Култура

ПРОЛЕЋНИ МУЗИЧКИ КАРАВАН ДЕЧЈЕ ФИЛХАРМОНИЈЕ СУТРА У СОМБОРУ

Дечја филхармонија ће овог пролећа одржати низ концерата у градовима Србије под називом „Пролећни музички караван“. Караван ће у периоду од априла до јуна ове године обићи десетак градова, а Дечја филхармонија планира да у сваком граду, уз наступ у градској дворани/дому културе, одржи и концерт на отвореном – поклон граду домаћину. Дечја филхармонија ће концерт у Сомбору одржати сутра, 22. априла 2018. године од 19 сати, у Свечаној сали Градске куће. Улаз је слободан.

"ФРЕНКИ И ЏОНИ" У СОМБОРСКОМ ПОЗОРИШТУ

У понедељак, 23. априла 2018. године од 20 сати, на Великој сцени Народног позоришта Сомбор биће одиграна представа "Френки и Џони" по тексту америчког драмског писца Теренса Мекнелија, а у режији Тее Пухарић. У овој дуо драми улоге тумаче Слобода Мићаловић Ћетковић и Игор Ђорђевић. Главни јунаци су двоје усамљених средовечних људи - несигурна конобарица Френки и кувар Џони, који је управо изашао из затвора. Пре две и по деценије је снимљен и истоимени филм са Мишел Фајфер и Ал Паћином у главним улогама, који је преко ноћи постао хит. Више о представи можете прочитати ОВДЕ. Информације и резервације се могу обавити на 025/436373 и 062/248020.

САШИ ТОРЛАКОВИЋУ НАГРАДА "МИЛИВОЈЕ ЖИВАНОВИЋ" ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ

Стручни жири 23. Глумачких свечаности „Миливоје Живановић“ у Пожаревцу који су чинили Мира Бањац, Ана Софреновић и Мирослав Радоњић, за најбољег глумца прогласио је Сашу Торлаковића за улогу Агатона Арсића у Нушићевој "Ожалошћеној породици", Народног позоришта у Београду, у адаптацији и режији Јагоша Марковића. Торлаковићу је на затварању овогодишњег фестивала уручена статуета Миливоја Живановића (1900-1976), рад вајара Јована Солдатовића, и 150.000 динара. Ову престижну награду Торлаковић је освојио и 2013. године за улогу Томаса Мана у представи "Чаробњак", Народног позоришта Сомбор, а поред њега статуету Миливоја Живановића између осталих су до сада добили и великани нашег глумишта: Љуба Тадић, Војислав Брајовић, Михајло Миша Јанкетић, Предраг Ејдус, Ружица Сокић, Милан Лане Гутовић, Предраг Мики Манојловић, Небојша Глоговац, Војин Ћетковић... Фестивал је одржан од 30. марта до 4. априла, а у конкуренцији за награду ове године били су и Тања Бошковић („Моја ти”, Атеље 212), Марко Марковић („Кад би Сомбор био Холивуд“, Народно позориште Сомбор), Аница Добра („Корешподенција“, Звездара театар) и Биљана Кескеновић („Аника и њена времена“, Српско народно позориште).

МАРКО ВИДОЈКОВИЋ У СОМБОРУ ПРЕДСТАВЉА РОМАН "Е БАШ ВАМ ХВАЛА"

Поводом Светског дана књиге, Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор у понедељак, 23. априла 2018. године, од 18 сати организује промоцију романа Марка Видојковића "Е баш вам хвала". Промоција ће бити одржана у сали Дечјег одељења Библиотеке, Трг цара Лазара 3. Књига "Е баш вам хвала" је својеврсни десант на целокупно постјугословенско друштво, а у доба глобалне апатије и општег осећања безизлаза Видојковић нам помаже да јасније сагледамо и судбину Југославије и време у којем живимо. Више о роману можете прочитати ОВДЕ. На промоцији ће поред Марка Видојковића говорити Драган Бабић и Тамара Бабић.

КАТАРИНА МИТРОВИЋ, ОВОГОДИШЊИ ЛАУРЕАТ СОМБОРСКОГ КЊИЖЕВНОГ ФЕСТИВАЛА

Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор у новембру 2017. године расписали су конкурс за другу књигу аутора до 35 година. На конкурс је пристигао 21 рукопис, а жири је одлучио да награди рукопис Катарине Митровић "Питоми дивљи пас".

Опширније...

У СУБОТУ ПОЧИЊУ СОМБОРСКЕ МУЗИЧКЕ СВЕЧАНОСТИ (СОМУС)

Седмо издање фестивала СОМУС (Сомборске музичке свечаности), насталог на темељима чувених Сомборских музичких вечери, биће одржано од 14. до 20. априла 2018. године у организацији Културног центра „Лаза Костић” Сомбор. Комплетан програм овогодишњег СОМУС-а можете погледати ОВДЕ. Улазнице се могу купити на билетарници Народног позоришта Сомбор.

