СУТРА ПОЧИЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈА "МУЗЕЈИ СРБИЈЕ ДЕСЕТ ДАНА ОД 10 ДО 10"

 

Градски музеј Сомбор учествује у манифестацији „Музеји Србије десет дана од 10 до 10”. Манифестација ће бити одржана од 12. до 21. маја  2016. године, односно биће завршена обележавањем Европске ноћи музеја.

Манифестација „Музеји Србије десет дана од 10 до 10” покренута од самих музеја у нашој земљи, пружа могућност посетиоцима да десет дана током маја бесплатно посећују музеје и уживају у сталним и повременим изложбама, као и занимљивим пратећим програмима. Циљ манифестације је да се стручни рад музеја и њихов значај у прикупљању, чувању, презентовању и публиковању културног блага, учини доступним заинтересованој публици која се, посебно ових дана, позива да активно суделује и да свој допринос у успеху ове корисне идеје. Ове године тема манифестације је „Мој музеј, мој град”.

Градски музеј Сомбор припрема читав низ занимљивих дешавања предвиђених програмом:

Четвртак, 12. мај
10:00 Отварање манифестације -карта Музеја Батинске битке

Представљање обновљене карте Батинске битке са светлосним ефектима према фазама битке, с циљем да се представи значај ове операције за ослобођење Југославије и крај Другог светског рата на нашим просторима. Карта ће бити уклопљена у простор Сталне поставке ГМС, јер је Спомен музеј Батинске битке девастиран, на чега желимо да скренемо пажњу јавности и надлежних институција.

Петак, 13. мај.
10:00 - 12:00 Дан отворених врата музејске библиотеке

Заинтересоване посетице ће кроз библиотеку провести музејски библиотекар Лидија Секулић.

21:00 - 22:00 Музејске пројекције филмова

У дворишту музеја пројекција филма РТВ „Чувари сећања” снимљен поводом 125 година Музеја.

Субота, 14. мај
11:00 - 14:00 Музеј у мом дому на Тргу уметности

Музеј позива грађане Сомбора да дођу са предметима који сведоче о неком јавном или интимном догађају везаном за град и њих, те да на тај начин сами буду кустоси, чувари сећања свога града. Важно је да уз предмет буде и добра, односно лепа прича коју ће сваки грађанин - кустос причати заинтересованим посетиоцима. Позивамо потенцијалне учеснике да се пријаве 11. маја од 10 до 13 часова у Градском музеју Сомбор.

Молимо вас да обратите пажњу на предмете који су одиста аутентични, занимљиви и имају сведочанствену вредност, пођеднако и за вас и за наш град, како бисмо заједно што веродостојније дочарали идеју „музеја у мом дому”.

Недеља, 15. мај

17:00 Чајанка са пријатељима — Дан пријатеља музеја

Циљ овог програма у оквиру манифестације је да окупи пријатеље Музеја, поклонодавце и легаторе у опуштеном дружењу, у музејском амбијенту где поклоњени предмети настављају да живе као део баштине коју музеј чува, обрађује и излаже. Пријатељ музеја се постаје донацијама, сугестијама и другим облицима активне присутности у раду и програмима Градског музеја Сомбор, дарују се картице пријатеља музеја. Дугогодишњи пријатељи музеја постоје и сарађују са кустосима независно о томе да ли су чланови или не овог неформалног удружења. Музеј именовањем појединца за пријатељима музеја жели да укаже посебну пажњу и да им на неки пригодан начин упути речи захвалности.

Понедељак, 16. мај

21:00 Пројекције филмова у дворишту музеја

Документарни филм „Сарачка радионица Ђуран, традиција дуга један век”, трајање 23 мин.

Документарно–играни филм „Лаза Костић у Сомбору”, трајање 17 минута.

Уторак, 17.мај

10:00, 12:00, 18:00 и 20:00 Стручна вођења кроз сталну поставку музеја.

Среда, 18.мај

13:00 Међународни дан музеја - Округли сто „Проблеми заштите музејског материјала - конзервација и рестаурација”

Поводом Међународног дана музеја желимо да упознамо јавност и надлежне инстанце о горућем проблему заштите и чувања музеалија, о неусловним депоима и проблемима који условљавају постепено пропадање богатих музејских фондова. У манифестацији ће учествовати конзерватори из ЦИК–а, кустоси ГМС, као и представници локалне управе.

Четвртак, 19. мај

12:00 Мој град кроз векове

Квиз знања из историје града Сомбора, који ће кроз 3 игре упознати ученике основних школа са историјом града, знаменитим личностима и најпознатијим старим здањима у Сомбору. Очекује се учешће свих основних школа са наставницима историје. Питања осмишљава Милка Љубоја, виши кустос историчар.

Петак, 20.мај

12:00 Финале квиза из историје

Субота, 21. мај

17:00 — 20:00 Потрага за музејским благом

Музејска игра намењена деци старијег предшколског и млађег основношколског узраста уз пратњу васпитача или родитеља. Благо које тражимо налази се на сталној поставци Градског музеја Сомбор, а описано је и приказано на картици коју сте добили. Најлакши пут до блага води вас преко картица, ако прво одвојите картице по неком критеријуму, симболу или години. Сваки истраживач — играч сам бира тај критеријум. Мала помоћ налази се на картици, описан је предмет који тражимо, видите део слике или цео предмет, погледајте симбол на картици и пронађите благо. Координатор је Викторија Узелац, кустос археолог.

21:00 Изложба цртеж
Изложба цртежа насталих боравком у музеју током манифестације „Музеји Србије десет дана од 10 до 10”.

22:00 Концерт за Ноћ музеја 2016.

Програм током свих дана манифестације

Током трајања манифестације од 12. до 21. маја за све посетиоце замислили смо два занимљива активна програма: Цртежом обележити свој боравак у музеју

Модерне технологије нас одвлаче од активног посматрања изложбе и све више фотографишемо и пропуштамо прилику да нам нешто заиста остане и у сећању, а не само фотоапарату или мобилном телефону. За децу која долазе са родитељима нудимо музејске едукативне бојанке, музејски кутак за децу у оквири програма „Игром до културног блага”.
Селфи у музеју — потрага за идентитетом

„Селфи у музеју” је игра која тангира проблем идентитета, најпре нашег и оних који се с нама фотографишу, а потом и институције за заштиту културног наслеђа које је једно од најозбиљнијих градивних елемената за изградњу идентитета, појединачног и колективног. Да смо то ми, потврђује призор са нашим ликом или нечим за шта са сигурношћу можемо да потврдимо да припада само нама, а да је музеј – музеј, проста таутолошка чињеница, то је јасно што из типичних визуелних детаља који музеј издвајају од других установа, што из наше накнадне интервенције — обавештења да је сцена коју делимо узета из музеја.

    Ко је на мрежи: 111 гостију и нема пријављених чланова