашавања у Београду. Изложба је посвећена једној од најпознатијих америчких вајарки двадесетог века и њеним делима за помоћ Србији. Фотографија умирућег српског војника на острву Видо, ратног српског репортера Милоја Игрутиновића инспирисала је Малвину Хофман за чувени плакат „Сербиа неедс yоур хелп”. Исти мотив користила је за разгледнице која су продаване у САД за прикупљање помоћи српској војсци као и за скулптуру Св. Фрање, која се данас налази испред болнице Мејо у Рочестеру. На изложби су први пут јавно приказани цртежи које је госпођа Хофман урадила путујући са екипом Црвеног крста по Србији 1919. године, као и историографски факти у вези са њеним активностима за помоћ Србији у Великом рату, пронађени у Гети институту у Лос Анђелесу. У виртуелној реалности представљена је скулптура Св. Фрање и на темељу ње урађена биста уз помоћ 3Д штампача. Изложба је до сада била постављена у Београду, Новом Саду и Суботици, а биће приказана у другим градовима у Србији. Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије и Амбасада САД у Београду. Посетиоци могу погледати ову веома занимљиву изложбу до 23. маја.

РЕПЕРТОАР 26. ПОЗОРИШНОГ МАРАТОНА - ЈУЧЕ ПОЧЕЛА ПРОДАЈА КОМПЛЕТА УЛАЗНИЦА

У Народном позоришту Сомбор ће од 13. до 16. јуна 2018. године бити одржан 26. Позоришни маратон под слоганом "МЕЂУ ЈАВОМ И МЕД СНОМ". Репертоар је познат и почела је продаја комплета улазница.

Опширније...

ГРАДСКИ МУЗЕЈ СОМБОР ПОТПИСАО УГОВОР СА ИНСТИТУТОМ АУСТРИЈСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА

Градски музеј Сомбор оствариће учешће у оквиру интердисциплинарног пројекта „The social impact of metallurgy in the western Balkans: resources, settlements and social transformations in the Late Bronze Age - RESET” (Социјални утицај металургије на западном Балкану: ресурси, насеља и друштвене трансформације у касном бронзаном добу - РЕСЕТ). Пројекат је планиран и инициран од стране др Марија Гаврановића са Института за оријенталну и европску археологију - ОРЕА Аустријске академије наука и др Матијаса Мехофера из Археолошког института у Бечу. Циљ будућих научних истраживања усмерен је на хронолошко-типолошке и хемијско–физичке анализе металних предмета из касног бронзаног доба. Члан пројектног тима испред Градског музеја Сомбор је Анђелка Путица, виши кустос археолог. Резултати научног рада биће објављени у заједничким публикацијама учесника у пројекту.

 

Још чланака...