ИЗЛОЖБА ТОМИСЛАВА СТОШИЋА У ГАЛЕРИЈИ КЛТУРНОГ ЦЕНТРА

У галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор данас, 10. априла од 19 часова ће бити уприличено отварање изложбе слика Томислава Стошића. Уметник је дипломирао сликаство на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи професора Момчила Антоновића, 1988. године, а магистарске студије завршио је на истој академији 1992. године. Излагао је на 10 самосталних и више од 60 колективних изложби. Члан је УЛУС-а од 1989. године. Живи и ради у Панчеву. Поставка у Сомбору ће трајати до 26. априла.

РАДОВИ ИЗАБЕЛЕ МАШИЋ И МИЕ ЏИДАРА ПРЕД СОМБОРЦИМА

У Галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор сутра, 06. фебруара 2018. године од 19 часова биће отворена изложба "Рефлексија", Изабеле Машић и Мие Џидара. Рефлексија је тема иза радова ових уметница, као одбијање светлости, таласа, али и као размишљање и интроспекција. Залазећи испод површине, у дубине психе, човек се суочава са собом. Поред теме и имагинативна атмосфера преовладава у оба циклуса радова, а плава боја као њен главни носилац. Изабела Машић (1994) је завршила основне академске студије на Академији уметности у Новом Саду у класи проф. Босиљке Зиројевић Лечић, смер сликарство. Тренутно похађа мастер студије на истом факултету под менторством проф. Горана Деспотовског. Излагала је на три самосталне изложбе и учествовала на више пројеката и групних изложби у земљи и иностранству. Добитница је награде "Палета младих" у Врбасу. Миа Џидара је рођена 1994. године у Сомбору. Апсолвент је на одсеку за Графику на Академији уметности у Новом Саду. Учествовала је на више колективних изложби у земљи и и иностранству, и реализовала је једну самосталну изложбу. У свом раду у медију графике, као и фотографије, Миа се бави апстрактним симболима и њиховим визуелним ефектом - водом као симболом несвесног, и симболом круга који припада најстаријим симболима човечанства, и означава симбол циља и Сопства, односно архетип целине. Радови сродни експерименталном приступу, спајају ове симболе стварајући на тај начин једну потпуно нову представу. Поставка изложбе ће трајати до 24.02.2018. године.

СЛИКЕ ДОБРА МАРИЋА ПРЕД СОМБОРЦИМА

У уторак, 16. јанура 2018. године, у Галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор од 19 сати биће отворена изложба слика уметника Добра Марића под називом "Трагови". Добро Марић - Маре је рођен 1964. године у Јајцу. Дипломирао је сликарство на Академији ликовне уметности у Новом Саду, у класи професора Јована Ракиџића. Живи и ствара у Тителу. Поред сликарства активно се бави цртежом, графиком и педагошким радом. Излагао је на више колективних, а ово му је 15. самостална изложба. Члан је СУЛУВ-а од 1994. године и УЛУС-а од 2017. године. Поставка ће трајати до 3. фебруара.

ЗОРАН СТОШИЋ ВРАЊСИ ДОПУЊУЈЕ СВОЈ ЛЕГАТ У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ

У уторак, 16. јануара 2018. године од 12 часова, у Градском музеју Сомбор биће одржана свечана примопредаја слике и цртежа — поклона Зорана Стошића Врањског у оквиру редовне допуне легата. Поклон чине: слика "Космичка варијанта", уље на платну, 55×45 цм, 2011, цртеж "Космички сонет", лавирани туш, 80×70 цм и ртеж "Космички сонет", лавирани туш, 85×65 цм, 2014. Зоран Стошић Врањски је 1992. године склопио уговор о поклону са сомборским Градским музејом, којим се обавезује да ће сваке године оставити по три своја рада Ликовном одељењу. Легат садржи слике, цртеже, каталоге, плакате, комплетну документацију о сликару и други материјал везан за личност и дело овог уметника.

МУЗЕЈ БАТИНСКЕ БИТКЕ ОТВОРЕН ЗА ГРУПНЕ ПОСЕТЕ

Поводом 73. годишњице једне од највећих битака Другог светског рата, свечано је отворен обновљен Музеј Батинске битке. Ток битке од 11. до 29. новембра 1944. године приказан је музејском поставком оружја, униформи, застава, ордења и личних предмета команданата и бораца. На великом ТВ екрану у непрестаном низу теку имена погинулих учесника. Главни и одговорни кустос за постављање ове изложбе је Милка Љубоја, виши кустос историчар са колегама из Градског музеја Сомбор. Стручњаци из Музеја Војводине др Предраг Бајић и Воја Мартинов, срдачно су помагали у материјалу за изложбу. Групне посете се најављују запосленима у Градском музеју Сомбор на број 025/412–728.

ТОКОМ НОВЕМБРА У ПОЗОРИШТЕ ЗА САМО 135 ДИНАРА!

