УСПЕХ СОМБОРСКИХ ЛИКОВНИХ АМАТЕРА НА ПАЛИЋУ

 

У организацији  Савеза уметничког стваралаштва аматера Војводине, на Палићу је од 6.-16. новембра одржана 17. смотра ликовних уметника аматера. Смотра ликовних уметника аматера Војводине, најмасовнија је и најобимнија ликовна манифестација у Војводини која је окупила више од 1.000 ликовних стваралаца из већине општина у покрајини

Овогодишњи селектор, Миле Игњатовић, историчар уметности, на регионалним смотрама одабрао је са шест смотри 159 радова из 51 места у Војводини.

Жири Смотре у саставу: Тања Димитријевић, академски сликар из Сомбора, Сава Степанов, ликовни критичар из Новог Сада и Шандор Керекеш, академсски сликар из Суботице, имао је тежак задатак при додели награда. Тако је прва награда додељена Славици Мосуровић из Ковина. У Сомбор је стигла друга награда Живојину Гајићу из Сомбора (Ликовна група 76). Док су специјалне награде и пласман на републичку смотру добили радови,  Ксенија Вуковић – уметничка слика у техници сламе, чланица уметничке секције УГ Буњевачко коло и   Маргита Погањ (Ликовна група 76) из Сомбора.

Похваљени су радови Милана Момчиловића из Сомбора и Марије Туркаљ из Сомбора, чланова Ликовне групе 76.

Овакав начин смотри и селектирања учинили су да се у још већој мери афирмишу већ познати ствараоци али и, што је можда још важније, да се из анонимности открију аутори који су стварали у малим срединама, без могућности афирмације и критичког суда о оном што раде. Смотре су допринеле популаризацији многих аутора и прокрчиле им пут ка чланству у професионалним удружењима, али су допринеле и афирмацији ликовне уметности уопште и неких аутентичних, досад широј јавности, непознатих ликовних техника.

    Ко је на мрежи: 25 гостију и нема пријављених чланова