УСКОРО ФИЛМ О ЗАБОРАВЉЕНИМ СОМБОРЦИМА

 

Филмско-документаристичка продукција Градске библиотеке "Карло Бијелицки" ће ускоро представити још један документарни филм у вези са завичајном историјом, културном баштином и у вези са људима који су оставили трага у нашој средини. Да подсетимо, сомборска библиотека је објавила филм о Војном ваздухопловно-наставном центру Сомбор, као прилог обимом великој књизи која представља историју аеродрома, затим филм поводом 40 година континуираног излажења часописа за културу Домети, чија ће пројекција у септембру месецу бити одржана и у Матици српској. Библиотека је објавила и филм поводом 170 година од оснивања читаоничког друштва, заједно са Српском читаоницом ``Лаза Костић`` у Сомбору. Сви библиотечки документарци увек су доступни на youtube каналу градске библиотеке, јавно су представљени, а емитовани су и на неколико телевизија.

Овог пута реч је документарном филму дужине 53 минута под називом Заборављени Сомборци a у овој минутажи представљени су ликови и дела пет изабараних Сомбораца, са којима je мали број људи у нашем граду упознат, те је стога ово био и мотив за снимање оваквог серијала.

Идеја потиче из библиотеке, као што је и реализована од стране исте а у филму су по први пут јавности приказане личности и њихов рад и постигнућа на један пријемчив и прегледан начин, са намером да се они заборављени врате колективном сећању и пронађу своје заслужено место у историјском памћењу онога што је из нашег Сомбора, оних појединаца изузетних постигнућа и заслуга које су остварили у својим животима. У филму су представљени: Иван Иванчевић, Јосиф Шлезингер, Атанасије Николић, Еде Маргалић и Милка Гргуров. Разлог због којег овом приликом не наводимо појединости у вези са овим особама је управо тај што би то, и у најмањем обиму, захтевало да се о сваком од њих, само набрајајући оно најкарактеристичније и наводећи доприносе које су чинили, напише онолико, колико ни ова вест или најава, не може да пропрати. Филм је у продукцији Градске библиотеке "Карло Бијелцики" у Сомбору, бројни су сарадници из установа културе нашега града, сниман је на више локација а режију потписује др. Мирослав Стојисављевић, на текст хроничара Милана Војновића.

Јавно приказивање филма уз пропратну трибину биће приређено у току септембра месеца текуће године.

    Ко је на мрежи: 71 гостију и нема пријављених чланова