Поводом свог 135. рођендана, Народно позориште Сомбор је одлучило да обрадује своју публику. Карте за све репризне представе које ће бити одигране током новембра месеца могу се купити по цени од 135 динара. Комплетан репертоар можете погледати ОВДЕ, а додатне информације и резервације улазница могу се добити путем телефона 025/436-373 и 062/248-020.

"ГОГОЛАНД" НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА "ФЕСТИВАЛА ПОБЕДНИКА ФЕСТИВАЛА"

На трећим по реду Позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“ које је Центар за културу и образовање Раковица организовао од 9. до 17. октобра, стручни жири у саставу: позоришни редитељ Небојша Брадић, Милена Богавац, драматург и драмски уметник Михајло Јанкетић, прогласили су представу  "Гоголанд", Народног позоришта Сомбор, насталу по мотивима књижевног дела Јаноша Херцега у режији Андраша Урбана, за најбољу представу Фестивала. У селекцији овогодишње манифестације поред "Гоголанда" је било још четири награђене представе и то: "Црни", Роберта Ленарда, Новосадско позориште (Újvidéki Színház), "Ружа, увела", Позоришта „Бора Станковић" из Врања, "Хор бечких дечака", у продукцији "Yugoarta" из Београда и  и "Бела кафа", Народног позоришта у Београду. Награду за најбоље глумачко остварење на фестивалу добио је Предраг Ејдус за улогу Аце, у представи "Хор бечких дечака".

ИЗЛОБА СЛИКА И ЧАС СЛИКАРСТВА КИНЕСКЕ УМЕТНИЦЕ

Изложба слика под називом "Градови памте", кинеске уметнице Ђо Ин Фан, биће отворена у уторак 17. октобра од 18 сати, у Галерији Културног центра "Лаза Костић". Пре свечаног отварања изложбе, од 11 сати, уметница ће у Галерији одржати час кинеског сликарства. Поставка изложбе ће трајати до 4. новембра. Ђо Ин Фан дипломирала је на Одељењу за уметност на Кинеском универзитету у Хонг Конгу 1975. године, а као стипендиста јапанске владе, истраживала је образовање у уметности у Јапану (1981-1983). Потом је живела и усавршавала се у бившој Југославији, где је имала 11 самосталних изложби (укључујући и једну у Сомбору). Ђо се вратила у Хонг Конг 1991. и од тада акивно промовише и подучава кинеско сликарство. Њени уметнички радови су махом кинеске слике израђене у кинеском тушу на пиринчаном папиру, а развила је технику кинеског сликања са колажом који се природно утапа у "урамљивање" кинеских слика.

ПРЕМИЈЕРОМ ПРЕДСТАВЕ "ЧУДО У ШАРГАНУ", СУТРА ПОЧИЊЕ СЕЗОНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР

Сезона 2017/2018. у Народном позоришту Сомбор биће свечано отворена сутра у 20 часова на великој сцени премијером представе „Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића, у режији Марка Торлаковића. Сомборско позориште тако отвара нову сезону класиком српске драматургије, која окупља глумачки ансамбл овог позоришта, са гостима из Новог Сада Александром Плескоњић и Ервином Хаyимуртезићем. У “Чуду из Шаргана” играју: Ивана В. Јовановић, Александра Плескоњић, Вања Ненадић, Саша Торлаковић, Давид Тасић Даф, Ервин Хаyимуртезић, Марко Марковић, Бранислав Јерковић, Александар Вучковић, Немања Бакић, Перо Стојанчевић и Срђан Алексић. Сценограф је Марија Калабић, костимограф  Драгица Лаушевић, а за дизајн звука је био задужен  Илија Ђорђевић. У четвртак, 12. октобра, на репертоару је представа „Гоголанд”, а у петак ће бити изведен „Маестро”. Неколико глумаца овог позоришта, који учествују у “Егзиту”, извешће ову представу у петак, 13. октобра на Интернационалном позоришном фестивалу у Букурешту. Представа “Егзит”, у режији Арпада Шилинга, је копродукција Државног мађарског позоришта „Чики Гергељ“из Темишвара, Позоришта класике „Јоан Славић“ из Арада и Народног позоришта Сомбор. Недавно, половином септембра, ова представа је учествовала на фестивалу “Транзит” у Румунији. Представа “Маестро”, аутора Миливоја Млађеновића, у режији Милана Нешковића, 15. октобра ће учествовати на фестивалу „Театар у једном дејству“ у Центру за културу Младеновац. И представа “Гоголанд”, рађена према мотивима књижевног дела Јаноша Херцега, у режији Андраша Урбана, 15. октобра ће учествовати на 3. Позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“ у Центру за културу и образовање Раковица. Ова представа ће крајем октобра гостовати у Словенији. Биће изведена у Местном гледалишчу Птуј, Прешерновом гледалишчу Крањ, и у Гледалишчу Копер. У сомборском позоришту за крај године најављују почетак рада на представи “Кад би Сомбор био Холивуд” Златана Дорића, коју ће режирати Кокан Младеновић, а премијера се очекује у фебруару 2018.  На пролеће је планирана премијера представе “Лари Томпсон: Трагедија једне младости”Душана Ковачевића, у режији Милана Нешковића. (Дневник)

"РАСКРШЋА" МИЛЕ ГВАРДИОЛ ПРЕД СОМБОРЦИМА

У Галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор сутра, 26. септембра од 19 сати биће отворена изложба слика под називом "Раскршћа", уметнице Миле Гвардиол. Изложба ће трајати до 14. октобра.