 1. САШИ ТОРЛАКОВИЋУ НАГРАДА "МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ" ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ
 2. У СУБОТУ ПОЧИЊУ СОМБОРСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ (СОМУС)
 3. РАДОВИ ИЗАБЕЛЕ МАШИЋ И МИЕ ЏИДАРА ПРЕД СОМБОРЦИМА
 4. СЛИКЕ ДОБРА МАРИЋА ПРЕД СОМБОРЦИМА
 5. ЗОРАН СТОШИЋ ВРАЊСИ ДОПУЊУЈЕ СВОЈ ЛЕГАТ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 6. МУЗЕЈ БАТИНСКЕ БИТКЕ ОТВОРЕН ЗА ГРУПНЕ ПОСЕТЕ
 7. ТОКОМ НОВЕМБРА У ПОЗОРИШТЕ ЗА САМО 135 ДИНАРА!
 8. "ГОГОЛАНД" НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА "ФЕСТИВАЛА ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА"
 9. ИЗЛОБА СЛИКА И ЧАС СЛИКАРСТВА КИНЕСКЕ УМЕТНИЦЕ
 10. ПРЕМИЈЕРОМ ПРЕДСТАВЕ "ЧУДО У ШАРГАНУ", СУТРА ПОЧИЊЕ СЕЗОНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР
 11. "РАСКРШЋА" МИЛЕ ГВАРДИОЛ ПРЕД СОМБОРЦИМА
 12. ТРОДНЕВНИ ФЕСТИВАЛ У ЧАСТ ЛАЗИ КОСТИЋУ И ЈУЛИЈАНИ ПАЛАНАЧКИ
 13. СОМБОРСКИ МУЗЕЈ ДОБИО ДЕО УМЕТНИЧКЕ ЗАОСТАВШТИНЕ БРАНИСЛАВА БРАНКОВА
 14. БИБЛИОТЕКА ПРЕШЛА НА ЛЕТЊЕ РАДНО ВРЕМЕ
 15. НОЋ КЊИГЕ У СОМБОРУ! ОСТВАРИТЕ 50% ПОПУСТА НА ГОДИШЊУ ЧЛАНАРИНУ У БИБЛИОТЕЦИ
 16. СУТРА ПОЧИЊЕ ЈУБИЛАРНИ, 25. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН
 17. ИЗЛОЖБА „МАРТИН ЛУТЕР, У МУЗЕЈУ ДО 10. МАЈА
 18. ДО КРАЈА МАРТА, "ДАНИ ИНДИЈСКЕ КУЛТУРЕ" У СОМБОРУ
 19. МИНИСТАР КУЛТУРЕ ВУКОСАВЉЕВИЋ: СОМБОР ЖИВИ ДОБРОМ КУЛТУРНОМ АТМОСФЕРОМ, ПРОЖЕТ ЈЕ ЊОМЕ
 20. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ЋЕ ИМАТИ СВОГ ПРЕДСТАВНИКА НА СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ БРИСЕЛУ
 21. ПОЧЕО ТРИДЕСЕТИ САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "КОЛУТ МАНДИЋ"
 22. КЊИГЕ НА МАЂАРСКОМ ИЗ ЕДИЦИЈЕ НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА, У СОМБОРСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ
 23. БИБЛИОТЕКА РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА ДРУГУ КЊИГУ АУТОРА МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА
 24. БИБЛИОТЕКА ЗА КРАЈ ГОДИНЕ ОБЈАВИЛА ДВЕ КЊИГЕ
 25. БОГАТ ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА! ОД ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА ДО КОНЦЕРТА
 26. ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СРПСКЕ ЧИТАОНИЦЕ "ЛАЗА КОСТИЋ"
 27. ОДРЖАНИ ДЕСЕТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ" - ЛАУРЕАТ ДАВИД АЛБАХАРИ
 28. ПРИЗНАЊЕ СОМБОРСКОМ ОГРАНКУ ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ
 29. УСПЕХ СОМБОРСКИХ ЛИКОВНИХ АМАТЕРА НА ПАЛИЋУ
 30. ПРЕДСТАВА "ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР" И САША ТОРЛАКОВИЋ НАГРАЂЕНИ У РАКОВИЦИ
 31. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ДОБИЛА ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА СВОЈ РАД
 32. ГАЛЕРИЈОМ „МИЛАН КОЊОВИЋ“ ГРАД СЕ ПОНОСИ, АЛИ ЈЕ И ЧУВА
 33. ОКРУГЛИ СТО И ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 50 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ "МИЛАН КОЊОВИЋ"
 34. "МИНИЈАТУРЕ И МАЛЕ СЛИКЕ" ЗОРАНА СТОШИЋА ВРАЊСКОГ, ДО 28. СЕПТЕМБРА У ГАЛЕРИЈИ
 35. „ЕЛАНОВА“ КОЛОНИЈА - СПЕЦИФИЧАН УМЕТНИЧКИ ПЕЧАТ СОМБОРА
 36. СУТРА У ГАЛЕРИЈИ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СОМБОРСКИ САЛОН 2016"
 37. ИЗДАЊЕ СОМБОРСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У АМЕРИЧКОМ СРБОБРАНУ
 38. ЂОРЂЕ МАЈСТОРОВИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ГОЛУБ" ЗА 2016. ГОДИНУ
 39. СОМБОРСКА СЕЛА ОСТАЈУ БЕЗ БИБЛИОТЕКА
 40. ИЗЛОЖБА "EX - EXPERIMENT AND EXPLORE" ПРЕД СОМБОРЦИМА
 41. САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ И ДИРЕКТОРА УСТАНОВА КУЛТУРЕ
 42. ТОКОМ ЛЕТА У БИБЛИОТЕЦИ, РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ "ЧИТАМ ТИ ПРИЧУ"
 43. ДО 1. ЈУЛА КОНКУРС ЗА ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН 2016."
 44. "СОМБОРСКИ ЛЕГАТИ" ПРЕДСТАВЉЕНИ У КРАГУЈЕВЦУ
 45. ПОСТАВКА "СРПСКИ СЛИКАРИ АМЕРИЦИ" ПРЕД СОМБОРЦИМА
 46. РЕПЕРТОАР И ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА ЗА 24. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН У СОМБОРУ
 47. ИЗАШЛА КЊИГА СЕЋАЊА ВИДОСАВЕ РАИЧ
 48. СУТРА ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА "МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"
 49. 60 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈУ УСТАНОВА КУЛТУРЕ У ВОЈВОДИНИ
