ТОКОМ ВИКЕНДА У СОМБОРУ ОДРЖАНА ДВАДЕСЕТА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА "ЕЛАН"

 

Протеклог викенда одржана је дводневна, јубиларна двадесета сликарска колонија на имању сомборског Казнено поправног завода. Ове године на колоније се окупило тридесетак еминентних сликара из Косовске Митровице, Липљана, Краљева, Лесковца, Београда, Новог Сада, Врбаса, Куле, Апатина, Сомбора. Оно што ову колонију издваја од свих других је учешће 19 аутора који се ликовном уметношћу баве док издржавају затворске казне у тринаест казнено-поправних установа из целе Србије. Сви они су заједнички стварали, размењивали искуства, а током едукативне радионице „Пут ка слици“ и учили једни од других.

- У досадашњим колонијама учествовало је више од 200 уметника из целе земље који су овој установи оставили близу 900 слика и неколико вајарских дела. Радови се налазе у просторијама Казнено-поправне установе у Сомбору, али и у другим казнено поправним установама у Србији, а део ових уметничких дела смо поклонили и за потребе поплављених подручја- рекао је Слободан Медаковић, управник КПЗ Сомбор.

-  Ово је јединствена ликовна колонија не само у земљи, него и у свету и њена највећа вредност је у концепту ресоцијализације- истиче начелник Службе за преваспитавање у КПЗ Александар Хинић.

Током трајања колоније, у центру Сомбора испред здања Градске скупштине отворена је изложба радова који су побудили велико интересовање грађана.

- Прво сам почео да цртам, па сам потом радио уље на платну, па мотиве на стаклу специјалном бојом, а потом сам цртао и на лезониту, делове града Сомбора. Овим се бавим две године и допада ми се јер одувек је у мени тињала жеља да се бавим уметношћу - говори Слободан Гашпаровић из Беочина, додајући да помало свира и гитару и уз слике, ствара и стихове који те слике описују речима.

Александар Радивојевић из околине Лесковца једини је међу осуђеницима који је завршио Ликовну академију, чак и постдипломске студије. Како истиче, своју грешку скупо је платио а сликарство му омогућава да лакше преброди затворске дане у Ћуприји:

- За мене је ова ликовна колинија била право изненађење, а то што нам је омогућено да се бавимо ликовним стваралаштвом посебно је значајно, јер нам подиже морал. У заводима је специфична ситуација а овде је као да смо на слободи, иако је наравно, ово ограничена слобода.

Из КПЗ Сремска Митровица у колонији су учествовала два резбара, Жарко Милић и Петар Ћирић који користе сваки слободан трнутак када нису радно ангажовани, да стварају иконе, јер им како кажу, то помаже да лакше и смиреније проводе дугогодишње казне.

Поједини осуђеници вероватно ће се наредне године поново наћи на овој колонији а неки ће, оно што су започели наставити у другим околностим а након изласка из затвора. Надлежни су нагласили да немају намеру да прекину са овом праксом која се показала као изузетно добар програм ресоцијализације и вероватно ће га обогатити и неким новим садржајима. (Дневник)

    Ко је на мрежи: 78 гостију и нема пријављених чланова