ТРОДНЕВНИ ФЕСТИВАЛ У ЧАСТ ЛАЗИ КОСТИЋУ И ЈУЛИЈАНИ ПАЛАНАЧКИ

Турнеју тродневних светковина по градовима Србије под називом „Почаст Костић Лази на звезданој стази“, Фондација Лаза Костић наставља у Сомбору, и то у месецу септембру, када је врсни песник, философ, правник, полиглота, позоришни критичар, утемељивач Шекспира код нас, постао Сомборац.

Опширније...

СОМБОРСКИ МУЗЕЈ ДОБИО ДЕО УМЕТНИЧКЕ ЗАОСТАВШТИНЕ БРАНИСЛАВА БРАНКОВА

У Градском музеју Сомбор, 14. августа 2017. године је потписан уговор о поклону између Марије Бранков и директора сомборског музеја Бранимира Машуловића, којим она поклања музеју део уметничке заоставштине свог покојног супруга, сомборског уметника Бранислава Бранкова. Збирка садржи осамдесет цртежа, у оловци, тушу, угљену и другим цртачким техникама (од најранијих скица преко читавог пута уметничког развоја до последњих радова), тридесет радова у пастелу, једну гипсану скулптуру (портрет Павла Веленрајтера, археолога и бившег кустоса сомборског музеја), као и пратећу документацију (каталози изложби, фотографије, новински и други чланци и написи). Иако без формалног образовања, Бранков је већ педесетих година примећен од стране Милана Коњовића као даровит уметник–почетник који ће своју примарну вокацију вајара заменити чудесном судбином једног од најзанимљивијих уметника цртежа. Од првих скица рађених под маестровим утицајем, преко апстрактних, асоцијативних, фигурално–фантастичних мотива, Бранков брижљиво гради свој цртачки опус разрађујући свој рукопис груписањем, разлагањем и ослобађањем форме. Бранислав Бранков је рођен у Сомбору 1929. а умро 2007 године. Са млађим братом Бориславом посветио се уметности, а открио га је Милан Коњовић који га је охрабрио на истраживање и излагачку праксу. Излагао је на невеликом броју самосталних и бројним колективним изложбама УЛУВ–а, Тријеналима савременог југословенског цртежа у оквиру сомборске Ликовне јесени и друго. Његов пребогат опус налази се код његових наследника, а покушај подсећања на његов значај учињен је на постхумним изложбама у Сомбору и Новом Саду 2007. године.

БИБЛИОТЕКА ПРЕШЛА НА ЛЕТЊЕ РАДНО ВРЕМЕ

Од понедељка, 19. јуна 2017. године, Градска библиотека "Карло Бијелицки" Сомбор прешла је на летње радно време. Љубитељи књига ће све до 1. септембра 2016. године у библиотеку моћи да дођу радним данима од 8 до 17 сати, а суботом од 8 до 12 часова.

НОЋ КЊИГЕ У СОМБОРУ! ОСТВАРИТЕ 50% ПОПУСТА НА ГОДИШЊУ ЧЛАНАРИНУ У БИБЛИОТЕЦИ

Градска библиотека "Карло Бијелицки" у петак, 16. јуна организује "Ноћ књиге". Тог дана позајмно одељење и књижара сомборске библиотеке биће отворени до 23 часа. Сви љубитељи књиге ће у петак од 19 до 23 сата на позајмном одељењу моћи да остваре попуст на годишњу чланарину од 50%, а у књижари ће сва издања Градске библиотеке "Карло Бијелицки"  бити на попусту од 30%.

СУТРА ПОЧИЊЕ ЈУБИЛАРНИ, 25. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН

У Народном позоришту Сомбор од 14. до 17. јуна биће одржан јубиларни, 25. Позоришни маратон, који се ове године одржава под називом "Коцка је бачена". У оквиру овогодишње манифестације биће изведено петнаест представа, од чега су две нове представе Народног позоришта Сомбор, које ће премијерно бити изведене првог  дана манифестације, 14. јуна. Поред тога, на даскама сомборског театра ће бити одигране и најбоље представе из земље и региона, представе за децу, као и пратећи програм. Комплетан програм 25. Позоришног маратона можете погледати на сајту Народног позоришта Сомбор. Европска асоцијација фестивала која је носилац пројекта Европа за фестивале, фестивали за Европу, објавила је списак добитника ЕФФЕ етикета за 2017 - 2018. годину. Међународни жири је, на основу апликације, ЕФФЕ етикету 2017-2018. доделио и фестивалу Позоришни маратон. У образложењу, жири је Позоришни маратон оценио као "позоришни фестивал високе важности на локалном нивоу, који својим новим конекцијама у области међународне сарадње стално обогаћује свој програм". Ово признање представља међународну потврду значаја и квалитета овог фестивала који из године у године расте. Европска асоцијација фестивала (ЕФА) је организација која окупља преко 100 фестивала различитих уметничких области из 40 земаља Европе.