 50. НОВА КЊИГА САШЕ РАДОЈЧИЋА
 51. ПРЕДСТАВНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ У СОМБОРУ
 52. СЛИКЕ МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ У СОМБОРСКОЈ ГАЛЕРИЈИ
 53. СОМБОРСКИ ПРЕДШКОЛЦИ ДОБИЛИ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ БИБЛИОТЕКЕ
 54. ИЗЛОЖБА "И Бог и преци - православље и народна религија" ТОКОМ МАРТА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 55. МИЛЕНА ЧАНКОВИЋ СВОЈОМ КЊИГОМ "ДОВЕЛА" ЛИКУ У СОМБОР
 56. ИЗЛОЖБА О КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ ЗАЈЕЧАРА ИСПРЕД ЖУПАНИЈЕ
 57. ДО КРАЈА ЈАНУАРА У БИБЛИОТЕЦИ, ИЗЛОЖБА "ВЕК И ПО СОМБОРСКЕ ШТАМПЕ"
 58. ДО 27. ДЕЦЕМБРА У ПРЕПАРАНДИЈИ, ИЗЛОЖБА О МАТИЦИ СРПСКОЈ
 59. "ДОКТОР НУШИЋ" НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА
 60. НА ДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР, ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР"
 61. ПРОМОЦИЈА ИЗАБРАНИХ ДЕЛА ДАВИДА АЛБАХАРИЈА
 62. ИЗАШЛА ДРУГА КЊИГА ЕДИЦИЈЕ "ГОЛУБ" - "ПРЕПОЗНАВАЊА", ЈАСНЕ ДИМИТИЈЕВИЋ
 63. ОБЈАВЉЕН КОНКУРС ЗА НАГРАДУ "ГОЛУБИЋ 2015"
 64. ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ДР САШЕ МАРКОВИЋА
 65. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЉЕНА У МАТИЦИ СРПСКОЈ! МИРО ВУКСАНОВИЋ ДОБИТНИК "ВЕЉКОВЕ ГОЛУБИЦЕ"
 66. СУТРА У СОМБОРСКОМ ПОЗОРИШТУ ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "КЊИГА О ЗАВИЧАЈУ"
 67. ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЛАЗЕ КОСТИЋА "Основно начело - критички увод у општу филозофију"
 68. ДО 20 СЕПТЕМБРА У БИБЛИОТЕЦИ, ИЗЛОЖБА СЛИКА У ЧАСТ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ
 69. ПРЕДСТАВЉEНА КЊИГА „ЛАЗА КОСТИЋ – ЖИВОТ И КЊИЖЕВНА ДЕЛА“
 70. ПРЕД НАМА ЈЕ УЗБУДЉИВА СЕЗОНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР
 71. ПРЕСТИЖНА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ "МИЛАН КОЊОВИЋ"
 72. "ЗАОСТАВШТИНА ЛАЗЕ КОСТИЋА" ОД ЧЕТВРТКА У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ СОМБОР
 73. НАДА ДУШАНИЋ У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА АНДРИЋЕВУ НАГРАДУ
 74. "СЛИКАР КОЈИ СЛИКА ДУШОМ" ИЗЛАЖЕ У КУЛИ
 75. ОДРЖАНА II СЛАМАРСКО-ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋУ "ЛЕМЕШКА ЈЕСЕН 2015"
 76. ОД ДАНАС ДО УТОРКА, МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАНИ ИРАНА У СОМБОРУ"
 77. УСКОРО ФИЛМ О ЗАБОРАВЉЕНИМ СОМБОРЦИМА
 78. ОПШТИНСКА СМОТРА ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА АМАТЕРА
 79. СОМБОРСКО ПОЗОРИШТЕ, ГОДИНАМА ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ТЕАТАРА У СРБИЈИ
 80. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА УГОСТИЛА БИБЛИОТЕКАРЕ ЗАГРЕБАЧКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА
 81. ОБРАДА ЗАОСТАВШТИНЕ ЛАЗЕ КОСТИЋА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 82. СОМБОРСКИ МУЗЕЈ 6. ЈУЛА ПРЕЛАЗИ НА ЛЕТЊЕ РАДНО ВРЕМЕ
 83. "МЕМОРАБИЛИЈАР" ГОРДАНЕ ШПОЉАР АНДРАШИЋ, У ГАЛЕРИЈИ КЦ "ЛАЗА КОСТИЋ"
 84. ТРЕЋИ ПУТ У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАН ЛАЗЕ КОСТИЋА"
 85. КОНКУРС ЗА ГРУПНУ ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН 2015"
 86. НОЋ МУЗЕЈА - ПРВИ ПУТ ЈАВНО ПРЕДСТАВЉЕНА ПОСЛЕДЊА, НЕДОВРШЕНА СЛИКА САВЕ СТОЈКОВА
 87. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ОБЈАВИЛА НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "ДОМЕТИ"
 88. ЈАПАНСКИ УМЕТНИК ИЗЛАЖЕ У СОМБОРУ
 89. "РИМСКИ ШЛЕМ ИЗ СИВЦА" У ПУЛИ
 90. ВЕЧЕРАС У ГАЛЕРИЈИ, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКА ИЗ ЗБИРКЕ ДОМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
 91. ТРИ НАГРАДЕ ЗА ПРЕДСТАВУ "ДОКТОР НУШИЋ" У КИКИНДИ
 92. "МРАЧНА КОМЕДИЈА" НАКОН ДЕСЕТ ГОДИНА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР
 93. ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ЧОВЕК ИЗНАД СВЕГА"
 94. ДАНИ КОМЕДИЈЕ: НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА "ДОКТОР НУШИЋ"
 95. У ПОНЕДЕЉАК ПРОМОЦИЈА ДРУГОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ "ЧОВЕК ИЗНАД СВЕГА"
 96. У УТОРАК ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "О ТЕМАМА О НАРОДИМА"
 97. ВЕЧЕРАС У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР ПЕТА ОВОСЕЗОНСКА ПРЕМИЈЕРА

Ко је на мрежи: 56 гостију и нема пријављених чланова