ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА О СОМБОРСКИМ ПЛЕМИЋКИМ ПОРОДИЦАМА

 

У препуној Великој сали здања Жупаније у Сомбору, у уторак, 30. октобра, представљена је нова књига Милана Степановића „Племићке породице у Сомбору до краја XVIII века“, коју су пре неколико дана објавили сомборски издавачи Градска библиотека „Карло Бијелицки“ и УГ „Норма“.

Присутне су поздравили др Зоран Парчетић, председник Скупштине града Сомбора, Наташа Туркић, директорица Градске библиотеке и Александра Медурић Калчан, потпредседница УГ „Буњевачко коло“, које је, са издавачима, било један од организатора промоције Степановићеве књиге.

О књизи је говорио историчар проф. др Саша Марковић, који је нагласио значај употребе историјских изворника (архивских докумената и литературе), управо на начин како је то урађено у књизи о сомборским племићким породицама, за коју је рекао да је писана питко, скоро есејистички, али научно и фактографски. Проф. Марковић је закључио да многи наши градови, са знатно сиромашнијом традицијом од Сомбора, улажу много у покушај да своје наслеђе представе као значајно, а да Сомбор, који има неупоредиво веће богатство културно-историјске баштине, још увек не представља то наслеђе пропорционално његовом значају и величини, те да је ова књига путоказ како даље треба да се ради на промоцији завичајне баштине.

Један од рецензената књиге доц. др Милош Петровић повукао је паралеле између Степановићеве књиге и студија и књига сродних садржаја како у историографији, тако и у књижевности, те је дао историјски преглед односа између племства и државе, посебно нагласивши разлику између некадашње моћи племства, узевши за пример племићки породицу Цобор, и каснијег племства које је временом изгубило моћ и утицај.

Аутор књиге је изложио генезу племства кроз векове, образложио је систем нобилитације и дао кратак преглед сомборског племства и његовог утицаја на политички, привредни, културни и урбани развој града. Објаснио је методологију рада на књизи о сомборским племићким породицама, као и критеријуме њиховог одабира у студији коју је написао.

На промоцији су прочитани и прикази Степановићеве књиге из пера сомборског књижевника Фекете Јожефа и суботичког историчара Владимира Нимчевића.

    Ко је на мрежи: 61 гостију и нема пријављених чланова