ОДРЖАН СОМБОРСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ - МУРАЛ КАРЛА БИЈЕЛИЦКОГ НА ПОКЛОН

Након успешног првог издања, Сомборски књижевни фестивал одржан је претходног викенда у организацији Градске библиотеке "Карло Бијелицки" и њених сарадника Тамаре Б. Крстић и Драгана Бабића. Том приликом додељена је награда на конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година, Александру Петровићу.

Опширније...

У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ И ОВЕ ГОДИНЕ МАНИФЕСТАЦИЈА "ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"

У четвртак, 11. маја 2017. године, почиње манифестација "Десет дана од 10 до 10", која ће у Градском музеју Сомбор трајати до 20. маја, односно биће завршена овогодишњом "Ноћи музеја". Тема овогодишње манифестације је "Музеј у гостима" и у складу са темом Градски музеј Сомбор је приредио богат програм.

Опширније...

ИЗЛОЖБА „МАРТИН ЛУТЕР, У МУЗЕЈУ ДО 10. МАЈА

Амбасада Савезне Републике Немачке у Србији, Град Сомбор и Удружење Немаца „Герхард“ организовали су изложбу посвећену обележавању 500 година реформације у Немачкој. Изложба, под називом „Мартин Лутер, реформација и њене последице“, постављена је у Градском музеју и биће отворена до 10. маја 2017. године.

Опширније...

ДО КРАЈА МАРТА, "ДАНИ ИНДИЈСКЕ КУЛТУРЕ" У СОМБОРУ

Културни центар "Лаза Костић" Сомбор, у сарадњи са Фондацијом "Виварта Лила" из Сомбора и Индијском амбасадом у Србији, од 25. до 31. марта организује Дане индијске културе. На отварању манифестације које ће бити уприличено у суботу, 25. марта од 18 сати у Малој сали Културног центра "Лаза Костић" Сомбор, у улици Венац Радомира Путника 2, представиће се музичка група из Новог Сада која ће свирати индијску музику. Док траје манифестација, у Малој сали Културног центра "Лаза Костић", сомборска публика ће сваког дана од 20 сати имати прилику да погледа пројекцију индијских филмова са српским титловима.

МИНИСТАР КУЛТУРЕ ВУКОСАВЉЕВИЋ: СОМБОР ЖИВИ ДОБРОМ КУЛТУРНОМ АТМОСФЕРОМ, ПРОЖЕТ ЈЕ ЊОМЕ

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић посето је Сомбор и том приликом са представницима Града домаћина  и представницима општина Апатин, Кула и Оџаци разговарао о актуелним питањима из области културе, почев од Стратегије културног развоја Србије, до појединачних питања локалних самоуправа.

Опширније...

СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ЋЕ ИМАТИ СВОГ ПРЕДСТАВНИКА НА СТУДИЈСКОЈ ПОСЕТИ БРИСЕЛУ

Представнице Градске библиотеке "Карло Бијелицки" Сомбор, Иња Фирањ и Горана Копоран, у четвртак, 2. марта, присуствовале су свечаној церемонији поводом донације педесет академских издања о политикама европске уније Библиотеци Матице српске. Присутнима су се обратили др Драган Станић, председник Матице српске, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији и Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске. Донација академских издања Библиотеци Матице српске реализује се кроз пројекат ЕУТЕКА - ЕУ у вашој библиотеци, у којем учествује и Сомборска библиотека. Еутека је мрежа библиотека које имају локалне информативне пунктове на којима пружају информисање о Европској унији. Крајем прошлог месеца завршен је конкурс за студијску посету институцијама Европске уније у Бриселу, намењен библиотекарима ЕУТЕКЕ, а један библиотекар Сомборске библиотеке, изабран је у прву групу библиотекара који ће добити ову прилику. На конкурс су се пријавила 32 библиотекара из целе земље а њих 12 ће посетити Брисел, у циљу унапређења знања о начину функционисања Европске уније и начина рада библиотека у Европи. Циљ ове посете је унапређење знања о начину функционисања Европске уније и њених институција као и упознавање начина рада библиотека у Европи и повезивање са колегама из ових библиотека. Нове информације као и нови контакти ће, верујемо, бити важан подстицај библиотекарима да у својим матичним библиотекама осмисле и реализују активности које ће, на квалитетан начин, приближити Европу и Европске институције грађанима Србије, кажу организатори.

