ЂОРЂЕ МАЈСТОРОВИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ "ГОЛУБ" ЗА 2016. ГОДИНУ

 

На овогодишњи, трећи по реду конкурс Градске библиотеке "Карло Бијелицки", за необјављени рукопис за ауторе које нису досад објавили књигу и који немају више од 40 година стигло је 59 рукописа, означених шифром, у скоро једнаком односу прозе и поезије. У прози је мање романа а више збирки приповедака него претходних година.

На седници одржаној 2. августа жири у саставу: Гојко Божовић - председник, Нада Душанић и Владимир Јерковић донео је једногласну одлуку да награда "Голуб" за 2016. годину припадне Ђорђу Мајсторовићу за рукопис збирке приповедака "Улица изгубљених речи".

Осамнаест прича које чине ову збирку представљају потрагу за формама разумевања и изражавања разноврсности савремене свакодневице. Оглашавајући се некада у кратким причама, некада у причама стабилне и разуђене нарације, Мајсторовић показује поверење у причу као облик тумачења непосредне свакодневице и као начин да се дође до дубљих увида.

Његово приповедање осцилира између различитих лица и перспектива из којих се приповеда, између различитих градова и аспеката стварности, између врхунских писаца модерне литературе и икона поп културе. Мајсторовић приповеда спонтано и најчешће из искуствене перспективе, полазећи од раних јада одрастања и формирања у препознатљивом урбаном, социјалном и историјском контексту.

Отуда приче у збирци Улица изгубљених речи откривају ,пре свега, истраживање и преиспитивање, при чему се они некада више односе на сам поступак причања, а у другим приликама више су усмерени на сам тематски оквир ових прича.

Због тога приче у збирци "Улица изгубљених речи" ваља најпре препознати као потрагу за властитим приповедачким гласом и за специфичном тачком гледишта.

Ђорђе Мајсторовић је рођен 1986. године у Тузли. Дуго времена је живео у Нишу где је дипломирао на Филозофском факултету, на департману за историју а сада живи у Новом Саду. Пише кратке приче које су до сада појединачно објављиване у зборницима изабраних радова.

Награда "Голуб" за 2016. годину јесте подстицај младом писцу да ту потрагу настави и да властитим приповедачким истраживањима створи нове форме и садржаје. Свечана додела награде биће уприличена половином септембра у Градској библиотеци "Карло Бијелицки" у Сомбору.

    Ко је на мрежи: 70 гостију и нема пријављених чланова