МИХОЉДАНСКЕ ЛИКОВНЕ ПРИЧЕ У СОМБОРСКОМ ДОМУ ПЕНЗИОНЕРА

 

"Михољдански крајолик“ назив је ликовне колоније коју у Дому пензионера на Првомајском булевару, организује Геронтолошки центар Сомбор. По много чему јединствена стваралачка манифестација установљена је средином октобра 2017. године, када је у њеном раду, по позиву селектора и уредника Давида Кецмана Даке, иначе, аутора целог концепта овог уметничког пројекта, учествовало једанаест сликарки махом академског звања.

У другом, тродневном сазиву „Михољданског крајолика 2018“, који је одржан од 26. до 28. октобра, учешће је узело дванаест сликарки: Кристина Бења, Мила Алексић, Ђурђица Мркаило, Данијела Тасић Цветковић и Татјана Армуш, уметнице из Сомбора, Сандра Јањатовић и Кристина Палањук из Новог Сада, Љиљана Недељков из Бачке Паланке, Снежана Давидовић из Куле, Верица Чупић Јошић из Бачког Јарка, Милијана Радовановић из Врбаса, те Марија Лепојевић Ракић, академска слчикарка из Чоноље која данас живи и ствара у Швајцарској.

- Специфичност ове ликовне колоније садржана је у томе што у њеном раду учествују само жене, а од сваке учеснице у уметничкој ризници сомборског Геронтолошког центра остаје по два дела, односно диптих којим се предочава ауторска ликовна прича, а у њој оно суштинско у ликвном концепту сваке уметнице, каже селектор колоније, Давид Кецман Дако. Он додаје да је изразит њихов лични печат, колорит и посве оригиналност, а све то збирку Геронтошког центра чини занимљивом и вредном.

Изложба од двадесет и четири ликовна остварења настала током овогодишњег сазива„Михољданског крајолика“ биће приђена најпре у Сомбору, у Галерији Клуба пензинера „Селенча“ на Првомајском булевару, а потом и у другим војвођанским градовима.

    Ко је на мрежи: 93 гостију и нема пријављених чланова