ПОЧЕО ТРИДЕСЕТИ САЗИВ ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ "КОЛУТ МАНДИЋ"

Ликовна колонија "Колут Мандић", 30. сазив, почела је јуче у Сомбору у вили "Кронић" и трајаће до 29. јануара. Овај јубиларни сазив ће бити један од најзначајнијих догађаја на пољу ликобне културе у Србији. На једном месту окупиће се 18 најзначајнијих имена српске и црногорске ликовне сцене: професор Момчило Антоновић (Београд), професор Анђелка Бојовић (Београд), Павле Блесић (Сомбор), Миомир Мишо Вемић (Никшић), професор Василије Доловачки (Баваниште), Дамјан Ђаков (Београд), Зоран Круљ (Лесковац), професор Драган Мартиновић (Сремска Митровица), Момчило Мацановић (Тиват), Милан Милетић (Горњи Милановац), Предраг Милошевић (Београд), Саша Монтиљо (Београд), Љубомир Попадић (Тиват), Предраг Тодоровић (Београд), професор Мишо Филиповић (Београд), професор Денис Чернов (Рзањ- гост из Русије), професор Јелена Шалинић- Терзић (Крагујевац) и Шандор Шлајф (Ветерник). Овај сазив се зове МОСТ, као спона између народа, држава, уметника, публике.... Текстове за каталог написали су водећи ликовни крутичар Србије Дејан Ђорић и Сомборска Слађана Драгичевић. Изложба слика настале на овој колонији биће отворена 28. јануара у 19 часова у Галерији "Лаза Костић" у Сомбору. То је јединствена прилика да љубитељи уметности у нашем граду на једном месту виде веома значајне уметније и њихова дела.

КЊИГЕ НА МАЂАРСКОМ ИЗ ЕДИЦИЈЕ НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА, У СОМБОРСКОЈ БИБЛИОТЕЦИ

Kанцеларија премијера Мађарске поклонила је Градској библиотеци "Карло Бијелицки" Сомбор књиге из едиције Национална библиотека, на мађарском језику. Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара, у допису наводи да је за сваку библиотеку која располаже фондом књига на мађарском језику у Војводини, од значаја да поседује истакнута  дела мађарске књижевности од вечне вредности. Едиција Национална библиотека обухвата најбоља дела мађарске писане културе, прикупљена у циљу читљивости, разноврсности и јачања националног самопоштовања.

БИБЛИОТЕКА РАСПИСАЛА КОНКУРС ЗА ДРУГУ КЊИГУ АУТОРА МЛАЂИХ ОД 35 ГОДИНА

Сомборски књижевни фестивал и Градска библиотека „Карло Бијелицки“ Сомбор, расписују конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година. Конкурс је намењен ауторима са једним издањем иза себе, а циљ конкурса је да помогне писцима млађе генерације да превазиђу такозвани проблем друге књиге. Право да конкуришу имају аутори млађи од 35 година са једном објављеном књигом, а један аутор може послати више од једног рукописа. Конкурс је отворен до 15.02.2017. године, а жири у саставу Бранислав Живановић, Душан Вејновић и Тамара Б. Крстић резултате ће објавити до 15. марта текуће године. Награда која ће бити уручена током Сомборског књижевног фестивала, у мају 2017. године састоји се из штампања награђеног рукописа. Рукописи се могу послати  до 15.02.2017. године на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. а у разматрање за награду улазе рукописи без обзира на жанровску одређеност (проза, поезија, драма, есеј, критика, књижевност за децу, полижанровска дела). Мејл треба да садржи два документа и то: рукопис потписан шифром и разрешење шифре. У разрешење шифре је потребно укључити следеће податке: Име и презиме аутора, краћу биографију, контакт аутора, кратак опис, критику или рецензију прве књиге, а рукопис који се шаље на конкурс мора бити потписан шифром и представљати оригинално ауторско дело на српском језику, док делови рукописа могу бити раније објављени.

 

Још чланака...

