ИЗЛОЖБА О КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОМ НАСЛЕЂУ ЗАЈЕЧАРА ИСПРЕД ЖУПАНИЈЕ

 

У Сомбору, на Тргу цара Уроша, на платоу испред зграде Градске управе постављена је изложба фотографија на којима је представљено културно-историјско наслеђе и традиција града Зајечара. Изложбу је  приредила Фондација Српски легат из Зајечара, са којојм је град Сомбор успоставио сарадњу и са којом ће реализовати пројекат о легату града Сомбора.

На изложбеној поставци најважније знаменитости града Зајечара представљене су фотографијама и текстом и грађани Сомбора имаће могућност да је погледају до 17. фебруара.

Отварању изложбе присуствовали су заменик градоначелника Сомбора  Владислав Живановић, Горан Личанин, оснивач и председник Фондације Српски легат и Жељко Васић, председник Управног одбора Српског легата.

Заменик градоначелника Живановић је казао да му је изузетно драго што је Сомбор први град у којем је постављена изложба Фондације Српски легат из серије „naj@Srbija“ / „naj@Zajecar“ чији је основни циљ промоција културно-историјског богатства градова Србије.

- Грађани Сомбора  имају прилику да виде како изгледа легат града Зајечара и да сазнају нешто више о овом граду. Град Сомбор је пре годину дана потписао уговор са Фондацијом Српски легат о  изради  легата града Сомбора.  Сомбор има дугу културну традицију, богату историју и  када  оформимо  легат  где год да одемо на овакав начин ћемо представљати наш Град – казао је Живановић и најавио да ће изложба о Зајечару бити  у Сомбору до 17. фебруара, када ће на истом месту, за Дан града, бити постављен легат Сомбора.

Жељко Васић, председник Управног одбора Фондације казао је да му је  част и задовољство што учествује у раду Фондације, те да му је драго  што је град Сомбор препознао значај пројеката којима се Српски легат  бави.

-  Ова изложба ће путовати кроз целу Србију, а тако ће бити и са легатом Сомбора – казао је Васић објашњавајући да је и он, без обзира на то што је Зајечарац, научио доста тога о свом граду што пре формирања легата Зајечара није знао.

Горан Личанин оснивач и управник Фондације је казао да је Сомбор симбол културе у Србији и да му је част што ће Фондација и град Сомбор реализовати пројекат легата Сомбора.

- Наишли смо на изванредан одзив установа културе и институција које се баве очувањем историје Сомбора. Циљ пројекта „нај@Србија“  да се очувају  историја култура  и  традиција наше прелепе земље – рекао је  Личанин.

Фондација “Српски легат” основана је са циљем да својим деловањем чува историјско наслеђе, традицију и културу Србије. Желимо да садашње и будуће генерације стално подсећамо на лепе и светле тренутке наше историје и завештања која су нам оставили преци. Познавати своје корене, имати свест о вредностима, налазити узоре и инспирацију у делима претходних поколења, пут је ка обнови пољуљаног достојанства и вере да сваки човек, чврсто ослоњен на наслеђе, може дати свој допринос добробити заједнице – наводе представници Фондације.

    Ко је на мрежи: 40 гостију и нема пријављених чланова