СОМБОРСКО ПОЗОРИШТЕ, ГОДИНАМА ЈЕДАН ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ТЕАТАРА У СРБИЈИ

 

Народно позориште из Сомбора учествоваће 23. јула на Другом међународном Шекспировом фестивалу у Битољу, са представом "Много вике ни око чега", у режији и адаптацији Ане Ђорђевић. Дан раније, исти наслов представљаће Србију и на престижном македонском позоришном фестивалу "Охридско лето".

Премијерно извођење овог комада (после петнаест година "одсуствовања" Шекспира са сомборске сцене) било је у марту, а у Битољу ће се представа такмичити и за једну од фестивалских награда.

- Веома се радујем нашем наступу у Македонији, ово је први пут да учествујемо на тамошњим фестивалима који имају међународни карактер - каже управник Михајло Несторовић. Да је реч о јакој селекцији, сведочи чињеница да се прошле године у Битољу појавио и чувени Глоб театар. Верујем да је критеријуме селектора Благоја Мицевског задовољила наша високо естетизована представа, начин игре, па и младост на сцени: главни јунаци су студенти треће године ФДУ, уз подршку уиграног сомборског ансамбла чији је квалитет осведочен многим признањима до сада. Наравно, од великог значаја је и модерно редитељско читање Ане Ђорђевић која је урадила и адаптацију, као и извесне драматуршке интервенције на тексту.

Сомборско позориште већ годинама слови за једну од најзначајнијих кућа изван Београда, зато позоришна јавност с посебним интересовањем прати сва дешавања у овом театру.

ВЕЛИКИ АНСАМБЛ

У комедији "Много вике ни око чега" (превод др Хуго Клајн), игра велики ансамбл Народног позоришта из Сомбора: Богомир Ђорђевић, Марко Марковић, Александар Ристоски, Бранислав Јерковић, Немања Бакић, Срђан Алексић, Вања Ненадић, Ивана В. Јовановић, Олгица Несторовић, Саша Торлаковић, Богдан Богдановић и Милијана Макевић. Сценографију је осмислила Драгана Пурковић Мацан, а костиме Лана Цвијановић.

- Постоји неколико ствари које нас обавезују и одређују на путу ка успеху. Пре свега, велика подршка града Сомбора и едуковане публике, привржене и навикле на квалитетне представе. Она је важан сегмент у вођењу наше репертоарске политике - објашњава Несторовић. Глумци и сви запослени имају готово фамилијаран однос према кући, а у сомборско позориште веома радо долазе и највећа редитељска имена попут Кокана Младеновића, Горчина Стојановића, Јагоша Марковића. Ти људи су прави заљубљеници у наш театар и воле за себе да кажу да су - Сомборци, прича Несторовић.

На репертоару овог позоришта тренутно је двадесет наслова, а први човек куће истиче да је највећи проблем што је Сомбор "мала варош", иако су све представе пуне:

- Најдуговечније (петнаест сезона) на репертоару је "Суњиво лице" у режији Јагоша Марковића, а ту је и "Буба у уху" (седам година) у поставци Оље Ђорђевић, истиче Несторовић. У следећој сезони решили смо да акценат ставимо на домаћи текст. Планирамо четири праизведбе. Од Миливоја Млађеновића, поводом седам деценија театра, наручили смо комад о животу Милана Коњовића. Радићемо и нови текст Игора Бојовића "Оштећени", док смо у преговорима са Андрашом Урбаном да постави на сцену праизведбу приповетке сомборског писца Јаноша Херцега. Нову сезону отвара комад Каће Челан "Хеиматбуцх" у режији Горчина Стојановића, текст Миливоја Млађеновића о детињству Бранка Ћопића режира Богдан Јанковић, а планирамо да се на нашој сцени нађе и комад младог писца Семира Гичића "Шта се десило М. Ж.", рекао је Несторовић. (Вечерње новости)

    Ко је на мрежи: 27 гостију и нема пријављених чланова