 1. БИБЛИОТЕКА ЗА КРАЈ ГОДИНЕ ОБЈАВИЛА ДВЕ КЊИГЕ
 2. БОГАТ ПРОГРАМ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА! ОД ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМОВА ДО КОНЦЕРТА
 3. ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА СРПСКЕ ЧИТАОНИЦЕ "ЛАЗА КОСТИЋ"
 4. ОДРЖАНИ ДЕСЕТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ" - ЛАУРЕАТ ДАВИД АЛБАХАРИ
 5. ПРИЗНАЊЕ СОМБОРСКОМ ОГРАНКУ ВУКОВЕ ЗАДУЖБИНЕ
 6. УСПЕХ СОМБОРСКИХ ЛИКОВНИХ АМАТЕРА НА ПАЛИЋУ
 7. КЦ "ЛАЗА КОСТИЋ" РАСПИСАО КОНКУРС ЗА ИЗЛАГАЧКУ 2017. ГОДИНУ
 8. ПРЕДСТАВА "ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР" И САША ТОРЛАКОВИЋ НАГРАЂЕНИ У РАКОВИЦИ
 9. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ДОБИЛА ЈОШ ЈЕДНО ПРИЗНАЊЕ ЗА СВОЈ РАД
 10. ГАЛЕРИЈОМ „МИЛАН КОЊОВИЋ“ ГРАД СЕ ПОНОСИ, АЛИ ЈЕ И ЧУВА
 11. ОКРУГЛИ СТО И ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 50 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ "МИЛАН КОЊОВИЋ"
 12. "МИНИЈАТУРЕ И МАЛЕ СЛИКЕ" ЗОРАНА СТОШИЋА ВРАЊСКОГ, ДО 28. СЕПТЕМБРА У ГАЛЕРИЈИ
 13. „ЕЛАНОВА“ КОЛОНИЈА - СПЕЦИФИЧАН УМЕТНИЧКИ ПЕЧАТ СОМБОРА
 14. СУТРА У ГАЛЕРИЈИ ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "СОМБОРСКИ САЛОН 2016"
 15. ИЗДАЊЕ СОМБОРСКЕ БИБЛИОТЕКЕ У АМЕРИЧКОМ СРБОБРАНУ
 16. ЂОРЂЕ МАЈСТОРОВИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ГОЛУБ" ЗА 2016. ГОДИНУ
 17. СОМБОРСКА СЕЛА ОСТАЈУ БЕЗ БИБЛИОТЕКА
 18. ИЗЛОЖБА "EX - EXPERIMENT AND EXPLORE" ПРЕД СОМБОРЦИМА
 19. САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИЦЕ И ДИРЕКТОРА УСТАНОВА КУЛТУРЕ
 20. ТОКОМ ЛЕТА У БИБЛИОТЕЦИ, РАДИОНИЦЕ ЗА ДЕЦУ "ЧИТАМ ТИ ПРИЧУ"
 21. ДО 1. ЈУЛА КОНКУРС ЗА ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН 2016."
 22. "СОМБОРСКИ ЛЕГАТИ" ПРЕДСТАВЉЕНИ У КРАГУЈЕВЦУ
 23. ПОСТАВКА "СРПСКИ СЛИКАРИ АМЕРИЦИ" ПРЕД СОМБОРЦИМА
 24. РЕПЕРТОАР И ЦЕНЕ УЛАЗНИЦА ЗА 24. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН У СОМБОРУ
 25. ИЗАШЛА КЊИГА СЕЋАЊА ВИДОСАВЕ РАИЧ
 26. СУТРА ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА "МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"
 27. 60 МИЛИОНА ДИНАРА ЗА МОДЕРНИЗАЦИЈУ УСТАНОВА КУЛТУРЕ У ВОЈВОДИНИ
 28. НОВА КЊИГА САШЕ РАДОЈЧИЋА
 29. ПРЕДСТАВНИЦИ БИБЛИОТЕКЕ МАТИЦЕ СРПСКЕ У СОМБОРУ
 30. СЛИКЕ МИЛЕНЕ ПАВЛОВИЋ БАРИЛИ У СОМБОРСКОЈ ГАЛЕРИЈИ
 31. СОМБОРСКИ ПРЕДШКОЛЦИ ДОБИЛИ ЧЛАНСКЕ КАРТЕ БИБЛИОТЕКЕ
 32. ИЗЛОЖБА "И Бог и преци - православље и народна религија" ТОКОМ МАРТА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 33. МИЛЕНА ЧАНКОВИЋ СВОЈОМ КЊИГОМ "ДОВЕЛА" ЛИКУ У СОМБОР
 34. ИЗЛОЖБА О КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ ЗАЈЕЧАРА ИСПРЕД ЖУПАНИЈЕ
 35. ДО КРАЈА ЈАНУАРА У БИБЛИОТЕЦИ, ИЗЛОЖБА "ВЕК И ПО СОМБОРСКЕ ШТАМПЕ"
 36. ОДРЖАНИ ДЕВЕТИ "ВЕЉКОВИ ДАНИ", ЛАУРЕАТ МИРО ВУКСАНОВИЋ
 37. ДО 27. ДЕЦЕМБРА У ПРЕПАРАНДИЈИ, ИЗЛОЖБА О МАТИЦИ СРПСКОЈ
 38. "ДОКТОР НУШИЋ" НАЈБОЉИ МЕЂУ НАЈБОЉИМА
 39. НА ДАН НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР, ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "ЈУЛИЈЕ ЦЕЗАР"
 40. ПРОМОЦИЈА ИЗАБРАНИХ ДЕЛА ДАВИДА АЛБАХАРИЈА
 41. ИЗАШЛА ДРУГА КЊИГА ЕДИЦИЈЕ "ГОЛУБ" - "ПРЕПОЗНАВАЊА", ЈАСНЕ ДИМИТИЈЕВИЋ
 42. ОБЈАВЉЕН КОНКУРС ЗА НАГРАДУ "ГОЛУБИЋ 2015"
 43. ПРЕДСТАВЉЕНА НОВА КЊИГА ДР САШЕ МАРКОВИЋА
 44. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ПРЕДСТАВЉЕНА У МАТИЦИ СРПСКОЈ! МИРО ВУКСАНОВИЋ ДОБИТНИК "ВЕЉКОВЕ ГОЛУБИЦЕ"
 45. СУТРА У СОМБОРСКОМ ПОЗОРИШТУ ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "КЊИГА О ЗАВИЧАЈУ"
 46. ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ЛАЗЕ КОСТИЋА "Основно начело - критички увод у општу филозофију"
 47. ДО 20 СЕПТЕМБРА У БИБЛИОТЕЦИ, ИЗЛОЖБА СЛИКА У ЧАСТ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ
 48. ПРЕДСТАВЉEНА КЊИГА „ЛАЗА КОСТИЋ – ЖИВОТ И КЊИЖЕВНА ДЕЛА“
 49. ПРЕД НАМА ЈЕ УЗБУДЉИВА СЕЗОНА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР
 50. ПРЕСТИЖНА ИЗЛОЖБА У ГАЛЕРИЈИ "МИЛАН КОЊОВИЋ"
 51. "ЗАОСТАВШТИНА ЛАЗЕ КОСТИЋА" ОД ЧЕТВРТКА У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ СОМБОР
 52. НАДА ДУШАНИЋ У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА АНДРИЋЕВУ НАГРАДУ
 53. "СЛИКАР КОЈИ СЛИКА ДУШОМ" ИЗЛАЖЕ У КУЛИ
 54. ОДРЖАНА II СЛАМАРСКО-ЛИКОВНА КОЛОНИЈА У СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋУ "ЛЕМЕШКА ЈЕСЕН 2015"
 55. ТОКОМ ВИКЕНДА У СОМБОРУ ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА "ЕЛАН"
 56. ОД ДАНАС ДО УТОРКА, МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАНИ ИРАНА У СОМБОРУ"
 57. УСКОРО ФИЛМ О ЗАБОРАВЉЕНИМ СОМБОРЦИМА
 58. ОПШТИНСКА СМОТРА ЛИКОВНИХ СТВАРАЛАЦА АМАТЕРА
 59. СОМБОРСКО ПОЗОРИШТЕ, ГОДИНАМА ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ТЕАТАРА У СРБИЈИ
 60. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА УГОСТИЛА БИБЛИОТЕКАРЕ ЗАГРЕБАЧКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА
 61. ОБРАДА ЗАОСТАВШТИНЕ ЛАЗЕ КОСТИЋА У СОМБОРСКОМ МУЗЕЈУ
 62. СОМБОРСКИ МУЗЕЈ 6. ЈУЛА ПРЕЛАЗИ НА ЛЕТЊЕ РАДНО ВРЕМЕ
 63. "МЕМОРАБИЛИЈАР" ГОРДАНЕ ШПОЉАР АНДРАШИЋ, У ГАЛЕРИЈИ КЦ "ЛАЗА КОСТИЋ"
 64. ТРЕЋИ ПУТ У СОМБОРУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАН ЛАЗЕ КОСТИЋА"
 65. КОНКУРС ЗА ГРУПНУ ИЗЛОЖБУ "СОМБОРСКИ САЛОН 2015"
 66. НОЋ МУЗЕЈА - ПРВИ ПУТ ЈАВНО ПРЕДСТАВЉЕНА ПОСЛЕДЊА, НЕДОВРШЕНА СЛИКА САВЕ СТОЈКОВА
 67. СОМБОРСКА БИБЛИОТЕКА ОБЈАВИЛА НОВИ БРОЈ ЧАСОПИСА "ДОМЕТИ"
 68. ЈАПАНСКИ УМЕТНИК ИЗЛАЖЕ У СОМБОРУ
 69. "РИМСКИ ШЛЕМ ИЗ СИВЦА" У ПУЛИ
 70. ВЕЧЕРАС У ГАЛЕРИЈИ, ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ СЛИКА ИЗ ЗБИРКЕ ДОМА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
 71. ТРИ НАГРАДЕ ЗА ПРЕДСТАВУ "ДОКТОР НУШИЋ" У КИКИНДИ
 72. "МРАЧНА КОМЕДИЈА" НАКОН ДЕСЕТ ГОДИНА ОДЛАЗИ У ИСТОРИЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА СОМБОР
 73. ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ЧОВЕК ИЗНАД СВЕГА"
 74. ДАНИ КОМЕДИЈЕ: НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА "ДОКТОР НУШИЋ"
 75. У ПОНЕДЕЉАК ПРОМОЦИЈА ДРУГОГ ИЗДАЊА КЊИГЕ "ЧОВЕК ИЗНАД СВЕГА"
 76. У УТОРАК ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "О ТЕМАМА О НАРОДИМА"
 77. ВЕЧЕРАС У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ СОМБОР ПЕТА ОВОСЕЗОНСКА ПРЕМИЈЕРА
 78. ПОЧЕЛА ПРОДАЈА КОМПЛЕТА УЛАЗНИЦА ЗА 23. ПОЗОРИШНИ МАРАТОН

Ко је на мрежи: 61 гостију и нема пријављених чланова